Fico ostro kritizoval Matoviča, Smer niektoré "acylpyríny" podporí

TA3 TASR
2.4.2020 16:30

Poslanci opozičného Smeru-SD podporia novelu Zákonníka práce, lebo v nej nie je nič, čo by stranu "vyrušovalo". Vyhlásil to pred hlasovaním poslanec Robert Fico. Je však presvedčený, že vláda Igora Matoviča nevie, čo má počas tejto mimoriadnej situácie robiť.

Fico ostro kritizoval Matoviča, Smer niektoré "acylpyríny" podporí
TASR/Michal Svítok

Strana Smer-SD podľa Fica nemá problém v parlamente podporiť návrhy, ktoré považuje za prospešné. Výhrady, ktoré mali k novele Zákonníka práce, sa podľa Fica po ich upozorneniach odstránili, rovnako si minister práce Milan Krajniak konečne našiel čas na rokovania s odborármi. "Nebude tam nič také, čo by nás vyrušovalo. To, čo chceli zle urobiť, strana Smer-SD zastavila," vyhlásil Fico.

Poslanci boli napríklad proti tomu, aby zamestnávateľ počas mimoriadneho stavu mohol nariadiť zamestnancovi odpracovanie času, za ktorý mu patrila náhrada mzdy, ak bola výroba zastavená. Odpracovanie malo byť až v rozsahu 400 hodín, po rokovaní výborov sa však toto ustanovenie zo zákona má vypustiť. "Nemôžeme rešpektovať odpracovanie 400 hodín, zrazu zisťujeme, že to nebude iba jeden mesiac navyše, pokiaľ ide o podporu v nezamestnanosti, ale že to bude na celú dĺžku trvania obdobia, ktoré je pre Slovensko mimoriadne negatívne," uviedol Fico. Ocenil, že sa predĺži obdobie poberania dávky v nezamestnanosti.

Tiež doplnil, že minister práce "dokonca pracuje na návrhu Smeru-SD, aby sa predĺžilo obdobie poberania rodičovského príspevku""Ženy, ktorým končí poberanie rodičovského príspevku, sa nemajú kam vrátiť. My to vítame a ak tieto naše podmienky budú prijaté, my za novelu Zákonníka práce zahlasujeme. Je len opäť 'acylpyrínom', nebude tam nič také, čo by nás vyrušovalo. Tento Zákonník práce tiež potvrdzuje, že nevedia s čím majú prísť," adresoval na účet vládnej koalície Fico.

Smer-SD sa podľa Fica obráti na ústavný súd pre legislatívu, ktorá umožní sprístupňovanie dát od operátorov úradu verejného zdravotníctva. Žiadať budú aj pozastavenie účinnosti tohto zákona. "Žiadame, aby ústavný súd vyslovil nesúlad niektorých ustanovení telekomunikačného zákona a zákona o súdnej rade, ktoré boli prijaté pred niekoľkými dňami. Považujeme tieto veci za absolútne protiústavné. Žiadame rovnako o pozastavenie účinnosti zákona a veríme, že nám ústavný súd vyjde v ústrety," povedal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok