Vyčíslili, koľko detí utieklo pred násilím. Priťažil im aj koronavírus

TA3 TASR
5.5.2020 09:14

V minulom roku utieklo pred násilím a konfliktmi približne 46 miliónov ľudí, z toho 19 miliónov detí, ostali však vo svojej krajine. Ďalšie milióny ľudí bolo nútených opustiť svoje domovy pre katastrofy.

Vyčíslili, koľko detí utieklo pred násilím. Priťažil im aj koronavírus
SITA/AP (ilu)

Správa UNICEF uviedla, že v dôsledku konfliktov a násilia došlo k prudkému nárastu počtu vnútorne vysídlených osôb z 25 miliónov pred desiatimi rokmi na viac ako 40 miliónov za posledných päť rokov. V minulom roku bolo viac ako 40 percent vysídlených osôb mladších ako 18 rokov.

Podľa UNICEF pandémia koronavírusu SARS-CoV-2 v tomto roku ešte viac zhoršila kritickú situáciu vysídlených detí a rodín. "Milióny vysídlených detí na celom svete sú bez riadnej starostlivosti a ochrany. Keď sa objavia nové krízy, ako napríklad pandémia COVID-19, tieto deti sú obzvlášť zraniteľné," povedala výkonná riaditeľka UNICEF Henrietta Foreová.

Podľa správy bolo v roku 2019 zaznamenaných takmer 33 miliónov nových vysídlení. Približne 25 miliónov v dôsledku prírodných katastrof a 8,5 milióna v dôsledku konfliktov a násilia. To zahŕňalo 12 miliónov detí, z toho 3,8 milióna pre konflikty a násilie a 8,2 milióna pre katastrofy spôsobené väčšinou vplyvom počasia, ako sú povodne a búrky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok