Raketoplán Enterprise pricestoval do New Yorku

TASR, TA3
27.4.2012 18:14

Nízkymi preletmi nad dominantami mesta, vrátane Sochy slobody, dnes do New Yorku z Washingtonu pricestoval raketoplán Enterprise, ktorý bude jedným z exponátov námorného, leteckého a vesmírneho múzea Intrepid.

Newyorčania prílet Enterprise na chrbte špeciálne upraveného Boeingu 474 sledovali zo striech domov, pri prelete nad riekou Hudson sa rozozneli sirény.

Raketoplán pristál na Letisku J.F. Kennedyho, kde pár týždňov zostane pripevnený k lietadlu. Začiatkom júna ho po rieke Hudson prevezú do múzea.

Intrepid plánuje, že raketoplán verejnosti sprístupní v polovici júla. Enterprise bude "najväčším a najdôležitejším vesmírnym artefaktom na celom Severovýchode" USA, povedala prezidentka Intrepid Susan Marenoffová-Zausnerová.

Enterprise nikdy neabsolvoval vesmírnu misiu, bol však plnohodnotným strojom pre letecké testy v atmosfére, priblížila agentúra AP.

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) lety raketoplánov ukončil vlani. Enterprise mal pôvodne skončiť vo washingtonskom Smithsonovom inštitúte, tam však vystavia Discovery. Endeavour smeruje do Los Angeles a Atlantis zostane v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok