Slovensko sme posunuli, tvrdí Danko. Sulík chváli rozchod s Čechmi

TA3 TASR
14.1.2018 14:19

Európa stagnuje a od čias problémov v Grécku sa to neustále zhoršuje. V diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Richard Sulík vyzdvihol suverenitu Slovenska aj vo vzťahu k Bruselu.

Slovensko sme posunuli, tvrdí Danko. Sulík chváli rozchod s Čechmi
SITA/Branislav Bibel

Pochybnosti o Európskej únii

V poslednom období podľa neho zaznievajú pochybnosti, ktoré vznikli v čase migračnej krízy, o tom, aká je miera suverenity Slovenska v rozhodovaní. "Keď nám niekto chce nanútiť migrantov, keď nám prikazuje veci, ktoré nie sú pre nás komfortné. Niektoré rozhodnutia euroúradníkov a europarlamentu vnímame stále ako veci odtrhnuté od reality," skonštatoval Danko. Z hľadiska ďalšieho vývoja a realizácie potrebných reforiem preto s veľkým očakávaním sleduje zostavenie vlády v Nemecku, ktoré je podľa neho podstatným prvkom v Európskej únii.

Predseda parlamentu vníma Slovensko po 25 rokoch od osamostatnenia sa vo veľmi dobrej kondícii z hľadiska medzinárodných vzťahov. Často pri stretnutí s politikmi z V4 sú podľa jeho slov zástupcovia Slovenska dopytovaní, pretože v integrácii aj z hľadiska eurozóny sa dostalo oveľa hlbšie. "Vo veľa veciach sme Slovensko posunuli oveľa ďalej," podotkol Danko.

Predseda opozičnej SaS a europoslanec Richard Sulík považuje osamostatnenie sa Slovenska za dobrý krok. Za dôležitú historickú udalosť však považuje aj to, že sa krajina dokázala zbaviť komunistického režimu. "Dokázali sme sa rozísť kultivovane s Čechmi a ostať priateľmi. Je veľmi dobré, že Slovensko je samostatnou suverénnou krajinou. O to viac by som dbal na to, aby sme tu suverenitu nestrácali," skonštatoval Sulík. Podľa neho nie je správne, aby SR všetky rozhodovacie právomoci odovzdala do Bruselu.

Dankovo vystúpenie v Dume

Sulík na adresu Dankovho vystúpenia v ruskej Štátnej dume v novembri 2017 vyhlásil, že tým predseda NR SR vyslal zmätočné signály, keďže predtým podpísal so slovenským prezidentom a premiérom deklaráciu, že budú postupovať spoločne s európskymi partnermi. "Nemenil by som nič na svojom vystúpení, nie je to zmätočné," argumentoval Danko s tým, že sa snažil len o dobré vzťahy a využite príležitosti pre Slovensko. Rusko totiž považuje za strategického partnera.

Politici okomentovali aj výsledky prvého kola prezidentských volieb v Česku. Sulík priznal, že nie je veľký fanúšik súčasného českého prezidenta Miloša Zemana a predpokladá, že po druhom kole volieb bude mať Česko iného prezidenta. "Pán Zeman by už mal ísť do dôchodku," povedal. Danko uviedol, že koho si zvolia českí občania, toho bude prezident, predseda parlamentu a predseda vlády SR rešpektovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok