V rozhovoroch o veľkej nemeckej koalícii nastal prielom

TA3 ČTK TASR
12.1.2018 09:08

Nová nemecká vláda môže vzniknúť už v najbližších týždňoch. Na spoločných rokovaniach sa na jej zostavení dohodli zástupcovia kresťanských a sociálnych demokratov. Pozitívny krok smerom k politickej stabilite v krajine privítal aj Brusel.

Naznačila ťažký priebeh

O tom, že to bude ťažký deň, naznačila kancelárka Angela Merkelová už pri príchode na pojednávanie. Ani ona ale zrejme nepočítala s tým, že rokovanie potrvá prakticky ďalších 24 hodín. Rozhovory, ktoré mali pôvodne skončiť už vo štvrtok večer 11. januára, skomplikovali najmä spory v utečeneckej a daňovej politike.

Kancelárka a predsedníčka Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angela Merkelová, šéf bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU) Horst Seehofer a líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz chcú svojim straníckym grémiám oficiálne odporučiť začatie koaličných rokovaní. S dohodou straníckych špičiek však musia súhlasiť aj jednotlivé pracovné skupiny. Ak sa tak stane, posledné slovo bude mať v prípade SPD mimoriadny zjazd.

Dospeli k viacerým dohodám

Predbežný záverečný dokument má podľa DPA 28 strán. Vedúci predstavitelia CDU/CSU a SPD podľa neho dospeli k dohode o návrate k paritnému financovaniu zákonného zdravotného poistenia, to znamená, že príspevky budú odvádzať rovnakým dielom zamestnávatelia i zamestnanci. Potenciálne koaličné strany neplánujú ani zvyšovanie daní. Sociálni demokrati nepresadili požiadavku na zvýšenie hornej daňovej sadzby.

Spájanie rodín utečencov s obmedzenou ochranou bude možné "len z humanitárnych dôvodov" a obmedzené na maximálne 1000 prípadov mesačne. Počet utečencov, ktorých za rok prijme Nemecko, má byť stanovený na 180.000-220 000 osôb. Solidárna daň sa do roku 2021 postupne zníži o desať miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok