Islamský štát v drastickej videonahrávke vyhlásil vojnu Hamasu

TA3 TASR
6.1.2018 13:26

Egyptská odnož Islamského štátu vyhlásila vojnu palestínskemu teroristickému hnutiu Hamas za to, že nezabránilo americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Islamský štát v drastickej videonahrávke vyhlásil vojnu Hamasu
SITA/AP

Džihádistická organizácia Islamský štát to oznámila v drastickej propagandistickej videonahrávke, ktorá bola zverejnená ešte v stredu a je na nej údajne vidno popravu spolupracovníka Hamasu. Toto hnutie ovláda v súčasnosti väčšinu územia pásma Gazy.

Zvýšené napätie medzi oboma teroristickými organizáciami - Islamským štátom a Hamasom - sa datuje rokom 2015, keď IS zverejnil video, na ktorom hovorí, že zvrhne tyranov z Gazy, pretože nie sú dostatočne pravoverní z hľadiska islamského náboženského fundamentalizmu. Na najnovšej nahrávke z dielne IS vidno kľačiaceho muža v oranžovej kombinéze. Je verejne obvinený z predaja zbraní Hamasu a na konci 22-minútového videa ho odzadu pištoľou zastrelí islamista.

Ako spresnila americká organizácia SITE Intel, monitorujúca aktivity militantov na internete, na videu reční pred popravou kazateľ Islamského štátu - muž identifikovaný ako abú Kázim Makdísí - a vyzýva veriacich moslimov v pásme Gazy, aby zintenzívnili útoky na Hamas. Ku koncu nahrávky je identifikovaný aj samotný popravený kolaborant, ktorého komentátor videa nazval menom Músá abú Zamat.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok