O milióny viac, ako čakali. USA prekvapil nárast žiadostí o podporu

TA3 TASR
2.4.2020 15:29

Počet Američanov, ktorí v uplynulom týždni požiadali o podporu v nezamestnanosti, prudko vyskočil. Bol viac než dvojnásobný v porovnaní s očakávaniami a ďaleko prekonal historické maximum z týždňa predtým. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu a jej ničivé ekonomické následky.

Počet nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v týždni skončenom 28. marca na sezónne upravenej báze stúpol na 6,65 milióna z 3,3 milióna v týždni predtým, uviedlo americké ministerstvo práce. Ekonómovia počítali s poklesom na 3,1 milióna.

Už číslo z predchádzajúceho týždňa zatienilo všetky doterajšie rekordy. Na porovnanie počas minulej krízy dosiahol počet nových žiadostí maximum 665.000 v marci 2009. Dovtedajšie historické maximum bolo 695.000 z októbra 1982. To znamená, že za dva týždne požiadalo o podporu celkovo zhruba 10 miliónov Američanov. "Prežili sme recesiu aj útoky z 11. septembra. To, čo však vidíme teraz, ten pokles je naozaj horšie než obe tieto udalosti," uviedla šéfka portálu ponúkajúceho prácu CareerBuilder Irina Novoselsky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok