Proti ruským bombardérom nad Severným morom vyštartovali stíhačky

TA3 ČTK
15.1.2018 16:04

Dve bojové lietadlá britského letectva vzlietli zo Škótska k dvom ruským bombardérom, ktoré sa ocitli v blízkosti vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva. Oznámilo to britské ministerstvo obrany. Incident je jedným z mnohých, ktoré sa udiali v posledných rokoch.

Proti ruským bombardérom nad Severným morom vyštartovali stíhačky
SITA/AP

Britské stíhačky podľa ministerstva štartovali krátko po 10.00 SEČ. Operácia skončila po takmer troch hodinách, keď ruské lietadlá pokračovali severovýchodne smerom k Nórskemu moru. Ruské bombardéry Briti zachytili, keď prelietali nad Severným morom medzi Dánskom a Holandskom. Ministerstvo obrany zdôraznilo, že ruské lietadlá nenarušili britský vzdušný priestor.

Ruské lietadlá testujú vzdušnú obranu krajín NATO pravidelne, pripomína agentúra AP. Britské námorníctvo tiež počas vianočných sviatkov riešilo niekoľko prípadov, keď sa ruské vojnové plavidlá priblížili k britskému územiu.

Vzťahy Británie a Ruska sú v súčasnosti veľmi chladné. Londýn a Moskva sa výrazne rozchádzajú v názore na riešenie krízy na Ukrajine a v Sýrii. Británii prekáža údajné zasahovanie Ruska do záležitostí európskych krajín, kybernetické útoky iniciované Moskvou a agresívna dezinformačná kampaň, ktorú údajne vedie ruská vláda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok