Hluk ľudstva klesol. Vedci zaznamenajú aj menšie otrasy Zeme

TA3 TASR
3.4.2020 19:13

Seizmológovia zaznamenávajú na celom svete menej seizmického hluku v dôsledku opatrení v boji proti pandémii koronavírusu. Vedci tvrdia, že pri nižšej úrovni hluku vedia zaznamenať aj menšie zemetrasenia.

Hluk ľudstva klesol. Vedci zaznamenajú aj menšie otrasy Zeme
SITA/AP

Seizmický hluk sú vibrácie, ktoré spôsobujú svojou aktivitou ľudia. Vedci ho zaznamenávajú pomocou seizmometrov, ktoré sa používajú na monitorovanie zemetrasení. Ako prvý si fenomén nižšej úrovne vibrácií všimol Thomas Lecocq z Kráľovského observatória v Bruseli. Od polovice marca seizmický hluk klesol o 30 až 50 percent. "V tomto čase Belgicko zavrelo školy, podniky a zaviedlo ďalšie opatrenia v boji s vírusom," uviedol Lecocq. Podľa jeho slov takúto nízku úroveň hluku zvyknú seizmológovia zaznamenávať iba na Štedrý deň.

Jedným z pozitívnych dôsledkov opatrení je podľa Lecocqa príležitosť zachytiť malé zemetrasenia a iné seizmické aktivity, ktoré stanice doteraz v dôsledku hluku "nepočuli". Časopis Nature, ktorý o fenoméne takisto napísal, uvádza, že pokles hluku môžeme pozorovať v mestách na celom svete - od Bruselu, cez Paríž, New York až po Los Angeles.

Z poklesu hluku budú podľa Nature ťažiť najmä tie stanice, ktoré sú vybudované blízko ľudských obydlí. Jednou z nich je stanica v Bruseli. Mnohé sú však práve z dôvodu nižšieho hluku postavené v odľahlých lokalitách. Lecocq takisto dodal, že zozbierané údaje ukazujú, že obyvatelia pravidlá obmedzenia pohybu dodržiavajú. "Zo seizmologického hľadiska môžeme ľudí motivovať a povedať im, že ak sa cítia zle, že zostali doma, všetci ostatní zostali doma tiež. Všetci rešpektujú pravidlá," konštatoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok