Trump sľúbil dialóg s KĽDR, pozitívny vývoj považuje za osobný úspech

TA3 TASR
6.1.2018 21:17

Americký prezident Donald Trump privítal blížiace sa oficiálne rozhovory medzi Severnou a Južnou Kóreou. Zároveň sľúbil, že sa do dialógu časom zapojí aj Washington. Verí totiž, že rokovania budú pokračovať aj po februárových olympijských hrách.

Trump vyslovil v sobotu nádej, že Južná a Severná Kórea nebudú diskutovať iba o olympiáde. Trump v Camp Davide tiež uviedol, že je ochotný sa za istých podmienok stretnúť so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, informovala juhokórejská agentúra Jonhap.

KĽDR prijala pozvanie juhokórejských predstaviteľov na stretnutie na vysokej úrovni, ktoré sa uskutoční nasledujúci utorok 9. decembra v dedine Pchanmundžom v demilitarizovanej zóne. Zástupcovia Pchjongjangu a Soulu sa tak zídu na prvých rokovaniach po viac než dvoch rokoch. Zatiaľ nie je jasné, kto sa na rozhovoroch zúčastní. Obe strany budú hovoriť o možnej účasti severokórejských športovcov na februárových zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pchjongčchangu a o zlepšení bilaterálnych vzťahov.

Člen Medzinárodného olympijského výboru za Severnú Kóreu Čang Ung sa v sobotu na pekinskom letisku vyjadril, že jeho krajina bude pravdepodobne na olympiáde súťažiť v krasokorčuľovaní. Podľa japonských médií mieril do Švajčiarska, kde by sa mal stretnúť s predstaviteľmi MOV, uviedla agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok