Študenti sa zadarmo nepovezú, začalo platiť nariadenie o vlakoch

TA3 SITA
1.4.2020 09:37

Bezplatná vlaková preprava žiakov a študentov je dočasne zrušená od stredy 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl.

Študenti sa zadarmo nepovezú, začalo platiť nariadenie o vlakoch
SITA/Jakub Julény

Cestovať môžu so zľavou

Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., môžu aj naďalej využívať jej vlaky, avšak od 1. apríla budú v nich cestovať so zľavou 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede. "Dočasne je až do odvolania pozastavená aj registrácia na bezplatnú prepravu pre deti, žiakov a študentov od šesť do šestnásť rokov, ako aj vybavovanie skupinových bezplatných prepráv pre všetky typy cestujúcich, ktorí mali alebo majú nárok na bezplatnú prepravu," informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.

Zľavnené cestovné sa vzťahuje na všetky vlaky, ktoré sú prevádzkované na základe zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme. Vlaky vedené v komerčnom režime (vlaky InterCity a vlaky R 420 Rozewie a R 421 Rozewie) v súčasnosti až do odvolania nejazdia, medzištátna doprava je zastavená od 13. marca, vlaky InterCity nepremávajú od 18. marca.

"Dôvodom na toto dočasné opatrenie je ekonomická motivácia na zníženie rozsahu cestovania vybraného okruhu cestujúcich okrem nevyhnutnej potreby, eliminovanie blízkeho kontaktu medzi cestujúcimi a s tým súvisiace zníženie rizika prenosu ochorenia COVID-19," uviedlo ministerstvo dopravy a výstavby k dočasnému obmedzeniu bezplatnej prepravy.

Dôchodci majú radšej zostať doma

Rezort dopravy má aktuálne uzatvorené dve zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme - so Železničnou spoločnosťou Slovensko (zabezpečuje asi 97 % všetkých výkonov objednávaných štátom) a so spoločnosťou RegioJet (vykonáva objednávku štátu na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno). "Dočasným zrušením bezplatnej prepravy pre vybraný okruh cestujúcich sa nezruší možnosť ich cestovania, cestovanie ako také bude naďalej bez obmedzenia, cestujúci si však bude musieť zadovážiť a zaplatiť taký cestovný lístok, ktorý zodpovedá možnostiam, ktoré sú definované v príslušnom prepravnom a tarifnom poriadku daných dopravných spoločností," poznamenalo ministerstvo dopravy.

V platnosti zatiaľ zostáva bezplatná vlaková doprava pre dôchodcov, no vláda im odporučila, aby radšej zostávali doma, nevychádzali a necestovali, ak to nie je naozaj nevyhnutné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok