Rusi odsúdili Američana za špionáž. Priveďte ho domov, žiada brat

TA3 SITA
15.6.2020 12:56

Moskovský súd odsúdil na 16 rokov Američana Paula Whelana, ktorého zadržali pre obvinenia zo špionáže. Trest by si mal odpykať v trestnej kolónii s maximálnym stupňom stráženia. Päťdesiatročný Whelan obvinenia odmieta a tvrdí, že to na neho narafičili. Americká ambasáda proces označila za nespravodlivý, pričom poukázala na to, že neposkytli dôkazy o činoch, z ktorých Whelana obvinili.

Brat odsúdeného zároveň oznámil, že právnici sa odvolajú proti rozsudku, ktorý označil za politický. "Dúfali sme, že súd ukáže aspoň nejakú nezávislosť, no napokon, ruské súdy sú politické, nie právne subjekty," skonštatoval David a vyzval americkú vládu, aby okamžite podnikla kroky a priviedla jeho brata domov.

Paula Whelana zatkli pred 18 mesiacmi v hoteli v Moskve s USB kľúčom, ktorý údajne obsahoval tajné informácie, a obvinili ho zo špionáže. Bývalý príslušník námorných síl, ktorý je tiež držiteľom britského, írskeho a kanadského občianstva, obvinenia odmieta a tvrdí, že si myslel, že na USB kľúči sú prázdninové fotografie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok