Sme jednou z najbezpečnejších krajín. Krízový štáb avizuje uvoľnenie

TA3 SITA TASR
28.4.2020 12:41

“Nepokazme si to,” začal premiér Igor Matovič svoju tlačovú besedu, na ktorej vyjadril spokojnosť s poslednými číslami v súvislosti s nákazou. Na Slovensku v posledných dňoch pribúda len pár infikovaných denne. Podľa Matoviča nám v zahraničí závidia a pýtajú sa na recept, akým naša krajina dokázala nákazu natoľko potlačiť.

Plánujme si skôr dovolenku na Slovensku

Ako konštatoval, dopracovali sme sa k tomu obmedzovaním, disciplínou, zodpovednosťou a s tým spojeným utrpením a obrovskými ekonomickými stratami. "Bol by som veľmi rád, aby sme si nepokazili, čo sme si strádaním vybojovali," dodal. Ak podľa neho na základe dobrých dát z posledných pár dní začneme vypínať ochranné mechanizmy a nerešpektovať, čo nás chránilo, môže prísť druhá vlna a môže byť krutejšia ako doteraz.

Pozitívny trend potvrdil aj epidemiológ a profesor Vladimír Krčméry, ktorý si vie predstaviť pokračovanie uvoľňovania opatrení. Niekoľko vecí, napríklad režim na hraniciach, stále vidí ako rizikové. Aj v zahraničí vraj vidíme prípady, keď nákaza zo zahraničia spôsobila zhoršenie situácie. Krčméry zdôraznil, že treba zostať disciplinovaný a treba nosiť rúška. Čo s letom a oddychom pri mori? “Plánujme si skôr dovolenku na Slovensku,” povedal Krčméry s tým, že uvoľňovanie opatrení plánujú skôr dovnútra krajiny.

Dobré čísla pociťujú i zdravotníci

Pokles nových prípadov pociťujú aj zdravotníci a každému pacientovi na rozdiel od iných krajín stále môžu dopriať adekvátnu zdravotnú starostlivosť. Exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská uviedla, že za “dobré čísla si môžeme sami,” pretože národ urobil to, čo mu odporučila vláda. “Ale to neznamená, že keď je krásne počasie, odložíme si rúško a pôjdeme sa navštevovať,” upozornila Kalavská s tým, že sme nevyhrali. V mene odborníkov poprosila ludí, aby naďalej zbytočne nenakupovali, aby dodržiavali hygienu a aby zostali zodpovední.

“Slovensko je jednou z najbezpečnejších krajín na svete,” uviedol aj minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že úspech teraz môžeme zužitkovať uvoľňovaním opatrení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok