Kočner čelil otázkam o vražde, Kuciakovi vraj hrozil v afekte

TA3 TASR
19.6.2020 12:34

Sledovanie novinárov vykonával a organizoval svedok Peter Tóth z vlastnej iniciatívy a komunikáciu cez aplikáciu Threema doplnili. Počas výsluchu prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Vladimírom Turanom to uviedol Marian Kočner, ktorý stojí pred senátom Špecializovaného trestného súdu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka.

Tóth vraj novinárov nenávidel viac

„Threema nie je autentická,“ uviedol na mnoho otázok okolo komunikácie cez aplikáciu obžalovaný Marian Kočner. Odmieta, že by Tóthovi poslal adresu Kuciaka vo Veľkej Mači, rovnako ako odmieta, že by písal Tóthovi v deň vraždy novinára o „pozastavení činnosti tímu“.

Sledovacie komando mal podľa slov Mariana Kočnera organizovať samotný Tóth, ktorý mal novinárov nenávidieť oveľa viac ako on, a mal tak robiť z vlastnej iniciatívy. „Poskytol som Tóthovi na získavanie informácií z prostredia novinárov dokopy asi 10.000 alebo 12.000 eur od augusta do konca roka 2017,“ ozrejmil obžalovaný. Materiály zo sledovania novinárov, ktoré sa našli na USB kľúči, Marian Kočner nikdy nevidel, pretože podľa vlastných slov nevlastní počítač a nikdy ho nevlastnil.

Pýtali sa aj na výhražný telefonát

Za Tóthov projekt považuje Marian Kočner aj tzv. „Lipšicovo stádo“ z roku, keď anonym na internete zverejnil komunikáciu viacerých slovenských novinárov. Marian Kočner ju vtedy prezentoval sám na tlačovej konferencii.

K telefonátu, v ktorom Marian Kočner Kuciakovi povedal, že sa mu bude špeciálne venovať, uviedol, že to povedal v afekte. „Venovaním sa“ vraj myslel, že bude analyzovať na svojom portáli Na pranieri jeho články. Turan sa pýtal Mariana Kočnera aj na komunikáciu s nitrianskym podnikateľom Norbertom Bödörom, v ktorej si mal od Bödöra pýtať lustrácie. „Pán Bödör pre mňa nerobil nikdy nič,“ reagoval Marian Kočner, podľa ktorého boli s Bödörom známi. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní neprávoplatne odsúdený Miroslav Marček, Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa obžaloby objednať vraždu ako pomstu za Kuciakove články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Ak by Threemu ktokoľvek dopĺňal, tak by obsahovala explicitne inkriminujúce vyjadrenia k vražde. Skutočnosť, že obsahuje náznaky, metafory a označenia stretnutí, preukazuje, že nebola dorábaná. V reakcii na výpoveď Mariana Kočnera to uviedol splnomocnenec poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic.

Spochybňovanie svedka Petra Tótha Lipšic prisudzuje aj tomu, že sa senát, ktorý na ŠTS pojednával kauzu falšovania televíznych zmeniek, oprel v rozsudku najmä o jeho výpoveď. Poukázal aj na fakt, že Tótha najskôr v piatok označil Kočner za jemu blízkeho človeka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok