Slováci si pred odchodom na MS zvýšili sebavedomie

TA3, SITA
28.4.2012 22:37

Slovenská hokejová reprezentácia sa až na záver prípravy na majstrovstvá sveta dočkala prvého víťazstva, keď v sobotu v súboji turnaja Škoda Cup v Bratislave zdolala Nemecko 5:4 po samostatných nájazdoch.

Zverenci Vladimíra Vůjtka v piatich z ôsmich prípravných zápasoch v riadnom hracom čase so svojimi súpermi remizovali, štyrikrát však boli neúspešní buď v predĺžení alebo samostatných nájazdoch. V Bratislave s Nemcami mohli vyhrať už v riadnom hracom čase, ale vedenie 4:3 v jeho závere neudržali a muselo sa predlžovať.

"Dnes sme zohrali doteraz najlepší zápas. Hrali sme dobre aj kombinačne a dali sme štyri góly. Mali sme však vyhrať v riadnom hracom čase a stať sa víťazmi turnaja. Pre nezodpovednosť aj smolu sme však dostali vyrovnávajúci gól. Uspokojila ma hra, ktorú sme predvádzali, kolektívny výkon, kombinácie, tlak na bránku aj dobré riešenie situácií jeden na jedného," povedal tréner Vladimír Vůjtek, ktorého ešte po zápase čakalo rozhodnutie koho vyradiť z kádra pre šampionát.

Slovákom sa darili kombinácie, niekoľkokrát si vyslúžili potlesk z hľadiska. V ich hre však bolo aj niekoľko hluchých momentov, keď sa Nemci dostali do mierneho tlaku. Pri inkasovaných góloch sa dopustili chýb v obrane, ktoré skúsený nemecký tím potrestal. "Pri štvrtom nemeckom góle som urobil hlúpu chybu, nevyhodil som puk z pásma. Ak sa veci sypú, potom sa sypú. Dostali sme hlúpy gól, od ľadu sa puk odrazil do vinkľa, čo som ešte nevidel. Vyhrali sme, máme pred šampionátom pohodu. Celý zápas sme hrali dobre, na niektorých z nás sa už prejavila únava. Osobne som dostával v závere kŕče," sypal si popol na hlavu Tomáš Tatar.

Vo veľmi dobrom svetle sa predviedol v zápase útočník Libor Hudáček. Hrdina finále Tipsport extraligy medzi Slovanom a Košicami si výkonom v sobotu vybojoval miestenku na majstrovstvá sveta. V závere druhej tretiny sa ocitol v troch šanciach počas jednej presilovky, ale nedokázal skórovať. "Bol to kvalitný zápas, hralo sa z jednej strany na druhú. Mali sme 43 striel, ale nepadalo nám to. Osobne som mal tri gólové šance, ale nedokázal som sa ani ja presadiť. Už som bol z toho nešťastný," priznal Hudáček.

Slováci urobili v stretnutí viacero chýb pri plnení defenzívnych úloh, brankár Ján Laco však bol pre tím oporou. Laco v príprave nastúpil trikrát a vo všetkých jeho štartoch dospeli duely do predĺženia. Dvakrát bol v nich neúspešný, na záver sa tešil z výhry. "Cítil som sa fajn, škoda chybičiek, ktoré sme urobili. Musíme ich odstrániť. Súperovi sme dvakrát prihrali na hokejky, mužstvá sú tu kvalitné a vedia využívať ponúknuté možnosti. Každé víťazstvo dodáva tímu vnútornú silu. Dnes sme sa lepšie hýbali, od začiatku sme na Nemcov vybehli a nehrali ustráchane. Od prvej minúty sme si verili. Nejako mi to prischlo, že v príprave v zápasoch, v ktorých som nastúpil, rozhodovali nájazdy. Ak by to tak malo pokračovať, tak len na víťaznej vlne," uzavrel Ján Laco.

Škoda Cup 2012 - sobota:
Slovensko - Nemecko 5:4 po sam. nájazdoch (1:2, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 2. Michel Miklík (Kudroč, Tatar), 23. Marek Hovorka (Špirko, Cibák), 28. Šatan (Sersen, Surový), 45. Surový (L. Hudáček, P. Mikuš), rozhodujúci sam. nájazd J. Mikúš - 8. Reimer (P. Gogulla, Schüle), 15. Reimer (Pietta, P. Gogulla), 36. Reimer (Krüger, P. Gogulla), 57. Akdag 

Samostatné nájazdy: Marek Hovorka nedal, Reimer 0:1, Šatan nedal, Greilinger nedal, J. Mikúš 1:1, Rankel nedal - Mauer nedal, J. Mikúš 2:1 

Vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, D. Konc - P. Stano, Valach (všetci SR), 4610 divákov 

Zostavy: 
Slovensko: J. Laco - Sekera, Baranka, Sersen, P. Mikuš, Starosta, Vydarený, Kudroč, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Marcel Hossa - Šatan, Surový, L. Hudáček - Michel Miklík, J. Mikúš, Tatar - Marek Hovorka, Cibák, Špirko 
Nemecko: Endras - Fischer, Akdag, Krüger, Müller, Lavellée, Schüle, Peterman, Ondruschka - Tripp, Hospelt, Rankel - Kaufmann, Barta, Furchner - Reimer, Pietta, P. Gogulla, Greilinger, Schütz, Mauer 

Slováci začali aktívne, dobre korčuľovali a to sa im oplatilo už v 2. min, keď sa Kudročova strela od modrej čiary odrazila od zadného mantinelu k Michelovi Miklíkovi a ten bekhendom pohodlne otvoril stav duelu - 1:0. Ďalšie šance slovenského mužstva zostali nevyužité, čo zákonite potrestali Nemci. V 8. min J. Laco zlikvidoval dve strely súpera, no na ďalšiu strelu od Reimera už nestačil. Ten istý hráč sa do streleckej listiny zapísal aj v 15. min a poslal Nemecko do vedenia.

Aj druhú časť začali Slováci dobre a vyťažili z toho gól. V 23. min zaznamenal premiérový reprezentačný presný zásah Marek Hovorka, ktorému po peknej individuálnej akcii prihral Špirko. O štyri minúty neskôr sa Miroslav Šatan obtočil okolo nemeckej bránky a lišiacky zasunul puk za Endrasov chrbát. Zmenu stavu musel potvrdiť až videorozhodca. Niekoľko skvelých zákrokov previedol brankár J. Laco, aj jeho zásluhou nezískali Nemci niekoľkogólový náskok. Nestačil však na pokus Reimera, ktorý spomedzi kruhov skompletizoval svoj hetrik. Ešte predtým pohrozil aktívny mladík Tatar, no skóre sa nemenilo.

V 45. min predviedla tretia slovenská formácia peknú akciu. L. Hudáček prihral rýchlemu Surovému, ten vnikol do útočného pásma a vymietol ľavý horný roh Endrasovej bránky - 4:3. Vzápätí Greilinger nepochodil pred J. Lacom a päť minút pred koncom neuspel ani aktívny Hudáček. Tri minúty pred záverečnou sirénou upravil Akdag na 4:4 a muselo sa predlžovať.

O víťazovi sa však nerozhodlo ani v predĺžení a na rad prišli samostatné nájazdy. V nich bol po troch sériách nerozhodný stav 1:1, keď sa presadili Reimer a J. Mikúš. Triumf Slovákov zariadil vo štvrtej sérii J. Mikúš.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok