Kotleba si v pléne stiahol rúško, nákazu nazýval projektom

TA3 TASR
23.4.2020 12:07

Predsedovi opozičnej strany Kotlebovci-ĽSNS Marianovi Kotlebovi v programovom vyhlásení vlády prekáža množstvo cudzojazyčných výrazov, čím podľa neho vláda porušuje zákon o štátnom jazyku. Uviedol to v NR SR v rozprave k PVV. Ochorenie Covid-19 opakovane nazval „projektom“.

Kotleba si v pléne stiahol rúško, nákazu nazýval projektom
TASR/Jaroslav Novák

Kotleba si v úvode svojho vystúpenia stiahol rúško, na čo ho predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) napomenul, a tak si ho poslanec opätovne nasadil. „Rešpektujem to, keď už sme ohrození týmto ‚covid projektom‘,“ reagoval Kotleba. Ochorenie Covid-19 nazval projektom aj počas rokovania v stredu 22. apríla, na čo ho upozornili viacerí koaliční členovia zákonodarného orgánu. Poslanec za hnutie OĽANO Marek Šefčík zdôraznil, že každý projekt má svojho autora. „Ak teda nazývate ochorenie Covid-19 projektom, vyzývam vás, zverejnite meno jeho autora. V opačnom prípade prestaňte používať toto slovné spojenie,“ povedal.

Šéf ĽSNS vláde vytýka taktiež to, že v každej kapitole PVV zavádza nový štátny orgán. „Píšete, že by sa mali zriadiť, ale ja sa pýtam, kto ich zriadi? Samé sa nezriadia,“ kritizoval. Vláde tiež vytkol, že vláda plánuje zverejňovať informácie o ľuďoch uchádzajúcich sa o verejné funkcie po tom, ako sa svojich funkcií ujmú. „To predsa nemá žiaden zmysel,“ myslí si Kotleba.

V PVV však našiel aj veci, s ktorými sa v strane vedia stotožniť a podporia ich, ak ich vláda predloží vo forme dobre pripraveného zákona. Ako príklad spomenul snahu vládnuť tak, že všetko, čo nie je tajné, je verejné. Poslanec Jozef Pročko (OĽANO) prirovnal Kotlebove vystúpenie k tomu, ako keď si „ateista vezme do rúk Bibliu a začne ju bod po bode negovať“.

Poslanec za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Marek Šefčík zdôraznil, že každý projekt má svojho autora. Kotlebu preto vyzval, aby buď zverejnil, kto je podľa neho za „projektom Covid“ alebo toto slovné spojenie prestal používať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok