Rómovia podali žalobu za policajnú diskrimináciu, Kaliňák sa bráni

TA3 SITA
17.1.2018 14:47

Európske centrum pre práva Rómov podalo na ministerstvo vnútra žalobu v súvislosti s diskriminačnou činnosťou policajného zboru zameranou na Rómov. Žalobu vo veci porušenia zásady rovnakého zaobchádzania podali na bratislavskom okresnom súde.

Rómovia podali žalobu za policajnú diskrimináciu, Kaliňák sa bráni
TASR

Predsudky v aktivitách polície

Ako informoval hovorca ERRC Jonathan Lee, podanie sa týka návrhu legislatívnych opatrení z dielne ministerstva vnútra, ktoré by umožňovali zhromažďovanie štatistiky o rómskej kriminalite a zvýšili policajné právomoci v rómskych komunitách. Plánovaná legislatíva by podľa ERRC mohla byť ľahko zneužitá na prenasledovanie už aj tak marginalizovaných komunít. ERRC sa domnieva, že je založená na antirómskych stereotypoch a nepresných záveroch.

ERRC v žalobe kritizuje zvýšenie policajných aktivít v takzvaných problémových lokalitách s rozmáhajúcou sa rómskou kriminalitou ako aj disproporčne vykonávané policajné akcie v oblastiach so zvýšenou rómskou populáciou vrátane spôsobu, akým boli viaceré tieto zásahy vykonané. "Určite možno nájsť predsudky v niektorých aktivitách slovenskej polície namierených proti Rómom. Spájanie kriminality s etnickou príslušnosťou je absurdné, uviedol prezident ERRC Đorđe Jovanović.

Ministerstvo vnútra sa podľa neho cielene zameriava na rómske lokality diskriminačnými policajnými aktivitami, neprimeraným nárastom počtu policajných jednotiek a novým protirómskym zákonom. „Súdne konanie v tejto chvíli vnímame ako jediný spôsob, ako preukázať, že aktivity vyslovene cielené proti rómskym komunitám, sú nezákonné,“ uzavrel.

Vyhodnocovanie krízových situácií

Minister vnútra Robert Kaliňák na nových opatreniach nič diskriminačného nevidí. „Určite si nemyslím, že je to diskriminačné,“ vyhlásil po rokovaní vlády. Vysvetlil, že posledné roky sa jeho ministerstvo snažilo o pokles kriminality, čo sa na 90 percentách územia Slovenska aj podarilo.

Podľa Kaliňáka sú však stále lokality, kde pokles kriminality nie je taký, ako očakávali, a niekde dokonca stúpa. „Preto treba pripraviť sériu opatrení, ktoré budú platiť presne pre tie lokality, pretože tie plošne platné pravidlá sa zjavne neosvedčili. Treba urobiť sériu opatrení, ktoré dokážu zlepšiť situáciu v kriminalite a zlepšiť bezpečnosť občanov, ako aj zabezpečiť lepšiu integráciu tých, ktorí sú vylúčení,“ vyhlásil Kaliňák. Opatrenia sú rozdelené do troch základných pilierov - zvýšenie počtu policajtov v integrovaných policajných oddeleniach v kritických oblastiach, zvýšenie ich kompetencií a občianske hliadky, ktoré budú financované zo zdrojov rezortu vnútra. Integrované policajné oddelenia s vyšším počtom policajtov budú zodpovedné za situáciu v príslušnej osade.

Pilotne budú v Krompachoch, v Revúcej a Chminianskej Novej Vsi, ich súčasťou bude aj súbor technických opatrení, predovšetkým kamerový systém. Ministerstvo pripravuje aj integračné opatrenia, na základe ktorých bude riešiť sociálnu situáciu a výchovu detí prostredníctvom komunitných centier. „Budeme tiež robiť online vyhodnocovanie krízových situácií, v ktorých je polícia schopná zakročiť skôr, ako sa problém vyvinie,“ uzavrel Kaliňák s tým, že nové opatrenia podľa neho dokážu výrazne prispieť k bezpečnosti a lepšiemu spolunažívaniu medzi majoritou a minoritou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok