Lajčák chce zastúpenie Slovákov v pozorovateľskej misii v Sýrii

TASR
28.4.2012 11:45

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák chce, aby Slovensko malo zastúpenie v medzinárodnej pozorovateľskej misii OSN v Sýrii. "Moje stanovisko je pozitívne," uviedol pre TASR.

Lajčák chce zastúpenie Slovákov v pozorovateľskej misii v Sýrii

O tejto možnosti diskutoval v piatok (27.4.) s ministrom obrany Martinom Glváčom. K definitívnemu záveru zatiaľ nedospeli. Ako pripomenul, rezort obrany je ten, ktorý do misie nominuje ľudí a zodpovedá za ich bezpečnosť.

Podľa hovorcu Ozbrojených síl (OS) SR Milana Vangu je vyslanie príslušníkov OS SR v štádiu posudzovania z medzinárodne-politického a vojenského hľadiska, ako aj z hľadiska aktuálneho vývoja bezpečnostnej situácie v Sýrii a priľahlom regióne. "Konečné rozhodnutie sa prijme v najbližšej dobe na úrovni ministerstva. V prípade rozhodnutia o účasti musí o vyslaní rozhodnúť vláda SR v súlade so svojimi ústavnými právomocami," priblížil Vanga.

Viac ako rok po začiatku násilností v Sýrii prijala Bezpečnostná rada OSN 21. apríla rezolúciu, ktorá umožňuje vyslať do tejto arabskej krajiny 300-člennú neozbrojenú pozorovateľskú misiu. Tá bude v období stanovenom zatiaľ na 90 dní sledovať dodržiavanie prímeria medzi jednotkami sýrskej armády a opozíciou. Hoci všetci pozorovatelia misie budú vojaci, nebudú ozbrojení.

Jej šéfom sa stal nórsky generálmajor Robert Mood, ktorý bude súčasne slúžiť ako hlavný vojenský pozorovateľ OSN v Sýrii. Do tejto funkcie ho vymenoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok