Blaha s Kotlebom opäť neuspeli, za šéfov výborov ich nezvolili

TA3 TASR SITA
1.4.2020 14:29

Poslanci ani na stredajšej štvrtej schôdzi parlamentu nezvolili Ľuboša Blahu a Mariana Kotlebu za predsedov parlamentných výborov pre ľudské práva a na kontrolu vojenského spravodajstva.

Blaha s Kotlebom opäť neuspeli, za šéfov výborov ich nezvolili
SITA/Jana Birošová

Blaha kandidoval do čela ľudskoprávneho výboru parlamentu. V tajnej voľbe získal 53 zo 137 odovzdaných platných hlasov poslancov. Na zvolenie za predsedu parlamentného výboru je pritom potrebné získať nadpolovičnú väčšinu hlasujúcich členov pléna.

Kotleba sa uchádzal o post predsedu výboru národnej rady na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva. Ani jemu však poslanci nedali svoju dôveru. Získal totiž iba 54 zo 137 odovzdaných platných hlasov. Nová voľba predsedov parlamentných výborov sa podľa volebného poriadku môže vykonať najskôr na ďalší deň schôdze. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel priblížil, že ešte nie je stanovené, či sa ďalšia voľba vykoná vo štvrtok 2. apríla.

Parlamentné politické strany si podelili výbory v parlamente v pomere 12 ku 7 v prospech koalície. Za opozíciu boli do čela výborov zvolení Richard Raši, Peter Žiga, Juraj Blanár a Erik Tomáš a Martin Beluský z ĽSNS.

Blahu v tajnom hlasovaní podporilo 53 poslancov, 78 bolo proti. Kotlebu podporilo 54 zákonodarcov a 71 hlasovalo proti jeho zvoleniu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok