Ministerstvo zdravotníctva odvolalo šéfa detskej nemocnice

TA3 TASR SITA
28.5.2020 18:43

Generálny riaditeľ Národného ústavu detských chorôb Ladislav Kužela končí vo funkcii. Potvrdila to hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. NÚDCH je najväčšia detská nemocnica na Slovensku.

Ministerstvo zdravotníctva odvolalo šéfa detskej nemocnice
SITA/Branislav Bibel

Odvolanie riaditeľov nemocníc odôvodňuje minister zdravotníctva Marek Krajčí stratou jeho dôvery. Minister sa postupne oboznamuje s prácou manažmentu jednotlivých nemocníc a s ich hospodárskymi výsledkami. "Faktom je, že štátne nemocnice za minulý rok dosiahli nové rekordné zadlženie, viac ako 177 miliónov eur," skonštatovala Eliášová s tým, že na uvoľnené pozície budú dočasne menovaní manažéri a medicínski riaditelia s "nulovou toleranciou ku korupcii".

Informáciu potvrdil aj Kužela, ktorý napísal ďakovný list novinárom. Odvolanie podľa neho vedeniu nemocnice nevysvetlili. "Nejdem sa obhajovať a rozhodnutie, samozrejme, prijímam. Naše výsledky ste mohli vidieť sami," uviedol v liste Kužela. "Záverečný účet je pre nás dôležitý od vás a nie od politikov," povedal s tým, že končí celé vedenie.

Rozlúčkový list odchádzajúceho riaditeľa, v ktorom sa poďakoval novinárom i kolegom:

Milé novinárky, novinári, verím, že môžem povedať aj kolegovia.

Dnes vám neposielam tlačovú správu, ani vyhlásenie, dnes vám chcem poslať jedno veľké poďakovanie. Poďakovanie za vašu prácu. Za 7 rokov v mojej funkcii riaditeľa najväčšej detskej nemocnice na Slovensku a v strednej Európe, sa práve vďaka vašej práci a záujmu o nás podarilo prezentovať mnoho pekných a užitočných vecí. Vďaka vám sa mnoho pacientov, aj mimo Bratislavy, dozvedelo o nových spôsoboch liečby a prístupu a aj vďaka vám sa mnoho detí dostalo práve k nám. Spoločne sme si vedeli pomôcť. Ďakujem vám aj za vašu kritiku, postrehy a pripomienky,  vy viete, že sme sa každou zaoberali a ak sme aj pochybili, nemali sme problém to priznať.

Dnes sme sa dozvedeli, že bez vysvetlenia končí naše vedenie. Nejdem sa určite rozpisovať, ani obhajovať. Rozhodnutie samozrejme prijímam. Naše výsledky ste mohli vidieť sami. Záverečný účet je pre nás dôležitý od vás a nie od politikov, či akejkoľvek politiky.

Tento list nepíšem preto, aby so sa ja a moji ľudia obhajovali, alebo bránili, rovnako v tomto liste nebudem na nikoho ukazovať. Toto je naozaj jedno veľké poďakovanie za vašu náročnú prácu, ktorej výsledky sme mnohí videli aj posledné mesiace počas pandémie COVID-19. Tlieskali ste spolu s vašimi divákmi a čitateľmi, či poslucháčmi nám - zdravotníkom, ale nikto nezatlieskal vám.

Aj vy ste pri nás stáli v prvej línií a len vďaka vám boli všetci informovaní, bez ohľadu na to, či majú 18 rokov a Facebook, alebo počúvajú jedno rádio v obci, kde nie je signál.

Keďže sa s vami neviem osobne rozlúčiť, prijmite od mňa  aspoň virtuálny pozdrav. Držím vám palce vo vašej svedomitej práci palce.

S úctou váš Ladislav Kužela

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok