Masový hrob s Rohingami majú na svedomí dedinčania a vojaci

TA3 TASR
10.1.2018 22:32

Mjanmarská armáda priznala, že jej bezpečnostné zložky spoločne s budhistickými dedinčanmi zabili desiatich príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov, ktorých telá sa našli v masovom hrobe v dedine v nepokojnom Jakchainskom štáte. S odvolaním sa na vyhlásenie armády o tom v stredu informovala agentúra AP.

Masový hrob s Rohingami majú na svedomí dedinčania a vojaci
SITA/AP

Toto verejné priznanie je prvým svojho druhu zo strany mjanmarskej armády od začatia štátnej "operácie na vyčistenie", spustenej vlani v auguste proti tamojším etnickým Rohingom. Stredajší status na facebookovom profile vrchného veliteľa mjanmarskej armády uvádza, že Rohingovia, ktorých telá sa našli v masovom hrobe, ohrozovali budhistických dedinčanov a zomreli v odplate.

Zmienený masový hrob s telesnými pozostatkami desiatich Rohingov sa v Jakchaiskom štáte našiel v decembri.
Organizácia Spojených národov a Spojené štáty obviňujú mjanmarskú armádu z páchania násilia na tamojšej moslimskej menšine Rohingov, žijúcej prevažne v mjanmarskom Jakchainskom štáte.

Od konca augusta ušlo pred násilnosťami v Jakchainskom štáte do susedného Bangladéša približne 655.000 mjanmarských Rohingov. V Bangladéši ich pritom do augustového exodu žilo už vyše 300.000. Podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu utečenci z Mjanmarska naďalej prichádzajú do Bangladéša s tým, že ich príchod sprevádzajú správy o násilí, prenasledovaní a znásilňovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok