Pribudol nakazený, epicentrum sa presunulo do Južnej Ameriky

TA3 SITA TASR ČTK
22.5.2020 09:32

Užívame si uvoľnenie v rámci 4. fázy a podmienky pre cestovanie sú menej prísne. Ministerstvo zahraničných vecí však odporúča radšej necestovať. Už šiesty deň po sebe nemá Slovensko žiadnu novú obeť koronavírusu. Rekordný počet obetí za deň hlási Rusko, India zaznamenala rekordný nárast nových prípadov. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudol nakazený, epicentrum sa presunulo do Južnej Ameriky
SITA/Branislav Bibel (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:36 Informácie z hraničného priechodu sme vám priniesli aj neskoro v noci. Pozrite si, ako to tam vyzeralo.

00:31 Tisíce Slovincov protestovali v piatok na bicykloch v Ľubľane proti stredopravicovej vláde. Akciou tak podľa agentúry AP pokračovali v protivládnych demonštráciách, ktoré sa v tejto krajine konajú od tamojšieho vrcholu epidémie koronavírusu na týždennej báze.

00:23 Predstavitelia najvyššej mexickej futbalovej súťaže sa rozhodli ukončiť sezónu. Dôvodom je pretrvávajúca pandémia koronavírusu. Clausura 2020 nebude mať majstra, o štarte Apertury sa ešte nerozhodlo.

Mexickú ligu prerušili v polovici marca. Rozhodnutie o ukončení sezóny prišlo deň po tom, ako osem hráčov majstrovského tímu Santos Laguna testovali pozitívne na koronavírus. V Mexiku aktuálne evidujú 59.567 prípadov nakazenia koronavírusom, 6510 osôb chorobe podľahlo.

00:02 Polícia zverejnila na Facebooku fotografie z hrničného priechodu Jarovce-Kittsee.

00:00 Chorvátsko otvorí koncom mája hranice pre cestujúcich zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska. Oznámil to na piatkovej tlačovej konferencii tamojší minister turizmu Gari Cappelli. Od budúceho štvrtka 28. mája sa spustí online systém, ktorý vďaka predbežnej registrácii umožní rýchly prechod hraníc.

23:57 "Aplikácia eKaranténa NIE JE v ostrej prevádzke. ÚVZ SR: NA SPUSTENIE APLIKÁCIE EKARANTÉNA BUDÚ MÔCŤ ĽUDIA POČKAŤ NA ÚZEMÍ SLOVENSKA V ŠTÁTNEJ KARANTÉNE. Úrad verejného zdravotníctva SR vydal opatrenie, ktoré sprístupňuje možnosť využitia domácej smart karantény. Túto možnosť dostanú ľudia, ktorí od 22. mája 2020 od 20:00 prídu na územie Slovenska. Pre ľudí, ktorí čakajú na hraniciach, to znamená možnosť prísť na Slovensko do štátnych karanténnych centier, ktoré budú môcť opustiť hneď, ako bude dostupná aplikácia eKaranténa," informovali v piatok večer na webe korona.gov.sk.

23:08 Na hraniciach bol aj vo večerných hodinách štáb TA3. O tom, ako to vyzeralo na priechode Jarovce-Kittsee, nám povedal Patrik Jager.

22:58 Taliansko zaznamenalo za uplynulých 24 hodín 130 nových úmrtí na ochorenie COVID-19 a 652 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý toto ochorenie spôsobuje.

22:49 Ako informoval Peter z Gattendorfu, rakúska polícia upozorňovala za Neudorfom a Gattendorfom na možnosť posledných dvoch diaľničných výjazdov pred vzniknutou zápchou. Niektorým osobným autám sa podľa neho podarilo v zápche v úseku pri nadjazde dostať do protismeru a "riskli to zakázaným výjazdom do jednosmerky". V piatok popoludní sa aj na hraničnom priechode Berg začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie.

22:47 Francúzsko v piatok nahlásilo 74 nových úmrtí súvisiacich s koronavírusom. Prvýkrát od začiatku epidémie však zverejnilo len čiastkovú bilanciu, ktorá nezahŕňa počty obetí z domovov sociálnych služieb.

22:28 Cestovanie k moru toto leto nebude také jednoduché. Koronakríza zmenila plány ľuďom takmer na celej planéte. I keď krajiny ako Taliansko, Grécko či Turecko už pozývajú turistov z celej Európy, epidemiológovia odporúčajú zvážiť dovolenku v zahraničí. Väčšina ľudí sa však dožaduje vrátenia peňazí za zmarenú dovolenku. Na tie ale hneď nemajú nárok všetci. O tejto téme sme diskutovali v relácii Pozrime sa na to.

22:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v Žurnále TA3 o 22. hodine.

21:35 Španielsko zaznamenalo len 56 nových úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Celkovo si tak pandémia koronavírusu v tejto krajine vyžiadala už 28.628 obetí, uvádza agentúra AP s odvolaním sa na najnovšie údaje tamojšieho ministerstva zdravotníctva.

21:25 Veľkoobchodné ceny v Írsku zaznamenali minulý mesiac najvýraznejší pokles za takmer rok. Najväčšou mierou sa pod to podpísali ceny pre zahraničné trhy.

21:20 Thajsko predĺži do konca júna stav núdze vyhlásený z dôvodu pandémie nového koronavírusu. Informoval o tom v piatok tamojší krízový štáb s tým, že ide o snahu udržať počet nakazených pod kontrolou, keďže vláda plánuje zmierniť niektoré zo zavedených obmedzení.

21:15 "Rád by som sa občanom ospravedlnil. Komunikácia nebola úplne optimálna, akonáhle budeme vedieť, že smart karanténa je spustená, tak o tom budeme informovať aj na našej webovej stránke a prostredníctvom sociálnych sietí," reagoval na vzniknutú situáciu na hraniciach štátny tajomník Martin Klus v našej relácii Pozrime sa na to s tým, že urobia všetko pre to, aby sa podobná situácia neopakovala.

21:10 Podľa člena krízového štábu Jána Bučkuliaka nikde nebola uvedená informácia o tom, že aplikácia na inteligentnú karanténu už bola zavedená, a tak ľudia, ktorí nechcú ísť do štátnej karantény, na hranice nemali prísť. Povedal to v piatok večer na brífingu k aktuálnej situácii na hraniciach. "Kritériá na spustenie inteligentnej karantény sme od začiatku týždňa komunikovali veľmi transparentne, teda, že sa treba zaregistrovať, stiahnuť a aktivovať aplikáciu a až potom prísť na hranice. Aplikácia je pripravená, nemáme však v rukách jej schválenie spoločnosťami Apple a Google," tvrdí Bučkuliak.

20:45 Ceny ropy počas piatka klesli, keď trhy zareagovali na opätovný rast napätia medzi USA a Čínou, čo by mohlo ešte zhoršiť už aj tak nepriaznivú ekonomickú situáciu a zasiahnuť do zotavovania dopytu po rope. Za celý týždeň smerujú ceny ropy Brent aj americkej WTI k rastu, analytici však zároveň upozorňujú na prípadnú druhú vlnu pandémie.

20:46 Pozrite si vystúpenie člena permanentného krízového štábu zodpovedného za IT Jána Bučkuliaka, ktorý sa vyjadril k smart karanténe a protestu navrátilcov na hraniciach.

20:40 Slovensko je vo štvrtej fáze uvoľňovania opatrení. Okrem reštaurácií, kaviarní či obchodných centier sa postupne zapĺňajú aj vozidlá hromadnej dopravy. Ešte viac ľudí treba v MHD očakávať po otvorení škôl. Autobusy či električky sa tak zrejme stanú jedným z najrizikovejších prostredí.

20:30 Európsky parlament podporuje miestne úrady v boji proti koronavírusu. V Bruseli, Štrasburgu a Luxemburgu pripravujú stravu pre zdravotníkov a ľudí v núdzi. V jednej z kancelárskych budov našli útočisko ženy, ktoré sa ocitli na ulici. V ďalšej zase provizórne sídli diagnostické centrum na COVID-19.

20:20 Cyprus od 9. júna obnoví komerčné lety z krajín s nízkym výskytom koronavírusu. Komerčné lety Cyprus obnoví len postupne, pričom od 9. júna do nej budú môcť prichádzať ľudia z približne 20 menších európskych krajín, ktoré vybrali tamojší zdravotnícki experti.

Vybrané krajiny sú rozdelené na dve skupiny: v tej prvej figuruje aj Slovensko a tiež Rakúsko, Maďarsko, Grécko, Malta, Bulharsko, Nórsko, Fínsko, Slovinsko, Dánsko, Nemecko a Litva. V druhej skupine sú zase Česko, Poľsko, Švajčiarsko, Chorvátsko či Estónsko.

20:10 Nezamestnanosť vzrástla v minulom mesiaci vo všetkých štátoch USA, keď kroky vlády na zmiernenie šírenia nového koronavírusu zatvorili väčšinu firiem a maloobchodných prevádzok. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo práce.

20:03 Novým epicentrom pandémie ochorenia COVID-19 sa stala Južná Amerika. Povedal to v piatok na brífingu v Ženeve riaditeľ núdzových operácií Svetovej zdravotníckej organizácie Mike Ryan, informovala spravodajská televízia CNBC.

20:00 Maloobchodné tržby v Poľsku zaznamenali v apríli prudký pokles, keď v porovnaní s aprílom minulého roka klesli takmer o štvrtinu. Informoval o tom poľský štatistický úrad. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá viedla v polovici marca k uzatvoreniu väčšiny obchodov. Maloobchodné prevádzky sa čiastočne začali otvárať koncom apríla.

19:58 Neprehliadnite ani naše Hlavné správy, zhrnuli sme do nich to najpodstatnejšie z dnešného dňa.

19:45 Väčšina problémov, ktoré majú slovenskí zamestnávatelia, závisí od poklesu obratu v zahraničí. Po stretnutí so zamestnávateľmi a odbormi oravského regiónu to v piatok uviedol minister práce Milan Krajniak.

19:30 Situácia okolo pandémie sa v Rusku stabilizovala a počet nových infekcií klesá. Uviedol to v piatok ruský prezident Vladimir Putin. Počas videokonferencie s najvyššími predstaviteľmi štátu povedal, že "pozitívny vývoj nie je až taký rýchly, ako by sme chceli, niekedy je dokonca nestabilný, ale existuje". Ruský líder podotkol, že pozitívne trendy budú viesť k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení, zdôraznil však, že je potrebné zachovať rezervné kapacity v nemocniciach pre prípad, že by nasledovala nová vlna epidémie.

19:15 Všetky osoby, ktoré prídu do Veľkej Británie od 8. júna, budú musieť absolvovať dvojtýždňovú domácu karanténu. Informovala o tom v piatok podvečer na pravidelnom brífingu vlády britská ministerka vnútra Priti Patelová, uviedla televízia Sky News.

18:53 Pozrite si príbeh zubára a dobrovoľníka mobilnej odberovej jednotky ŽSK Radoslava Paulecha. Povedal nám o svojej práci zubára a priblížil aj svoje začiatky na pozícii dobrovoľníka.

18:45 Virológovia z nemeckého mesta Ulm po prvý raz dokázali prítomnosť nového koronavírusu SARS-CoV-2 v materskom mlieku ženy, u ktorej sa potvrdilo ochorenie COVID-19. Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na výsledky výskumu zverejneného v odbornom periodiku The Lancet.

18:35 Počet prípadov nákazy v Afrike prekročil v piatok hranicu 100.000. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na údaje Afrického centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (Africa CDC).

18:20 Gastroenterológovia rokujú o preplácaní ochranných pomôcok potrebných na výkon endoskopických vyšetrení v súvislosti s aktuálnymi opatreniami v snahe zabrániť šíreniu ochorenia COVID-19. Zatiaľ sa dohodli s dvoma poisťovňami.

17:56 Polícia na Facebooku zverejnila video, ktoré zobrazuje situáciu na hraničnom priechode Jarovce-Kittsee.

17:42 Diaľnica D4 pri Jarovciach je momentálne blokovaná približne 100 metrov pred kontrolným stanovišťom polície. Žiadajú občanov, ktorí sa vracajú na územie Slovenska, aby použili hraničný priechod Petržalka - Berg alebo malý hraničný priechod Jarovce - Kittsee. Na hraničnom priechode Berg sa v piatok popoludní začali zhromažďovať skupinky repatriantov, ktorí čakali na avizované spustenie aplikácie umožňujúcej stráviť karanténu v domácej izolácii.

17:35 Aplikácia, ktorá má umožniť domácu karanténu, zatiaľ nefunguje. Čaká sa na jej overenie technologickými firmami. To rozhnevalo desiatky ľudí na hraniciach, ktorí čakajú na návrat do vlasti.

17:00 Španielska vláda povolí uvoľnenie opatrení proti pandémii už aj v Madride a Barcelone. Väčšina Španielska sa začala pomaly otvárať od 11. mája, avšak pre tieto dve oblasti, ktoré registrujú spolu takmer polovicu z celkového počtu 233-tisíc infikovaných, to zatiaľ neplatilo. S počtom obetí takmer 28-tisíc patrí Španielsku v globálnom meradle piate miesto.

16:57 "Máme pozitívnu správu pre futbal na Slovensku. Kluby si odhlasovali reštart Fortuna ligy v skrátenej podobe. Reštart je naplánovaný na 13. júna aj s barážami," oznámil na tlačovej besede prezident Únie ligových klubov Ivan Kozák.

16:50 Bývalý komorník z Bieleho domu, ktorý pracoval pre 11 prezidentov, zomrel vo veku 91 rokov na ochorenie COVID-19.

16:40 Šéf talianskeho farmakologického ústavu upozornil, že je len veľmi málo dôkazov o efektívnosti lieku proti malárii, ktorý propaguje na liečbu koronavírusu americký prezident Donald Trump. Doktor Nicola Magrini informoval o rôznych testoch, ktoré jeho ústav povolil počas koronakrízy, medzi nimi aj testy hydroxychlorochínu.

16:30 Inteligentná karanténa zatiaľ nefunguje. Aplikácia, ktorá má umožniť domácu izoláciu, ešte nie je v plnej prevádzke. Viac informácií priniesol kolega Jožo Šivák.

16:12 Rusko očakáva v máji nárast úmrtí na Covid-19. Uviedla to v piatok podpredsedníčka ruskej vlády Taťjana Golikovová. "V máji dôjde k výraznému nárastu úmrtí," povedala Golikovová.

16:09 Aplikácia eKaranténa stále nie je spustená. Posudzujú ju spoločnosti Apple a Google. Informoval o tom Úrad vlády SR s tým, že aplikácia by sa mala spustiť hneď po jej schválení. "Úrad vlády SR informuje verejnosť, že k 15.00 h nás spoločnosti Apple a Google neinformovali o ukončení posudzovania slovenskej aplikácie eKaranténa," uviedol ÚV. Dodal, že obe spoločnosti budú mať počas fungovania aplikácie nad ňou špeciálny dohľad.

16:04 Rakúske aerolínie Lauda oznámili, že koncom budúceho týždňa zatvoria svoju hlavnú leteckú základňu vo Viedni, v dôsledku čoho príde o prácu viac než 300 ľudí. Rozhodnutie dcérskej spoločnosti írskych nízkonákladových aerolínií Ryanair padlo po tom, ako sa vedenie a odbory nedokázali dohodnúť na novej pracovnej zmluve.

15:58 O obrovskom rozpočtovom deficite, ktorý nám tento rok hrozí, sme diskutovali s Ivanom Šramkom, predsedom Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá dozerá na hospodárenie štátu.

15:56 Rozpočtová sekera bude tento rok väčšia než v krízovom roku 2009. Priznal to minister financií v programe stability, ktorý schválila vláda. Smerujeme totiž do najhlbšej recesie v histórii samostatného Slovenska a tá zaťaží aj štátnu kasu. Odhady hovoria, že vláda tento rok minie oveľa viac, než dostane. Na prevádzku štátu si tak bude musieť požičať, čo výrazne zvýši náš dlh.

15:53 Úrad verejného zdravotníctva SR umožňuje od 1. júna obnoviť činnosť aj stredným školám, no len na účel konania skúšok.

15:48 Šesťsto pracovníčok a pracovníkov holandského potravinárskeho závodu Vion musí zostať dva týždeň v domácej karanténe po tom, ako na bitúnku tejto spoločnosti v meste Groenlo potvrdili nákazu COVID-19 u 45 zamestnancov. Ďalších 250 zamestnancov majú ešte otestovať.

15:34 Od 1. júna 2020 môžu fungovať aj zariadenia školského stravovania či zariadenia starostlivosti o deti do troch rokov veku dieťaťa, teda jasle, ale za podmienok uvedených v usmernení ministerstva práce. V piatok o tom informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková.

15:20 Aplikácia, ktorá umožní domácu karanténu, je pripravená a čaká na schválenie od technologických spoločností. Viac už povedal kolega Jožo Šivák spolu so svojím hosťom Róbertom Guckým, prvým zástupcom riaditeľa ÚHCP.

15:08 Aplikácia eKaranténa, ktorá umožní Slovákom vracajúcim sa zo zahraničia absolvovať povinnú karanténu doma, mala byť oficiálne spustená o 15. hodine, čaká sa však na jej schválenie spoločnosťami Apple a Google.

14:55 Krajské mestá sú pripravené zvládnuť reštart školského roka v základných a materských školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Po piatkovom stretnutí neformálneho združenia primátorov krajských miest K8 to povedal košický primátor Jaroslav Polaček.

„S ministrom školstva diskutujeme o ich otvorení už niekoľko týždňov a robíme všetko pre to, aby sme 1. júna boli pripravení. Podľa nášho prieskumu sú dve tretiny rodičov detí v Košiciach rozhodnuté poslať svoje deti do školy. Je tu zložitá diskusia, všetko konzultujeme s ministerstvom a pripravujeme pokyny, ako sa majú učitelia a deti správať. Za Košice môžem povedať, že robíme všetko pre to, aby sme ten proces zvládli,“ doplnil košický primátor.

14:45 V Portugalsku sú turisti vítaní a ľudia, ktorí do krajiny pricestujú letecky, nebudú musieť podstúpiť karanténu. Uviedol to portugalský minister zahraničných vecí Augusto Santos Silva. Minister povedal, že na letiskách v krajine zavedú "minimálne zdravotné kontroly", ktoré nešpecifikoval. Iné európske krajiny ako Španielsko, Taliansko a Spojené kráľovstvo uprednostnili 14-dňovú izoláciu prichádzajúcich,

14:20 Aplikácia, ktorá umožní ľuďom absolvovať povinnú domácu karanténu, by mala začať fungovať v piatok. Viac nám prezradil hosť Ján Bučkuliak, ktorý je členom permanentného krízového štábu.

14:17 Britskí vedci, ktorí testujú experimentálnu vakcínu proti novému koronavírusu, plánujú v rámci výskumu imunizovať viac ako 10-tisíc ľudí, aby zistili, či ich vakcína funguje. Odborníci z Oxfordskej univerzity už minulý mesiac počas predbežného testu bezpečnosti vakcíny dali látku viac ako tisíc dobrovoľníkom. V piatok oznámili, že teraz naočkujú 10 260 ľudí po celej Veľkej Británii vrátane starších osôb a detí.

14:05 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 14. hodine.

13:47 Úvahy o tom, že na Slovensku by mohol fungovať klasický kurzarbeit na nemecký spôsob, zhodnotil Vladimír Baláž, prognostik Slovenskej akadémie vied.

13:40 Zamestnanci aj zamestnávatelia by si mohli odkladať peniaze na horšie časy. Ak bude zle, tieto úspory pôjdu na mzdy a firmy potom nemusia prepúšťať. Takto by to mohlo fungovať, ak by sme zaviedli kurzarbeit podľa nemeckého modelu. Požadujú to niektorí zamestnávatelia a včera o tom hovorila aj tripartita.

13:33 Majitelia fitnescentier sa rozhodli štrajkovať. V pondelok 25. mája ráno o 6.30 h chcú zablokovať vstup do hlavného mesta. "Dôvodom je ignorovanie súčasnej situácie 2300 prevádzok na Slovensku, ktoré vytvárajú takmer 20 tisíc pracovných príležitostí," uviedol Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska.

13:22 Na sociálnej sieti sa objavilo tvrdenie, že spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft Bill Gates uviedol, že vakcína proti Covid-19 môže zabiť až 700.000 ľudí. Toto tvrdenie sa odvoláva na Gatesov rozhovor pre americkú televíziu CNBC, je však nepravdivé. Gates hovoril o bezpečnosti vakcín, potenciálnych vedľajších účinkoch a o tom, koľko ľudí by hypoteticky mohlo nejaké vedľajšie účinky pociťovať, pokiaľ by sa malo očkovať celosvetovo.

13:08 India zaznamenala doposiaľ najvyšší denný nárast nových prípadov nákazy. V krajine pritom v súčasnosti uvoľňujú karanténne opatrenia a začínajú aj sprístupňovať vnútroštátne lety. V priebehu posledných 24 hodín pribudlo 6000 nových prípadov a celkový počet nakazených vzrástol na 118.447. Vírusu za ten istý čas podľahlo 148 ľudí, celkovo je to momentálne 3583.

13:01 Postup, ako využiť aplikáciu smart karanténa, zverejnili na stránke korona.gov.sk. Základnými podmienkami na absolvovanie karantény v domácej izolácii je smartfón s kamerou a určovaním polohy, nonstop wifi pripojenie alebo dostatok mobilných dát a dostatočný mobilný signál na mieste izolácie. Osoba, ktorá bude príchodzieho prevážať, sa musí chrániť bezventilovým respirátorom FFP2.

12:50 Počet prípadov nákazy v Bielorusku vzrástol v piatok za uplynulých 24 hodín o 932 na 34.303. "Celkovo bolo pozitívne otestovaných (na koronavírus) 34.303 ľudí. Zomrelo 190 pacientov," píše sa vo vyhlásení.

12:45 Počet prípadov nákazy koronavírusom v Poľsku za uplynulých 24 hodín vzrástol o 236 a dosiahol 20.379. Chorobe podľahol ďalší človek, čím sa celkový počet úmrtí zvýšil na 973. Doposiaľ sa vyliečilo 8731 ľudí.

12:27 Kúpele Piešťany po nevyhnutných obmedzeniach rozširujú poskytovanie služieb aj pre verejnosť. Od dnešného dňa sú opäť otvorené kúpeľné hotely Pro Patria, Splendid a Esplanade. V platnosti ostávajú rozšírené hygienické opatrenia. Samozrejmosťou je rýchlotest na Covid-19, ktorý pri príchode vykoná priamo personál, ako aj priebežné monitorovanie teploty hostí. Bazény budú otvorené len pre kúpeľných hostí.

12:21 Viac ako tretinu tohtoročného očakávaného rekordného deficitu rozpočtu verejnej správy na úrovni 8,4 % hrubého domáceho produktu majú tvoriť položky, ktoré nemajú s novým koronavírusom nič spoločné. Odhaduje to ministerstvo financií v aktuálnom programe stability, ktorý vláda posiela na posúdenie do Bruselu.

12:10 Pozrite si spravdajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 12. hodine.

12:03 Štát by mal dnes spustiť aplikáciu, ktorá umožní domácu karanténu. Oficiálne spustenie smart karantény je plánované na 15. hod.

Interné testovanie aplikácie na smart karanténu bolo na strane štátu úspešné. Ako však informoval Úrad vlády SR, čaká sa na schválenie aplikácie od spoločností Apple a Google. "Tieto spoločnosti aktuálne posudzujú, či aplikácia spĺňa ich interné predpisy, či dostatočne chráni používateľa a podobne," vysvetlil úrad vlády.

11:48 Britský verejný dlh prudko vzrástol a v pomere k výkonu ekonomiky sa dostal na takmer 60-ročné maximum. Verejný dlh v pomere k hrubému domácemu produktu sa v apríli priblížil k 100 %, čo je najviac od roku 1963.

11:38 Ak rodič po otvorení škôl a škôlok pokračuje v čerpaní ošetrovného, nepodáva novú žiadosť, vyplní len upravený formulár čestného vyhlásenia. Upozornila na to Sociálna poisťovňa. V súvislosti s poslednou novelou zákona o sociálnom poistení a čiastočným otvorením škôlok a škôl od 1. júna tohto roka SP uskutočnila zmeny v tlačivách. Týkajú sa žiadosti o ošetrovné a čestného vyhlásenia k žiadosti o ošetrovné na účely výplaty tejto dávky počas krízovej situácie.

11:22 Premiér Igor Matovič sa na sociálnej sieti vyjadril ku kauze spoločnosti Nexis Fibers. "Úprimne ma prestalo baviť čakať na deň, kedy sa niekomu uráči rešpektovať právoplatné rozhodnutie súdu," napísal Matovič. Spoločnosť Nexis Fibers ohlásila hromadné prepúšťanie na úrade práce koncom apríla po tom, čo im Chemes zastavil po prvý raz dodávky energií.

Matovič podľa svojich slov požiadal ministerku spravodlivosti, aby do pondelka vypracovala návrh rýchlej zmeny zákona tak, "aby sa už nikto viac v takýchto situáciách nemohol spravodlivosti arogantne vysmievať do očí".

11:15 Renault môže zaniknúť, ak veľmi skoro nedostane pomoc na zvládnutie následkov koronakrízy, uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire. Dodal však, že automobilka sa tiež musí prispôsobiť novej situácii. Le Maire zdôraznil, že francúzsky závod Renaultu vo Flins pri Paríži sa nesmie zatvoriť. Automobilka by podľa neho mala udržať vo Francúzsku toľko pracovných miest, koľko bude možné, ale musí zostať konkurencie schopná.

11:05 Egyptské úrady od vypuknutia pandémie v krajine zatkli najmenej desať novinárov. K zatknutiam dochádza aj napriek tomu, že úrady po celom svete v rámci boja proti šíreniu koronavírusu prepúšťajú väzňov, keďže vo väzniciach nie je možné dodržiavať odstup medzi ľuďmi.

10:48 S ohniskom nákazy, ktoré sa objavilo začiatkom mesiaca v juhokórejskom Soule, sa podarilo spojiť najmenej 215 prípadov nákazy. Prvé prípady súvisiace so zábavnou štvrťou Itaewon sa začali objavovať okolo 9. mája.

Úrady začali okamžite konať, pričom zhromaždili záznamy o používaní kreditných kariet a telefónov, aby vyhľadali každého, kto sa mohol v tom čase nachádzať v oblasti. Takto sa podarilo vyhľadať a otestovať vyše 77-tisíc ľudí. Z 215 potvrdených prípadov sa 95 pacientov nakazilo počas návštevy nočných klubov a ďalších 120 infekcií odborníci odsledovali k členom pôvodného klasteru.

10:35 Rusko v piatok oznámilo 150 nových prípadov úmrtia na Covid-19 za uplynulých 24 hodín, čo je rekordný denný prírastok. Celkový počet osôb, ktoré v krajine novému koronavírusu podľahli, sa tak oficiálne dostal na číslo 3249.

10:30 Učiteľom by platy nemali klesať, no ich prípadné zvyšovanie bude ešte otázkou ďalších diskusií. Uviedol to minister školstva Branislav Gröhling. Pripomenul, že sa viackrát vyjadril, že chce garantovať platy na súčasnej úrovni. Či sa budú mzdy pedagógov za určitých podmienok zvyšovať, je podľa neho otázkou štátneho rozpočtu.

10:25 Zariadenia sociálnych služieb, ktoré sa starajú o ľudí s mentálnym postihnutím, sú od marca zatvorené. Rodičia, ktorí využívali dennú a týždennú formu pobytu, hovoria o náročnej situácii. Ani po ďalšej fáze uvoľňovania opatrení nevedia, kedy budú môcť služby zariadení opäť využívať.

10:17 Cielená podpora ekonomiky je v súčasnej situácii nevyhnutná a nie je v rozpore s pravidlami zodpovednej rozpočtovej politiky. Tohtoročný rozpočet nie je však vystavený len rizikám, ktoré vyvolala pandémia. Významný vplyv budú mať nákupy v armáde či opatrenia v oblasti dôchodkov, kde na 13. dôchodok, minimálny dôchodok a ohraničenie veku odchodu do dôchodku neboli pripravené rozpočtové zdroje. Upozorňuje na to Najvyšší kontrolný úrad.

10:08 Británia zavedie 14-dňovú karanténu pre osoby, ktoré letecky pricestujú do krajiny zo zahraničia. V prípade porušenia tohto opatrenia bude hroziť pokuta vo výške 1000 libier, v prepočte 1112 eur.

10:05 Generálny tajomník OSN António Guterres zopakoval svoju výzvu na prímerie vo všetkých kútoch sveta v rámci boja proti pandémii choroby COVID-19

10:03 Slovensko sa pridá k medzinárodnej iniciatíve Ďakujeme zdravotníkom. Počas piatka sa ako symbol poďakovania zdravotníckemu personálu rozsvietia vestibuly nemocníc v Bratislave a budovu Štátnej vedeckej knižnice v Košiciach. Informoval o tom tím Ďakujeme zdravotníkom SK. Cieľom iniciatívy je vytvoriť celosvetové hnutie solidarity prostredníctvom poďakovania tým, ktorí spoločnosť chránia v prvej línii.

10:00 Pozrite si správy o stave nakazených z vysielania TA3 o 10. hodine.

9:44 Hodnota 7-dňového kĺzavého mediánu je 1.

9:41 Počet hospitalizovaných pacientov s potvrdeným ochorením Covid-19 klesol na 12. Z toho už len dvaja sú na JIS a naďalej nikto na pľúcnej ventilácii.

9:40 Najnovší prípad nákazy zaznamenali v Prešovskom okrese.

9:36 Vyliečilo sa 11 pacientov. Spolu tak už máme 1 256 vyliečených.

9:30 Na Slovensku pribudol jeden nový prípad ochorenia Covid-19. Celkovo tak evidujeme 1 503 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 2 751 testov. Už šiesty deň po sebe nepribudlo žiadne ďalšie úmrtie, obetí ostáva 28. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:14 Viac ako 40 percent rodičov určite plánuje 1. júna poslať deti do škôl. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ako, ktorý sa uskutočnil 18. až 21. mája na vzorke 1 098 respondentov. Do škôlok po ich znovuotvorení detí „asi nedá” 9,9 percenta rodičov, „určite nedá“ 27,8 percenta. Odpovedať nevedelo 3,8 percenta opýtaných.

9:08 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia rozbieha pri dodržaní prísnych hygienických opatrení v pondelok 25. mája výrobu na všetkých výrobných prevádzkach v režime troch pracovných zmien. "Po bezproblémovom tohtotýždňovom rozšírení na dve zmeny pribudne aj tretia pracovná zmena. O vývoji pre ďalšie obdobie budeme informovať opäť vo štvrtok 28. mája," informoval hovorca automobilky Peter Švec.

9:00 Austrália v piatok predĺžila zákaz medzinárodných výletných plavieb do polovice septembra. Zákaz platí aj pre plavby na susedný Nový Zéland. V tomto prípade sa vo všeobecnosti očakávalo, že austrálske úrady udelia výnimku.

8:20 Spojené štáty si v najbližších troch dňoch uctia pamiatku Američanov, ktorí zomreli počas epidémie koronavírusu, a to stiahnutím štátnych vlajok na pol žrde na všetkých federálnych budovách a národných pamiatkach. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter to oznámil americký prezident Donald Trump, ktorého predtým demokrati vyzvali, aby urobil toto gesto, keď počet obetí epidémie infekčnej choroby COVID-19 v USA dosiahne hranicu 100.000.

8:00 V Dánsku mohli vo štvrtok znovu otvoriť múzeá, zoologické záhrady, divadlá, kiná a ďalšie obdobné kultúrne inštitúcie. Pôvodne bolo ich otvorenie zamýšľané až 8. júna. Kodaň sa však rozhodla umožniť im okamžité otvorenie po odobrení v dánskom parlamente a tiež v reakcii na tvrdenia miestnych zdravotných úradov, že šírenie vírusu sa spomalilo.

7:40 Grécka basketbalová liga sa pre pandémiu koronavírusu nedohrá. Rozhodlo o tom vedenie súťaže, ktoré sa rozhodlo udeliť majstrovský titul lídrovi tabuľky Panathinaikosu Atény. Klub z hlavného mesta získal už 39. ligový primát.

7:20 Počet úmrtí spôsobený v Taliansku novým koronavírusom v marci a apríli tohto roku by mohol byť takmer o  19.000 vyšší ako oficiálne uvádzaných vyše 32.000 obetí, uviedla talianska národná agentúra pre sociálne zabezpečenie. INPS ako najväčší inštitút sociálneho zabezpečenia a sociálnej starostlivosti v Taliansku vo svojej novej štúdii uviedol, že oficiálne údaje o úmrtiach v daných mesiacoch tohto roku nemožno považovať za spoľahlivé.

7:00 Brazília za posledných 24 hodín zaznamenala ďalších 1188 úmrtí na chorobu COVID-19 spôsobovanú novým koronavírusom, čím celkový počet obetí epidémie v krajine prekročil hranicu 20.000. V Brazílii evidujú viac ako 310.000 infikovaných, pričom však odborníci upozorňujú, že v krajine sa robí málo testov, takže skutočný počet nakazených novým koronavírusom je zrejme oveľa vyšší.

6:40 Pokiaľ ide o pandémiu, Taliansko sa dostalo z najhoršieho. Vyhlásil to premiér Giuseppe Conte. 60-miliónová krajina od februára eviduje viac ako 32-tisíc úmrtí a vyše 227-tisíc potvrdených prípadov nákazy.

6:20 Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí odporúča necestovať v súčasnej situácii spojenej s pandémiou nového koronavírusu do žiadnej krajiny sveta. Informoval o tom tlačový odbor rezortu diplomacie.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj vo štvrtok, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok