Spoločné zásoby, krízový fond. NATO sa pripravuje na druhú vlnu

TA3 TASR
18.6.2020 20:33

Ministri obrany členských krajín Severoatlantickej aliancie odsúhlasili núdzový plán pre prípad druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Súčasťou plánu je vytvorenie spoločných zásob núdzového zdravotníckeho vybavenia. Počíta sa aj so zriadením krízového fondu v hodnote niekoľkých miliónov dolárov, z ktorého sa má nákup takéhoto vybavenia financovať.

Spoločné zásoby, krízový fond. NATO sa pripravuje na druhú vlnu
SITA/AP (ilu)

O dohode informoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na záver dvojdňového zasadnutia Severoatlantickej rady na úrovni ministrov, ktoré prebiehalo formou videokonferencie.

Neuviedol pritom, koľko prostriedkov bude vyčlenených pre krízový fond, ani to, kedy by malo dôjsť k vytvoreniu spoločných zásob zdravotníckeho vybavenia. Podľa šéfa NATO je na podrobnosti v tomto smere ešte priskoro. Niektoré členské krajiny však už podľa neho prišli s konkrétnymi prísľubmi, ktoré by sa mohli už čoskoro zrealizovať.

Hlavnou úlohou NATO bude podľa Stoltenberga zabezpečiť, aby kríza vyvolaná šírením nového koronavírusu nestala aj "bezpečnostnou krízou". Šéf Aliancie zároveň pripomenul, že NATO sa v posledných mesiacoch zapájalo do riešenia koronakrízy aj formou pomoci civilnému sektora, a to prostredníctvom prepravy základného zdravotníckeho vybavenia a pacientov a výstavbou poľných nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok