Kaliforniu sužujú silné záplavy a zosuvy pôdy, hlásia mŕtvych

TA3 TASR
10.1.2018 06:52

Pri silných záplavách a zosuvoch bahna v americkej Kalifornii zahynulo už 13 ľudí. Záchranári ďalej pátrajú po nezvestných. Podľa šerifa v okrese Santa Barbara počet obetí zrejme ešte stúpne. Oblasť pritom ešte v decembri ničil historický požiar.

V oblasti bojovali aj s požiarom

Hustý lejak neďaleko lokality nedávnych obrovských požiarov v južnej Kalifornii vyvolal zosuv pôdy a prúdy bahna. Potvrdených je najmenej 13 mŕtvych ľudí a niekoľko ďalších osôb je stále nezvestných. Informovala o tom v stredu tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na úrady.

"Zažívame veľmi náročné hodiny," uviedla Yaneris Munizová, hovorkyňa juhokalifornského okresu Santa Barbara. Dodala, že pátracie a záchranné operácie pokračujú. K väčšine úmrtí došlo v oblasti mesta Montecito v spomínanom okrese Santa Barbara, ktorá sa nachádza nižšie pod územím, kde minulý mesiac vyčíňal lesný požiar Thomas.
Prúdy bahna a trosiek sú plytké a pozostávajú z materiálov, ktoré sú dostatočne mokré na to, aby sa pohybovali rýchlo, uviedla americká geologická služba USGS.

Od sucha k potope

Takéto prúdy vzniknú vtedy, keď výdatný dážď zasiahne veľmi suché oblasti. Tento jav v počasí nazvali noviny Los Angeles Times "kalifornský cyklus od sucha k potope". "Prúdy bahna a trosiek", ktoré vznikli počas nočného hustého lejaku, obsahovali stromy, elektrické vedenie a špinu. Úplne preto zatarasili cesty a zmietli domy.Najmenej 50 ľudí bolo zachránených, približne 25 osôb utrpelo zranenia a niekoľko ľudí je stále nezvestných, spresnila Munizová.

Zo zničeného domu v Montecite zachránili 14-ročné dievča, ktoré tam bolo uviaznuté niekoľko hodín. Hustý lejak má podľa očakávania trvať aj v stredu dopoludnia. Montecito je napríklad domovom americkej moderátorky a filantropky Oprah Winfreyovej, moderátorky a komičky Ellen DeGeneres i niekoľkých ďalších celebrít. "Milujem celé Montecito. Posielam odkaz lásky všetkým rodinám a úžasným záchranárom, ktorí statočne vzdorujú zosuvom," napísala na Twitteri DeGeneres.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok