Advokát popiera, že Ahmadínežáda zatkli pre protivládne protesty

TA3 TASR
7.1.2018 16:43

Objavila sa informácia, že pre podozrenie z podnecovania a podpory protivládnych protestov v Iráne zadržali bývalého prezidenta krajiny Mahmúda Ahmadínežáda. Jeho advokát však správy o zatknutí dementoval.

Hrozí mu domáce väzenie

Denník Times of Israel vo svojom internetovom vydaní napísal, že informáciu o Ahmadínežádovom zadržaní sa mu zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť. O exprezidentovom zatknutí informovala aj panarabská televízia al-Arabíja. Podľa denníka iránske úrady na Ahmadínežáda chcú uvaliť domáce väzenie.

Príčinou pre tento postup iránskych úradov bolo údajne Ahmadínežádovo vystúpenie z 28. decembra, v ktorom kritizoval súčasné vedenie Iránu za to, že vzdialilo národu a realite a nevie nič o problémoch iránskej spoločnosti. Obvinil ho tiež zo zlého spravovania štátu a z uzurpovania si monopolu na bohatstvo krajiny.

Ahmadínežádov prejav vedenie krajiny vyhodnotilo ako podnecovanie k nepokojom. K exprezidentovmu zadržaniu došlo údajne so súhlasom duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího. Práve 28. decembra sa v Iráne spustila vlna protivládnych protestov, ktorých účastníci žiadali zlepšiť ekonomickú situáciu krajiny.

O život prišli desiatky ľudí

Časť z protestujúcich žiadala aj demisiu vlády. Paralelne s týmito protestmi sa však konali aj zhromaždenia na podporu súčasnej iránskej vlády. Iránske revolučné gardy v nedeľu oznámili, že ukončili vlnu nepokojov spojených s protivládnymi protestmi.

Vo vyhlásení na svojej webovej stránke Revolučné gardy obvinili z nepokojov Spojené štáty, Izrael a Saudskú Arábiu, ako aj exilovú opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni (Modžáhedíne Chalk) a podporovateľov monarchie, ktorú zvrhla islamská revolúcia v roku 1979. USA a Izrael síce vyjadrili podporu protestom, ale popierajú obvinenia z toho, že by ich podnecovali.

Od začiatku protestov prišlo o život najmenej 21 ľudí a stovky ďalších boli zatknuté. Je medzi nimi približne 90 univerzitných študentov, uviedla polooficiálna agentúra ISNA s odvolaním sa na reformného poslanca Mahmúda Sádekího. Iránski poslanci mali v nedeľu zasadanie za zatvorenými dverami, na ktorom ich bezpečnostní predstavitelia informovali o protestoch a podmienkach zatknutých.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok