Historický let sledoval i Trump, SpaceX chce kolonizovať Mars

TA3 SITA TASR ČTK
31.5.2020 13:51

Vesmírna loď Crew Dragon spoločnosti SpaceX s ľudskou posádkou v sobotu úspešne odštartovala z Mysu Canaveral na americkej Floride. Ide o prvý kozmický let s ľudskou posádkou so štartom z územia Spojených štátov za takmer desaťročie. Historický štart z Mysu Canaveral sledoval aj prezident USA Donald Trump.

Historický let sledoval i Trump, SpaceX chce kolonizovať Mars
twitte/Mike_Pence

"Keď ten zvuk počujete, keď počujete rev motorov, tak si dokážete predstaviť, aké nebezpečné to je," povedal Trump o štarte. "Keď cítite tie otrasy, a to ste veľmi ďaleko, ale keď je aj cez to cítite, tak je to jednoducho úžasné. Nádherné miesto a tiež nádherná loď," dodal prezident. Obom astronautom, NASA aj spoločnosti SpaceX pogratuloval aj americký viceprezident Mike Pence, ktorý let tiež sledoval z mysu Canaveral.

SpaceX už teraz pripravuje novú loď nazvanú Starship, s ktorou chce kolonizovať Mars. Kozmické plavidlo by malo byť schopné prepraviť až stovku cestujúcich.

"Odštartovali sme. Štart astronautov NASA z Kennedyho vesmírneho strediska prvýkrát po deviatich rokoch sa zapísal do histórie," uviedol šéf NASA Jim Bridenstine. "Som na NASA tak hrdý," poznamenal. Bridenstine tiež povedal, že burácanie štartujúcich motorov počul už skôr, ale tentoraz to bolo niečo iné, keď na palube boli astronauti. "Sú naším tímom. Sú americkým tímom," uviedol.

O prítomnosti Trumpa povedal Bridenstine, že sa domnieva, že sa stal prvým prezidentom, ktorý tu kedy sledoval premiérový štart úplne nového plavidla s ľudskou posádku. "To je vždy riziko," povedal šéf americkej vesmírnej agentúry. Komentátor televízie NASA Derrol Nail poznamenal, že Trump bol tretím úradujúcim prezidentom, ktorý z mysu Canaveral štart sledoval.

Spoločnosť SpaceX miliardára a vizionára Elona Muska už teraz pripravuje novú loď nazvanú Starship, s ktorou chce kolonizovať Mars. Kozmické plavidlo by malo byť schopné prepraviť až stovku cestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok