Ľudia zúria, eKaranténa nefunguje. Kritériá poznali, bráni sa štáb

TA3 TASR
22.5.2020 21:04

Aplikácia, ktorá má umožniť domácu karanténu, zatiaľ nefunguje. Čaká sa na jej overenie technologickými firmami. To rozhnevalo desiatky ľudí na hraniciach, ktorí čakajú na návrat do vlasti. Na vzniknutú situáciu na Facebooku zareagoval aj premiér Igor Matovič, ktorý už oslovil Úrad verejného zdravotníctva.

Zo štátnej do smart karantény

Premiér Igor Matovič oslovil Úrad verejného zdravotníctva s prosbou, aby umožnil prechod do domácej karantény nielen tým ľuďom, ktorí prídu na hranice, ale aj tým, ktorí sa aktuálne nachádzajú v štátnej karanténe. Uviedol to na sociálnej sieti v reakcii na ľudí protestujúcich na hraniciach proti štátnej karanténe. ÚVZ podľa premiéra v tom zmysle pripraví opatrenie, ktoré zverejní, keď spustia aplikáciu eKaranténa.

Diaľnicu D4 pri Jarovciach blokovali približne 100 metrov pred kontrolným stanovišťom polície. Bratislavskí policajti o tom informovali na sociálnej sieti. Žiadajú občanov, ktorí sa vracajú na územie Slovenska, aby použili hraničný priechod Petržalka - Berg alebo malý hraničný priechod Jarovce - Kittsee. Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

Podľa člena krízového štábu Jána Bučkuliaka nikde nebola uvedená informácia o tom, že aplikácia na inteligentnú karanténu už bola zavedená, a tak ľudia, ktorí nechcú ísť do štátnej karantény, na hranice nemali prísť. Povedal to v piatok večer na brífingu k aktuálnej situácii na hraniciach. "Kritériá na spustenie inteligentnej karantény sme od začiatku týždňa komunikovali veľmi transparentne, teda, že sa treba zaregistrovať, stiahnuť a aktivovať aplikáciu a až potom prísť na hranice. Aplikácia je pripravená, nemáme však v rukách jej schválenie spoločnosťami Apple a Google," tvrdí Bučkuliak.

Spoliehali sa na spustenie aplikácie

Opatrovateľka Zuzana sa dostala zo Švajčiarska po troch mesiacoch. Pricestovala so skupinkou kolegýň. "Spoliehali sme sa na inteligentnú karanténu, čakáme od rána od pol šiestej, ako sme prišli na hranicu, čo sa bude diať,"uviedla. Do štátneho zariadenia ísť nechcú, dúfajú, že aplikáciu sprevádzkujú počas piatka. "Počkáme do večera a ak to nebude možné, tak štátna karanténa, nič iné nám nezostáva," dodala.

Hana opatruje v Nemecku, na Slovensko ju doviezla rodina, pre ktorú pracuje. Svoj príchod rovnako prispôsobila spusteniu aplikácie. Ráta aj s tým, že sa aplikácia nespustí. "Stretla som tu kolegyňu, ktorá tiež ide z Nemecka, stále rozmýšľame, či sa to spustí, či sa to nespustí," priblížila.

Z Nemecka docestoval tesne predpoludním aj Juraj. Jeho dohodnutý odvoz musel po niekoľkých hodinách odísť. "Teraz sa už nemáme ako dostať domov (...), vlastne z toho vyplýva, že aj tak ideme do štátnej karantény," skonštatoval asi po troch hodinách čakania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok