NAKA udrela vo vládnej agentúre, štátnu sieť mohli odpočúvať

TA3 TASR
9.6.2020 23:10

Národná kriminálna agentúra zasiahla v Národnej agentúre pre sieťové a elektronické služby. Ako uviedla podpredsedníčka vlády pre informatizáciu Veronika Remišová, súvisí to s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu. Premiér Igor Matovič zase povedal, že v prípade potvrdenia týchto podozrení to môže mať katastrofálne dôsledky.

Zásah kriminalistov vo vládnej agentúre, ktorá spravuje portál Slovensko.sk, súvisí s podozrením, že štátna počítačová sieť Govnet bola odpočúvaná. Podľa informácií Denníka N z prostredia polície, mali na jednotlivých serveroch zaistiť podozrivé zariadenia. Vyšetrovatelia sa údajne domnievajú, že sledované mohli byť nielen vládne maily, ale aj telefonické hovory. Polícia má pracovať s podozrením, že odpočúvanie zabezpečovali zahraničné spravodajské služby alebo súkromná firma.

Premiér Igor Matovič povedal, že v prípade potvrdenia týchto podozrení to môže mať katastrofálne dôsledky.

Ako potvrdila vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, zásah polície v priestoroch úradu vlády a v rôznych budovách Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu súvisí s podozreniami z ohrozenia strategickej bezpečnosti a záujmov štátu, ktoré začali počas bývalej vlády a bývalého vedenia úradu.

"Verím, že polícia tieto podozrenia vyšetrí a páchatelia budú v prípade dokázania viny potrestaní. Keď som pri nástupe do úradu povedala, že mojím cieľom je skončiť eldorádo v informatizácii a vyčistiť informatizáciu od firiem, ktoré dlhodobo parazitovali na štáte, myslím to ako vážny záväzok k občanom. Nebude to ľahký boj, v informatizácii sú obrovské záujmy a štát platí ročne za informatizáciu stovky miliónov eur," dodala vicepremiérka s tým, že si je vedomá faktu, že stojí proti silným záujmovým skupinám, ktoré dlhodobo mali zaručený zisk od štátu.

Napriek tomu plánuje postupovať razantne a nekompromisne, aj keď očakáva nepríjemnosti pri fungovaní rôznych systémov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok