PR správa

Z tretieho sveta medzi elitu

PR
19.5.2020 14:15

„Mali sme naozaj len malú šancu na prežitie“

Z tretieho sveta medzi elitu
PR

Úžasný príbeh ako vznikol Singapur, príklady vhodné aj pre nás a našu krajinu.

Príbeh Singapuru väčšina z nás nepozná, pritom je tak inšpiratívny, že môže zmeniť i našu krajinu. Všetko o jeho budovaní a nezávislosti prezrádza dychberúca kniha Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá, ktorá konečne prišla aj na Slovensko.

Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000 je celý názov knihy, ktorá po enormnom celosvetovom úspechu prichádza aj pulty slovenských kníhkupectiev. Titul na náš trh exkluzívne prináša Nadácia United Philanthropy, budete si ju môcť zakúpiť od 16. júna 2020.

Príbeh Singapuru, alebo ak chcete Singapurskej republiky, je fakticky ohromujúci a nesmierne inšpiratívny. Vedeli ste, že dokonca aj z geografického hľadiska by na tomto 10-tisíc kilometrov vzdialenom mieste nemalo vôbec existovať mesto? Územie Singapuru sa skladá z viac ako 60 menších ostrovčekov, medzi ktorými sú vodné a bažinaté plochy.  Nevhodný povrch bol pritom iba jedným z niekoľkých prekážok, s ktorými sa museli tvorcovia idey o modernom mestskom štáte vysporiadať, v minulosti čelil extrémne turbulentným dobám pre politické a rasové nepokoje.

lukaek-2_0a140370-cd4f-aef5.jpg

Rok 1965 bol pre Singapur zlomový. Získal nezávislosť a na jeho čelo sa postavil nový premiér Lee Kuan Yew. Tento vizionár započal dekády mimoriadneho rozvoja, ktorý dospel až do dnešného nevídaného statusu: Singapur je jedinou ázijskou krajinou s najvyšším hodnotením AAA zo všetkých troch hodnotiacich odborov, teda Standard & Poor’s, Moody’s a Fitch Ratings. A vynikajúce ratingy si získava aj u ďalších agentúr.

Čomu vďačí za tieto skvelé ratingy? Predovšetkým otvorenosti, liberálnemu prístupu k podnikaniu a ochote prijímať migrantov. V súčasnosti tvoria až 36 percent obyvateľstva Singapuru imigranti a až 50 percent z nich pracuje v službách.

Singapur má druhý najvyťaženejší prístav na svete, jeden z najvyšších príjmov na osobu, jednu z najdlhších dĺžok života obyvateľstva,  špičkovú životnú úroveň, vzdelávanie i zdravotnú starostlivosť a hoci je formálne parlametnou republikou, už 55 rokov stavia na princípoch meritokracie. To znamená, že vodcami sú praví lídri, najlepší jedinci zvolení na základe svojich osobných zásluh. Nezáleží na ich sociálnom zaradení, vzdelaní, rodinnom zázemí, popularitu alebo dokonca vek. Systém, v ktorom štát vedú tí najlepší z najlepších, sa ukazuje ako ideálny.

Singapur je svet, o ktorom možno veľa nevieme, ale mali by sme ho spoznať, aby sme zlepšili samých seba. Aby sme sa inšpirovali k lepšiemu Slovensku.

Celý fascinujúci príbeh Singapuru si môžete už od 16. júna 2020 prečítať v svetovom bestsellere, ktorý konečne vďaka Nadácii United Philanthropy prichádza na Slovensko. Knihu s názvom Ako sa z krajiny tretieho sveta stala prvá: Príbeh o Singapure 1965-2000 nájdete vo všetkých naozaj dobrých kníhkupectvách.

Dnes sme vybrali vyjadrenie k pripravovanej knihe:

droba2_0a140370-edf1-33b1.jpg

Odkaz na link:

http://www.nadaciaup.sk/pribeh-o-singapure.php

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok