Koaličným poslancom musia návrhy odsúhlasiť, prezradil Kollár

TA3 SITA
26.3.2020 14:48

Poslanci vládnej koalície pri predkladaní vlastných návrhov zákonov budú musieť získať súhlas príslušného rezortného ministra. Povedal to predseda parlamentu a šéf koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár.

Koaličným poslancom musia návrhy odsúhlasiť, prezradil Kollár
SITA/Branislav Bibel

Politológ: Je to také ‚matovičovské teátro‘

Ide o jedno z ustanovení, ktoré sa má nachádzať v koaličnej dohode. Podľa premiéra a lídra Obyčajných ľudí a nezávislých osobnosti Igora Matoviča poslanci dohodu podpíšu na Bratislavskom hrade počas budúceho týždňa. Následne by sa mala dohoda zverejniť. „Je to také ‚matovičovské teátro‘, vláda pritom zakazuje hromadné stretávanie sa okrem rokovania parlamentu a krízového štábu,“ zhodnotil zámer premiéra politológ Jozef Lenč. Dodal, že ak niekto z poslancov na hrad nepríde a dohodu nepodpíše, ocitne sa pod verejným tlakom kolegov a médií.

Poslanci vládnych klubov nateraz dohodu k dispozícii nemajú. V ponovembrovej histórii Slovenska sa ešte nestalo, že by zmluvu okrem lídrov strán podpisovali všetci vládni poslanci. „Naši vedia, že to majú všetci podpisovať, nemajú s tým absolútne problém. Čakáme na to, kým sa to dostane k nám,“ uviedol Kollár. Otázkou je, či vládny poslanec pri predkladaní vlastného zákona do národnej rady, musí mať súhlas ostatných koaličných klubov. „Hlavne musí mať súhlas príslušného rezortného ministra. Ak by odo mňa niekto prišiel s návrhom zákona napríklad z oblasti zdravotníctva, musel by som mať súhlas pána ministra Mareka Krajčího,“ povedal Kollár.

Predseda klubu OĽANO Michal Šipoš sa vyjadril, že koaličnú dohodu ešte poslanci hnutia nepodpisovali a vyzerá to tak, že sa tak stane až na budúci týždeň. „Myslím si, že väčšina dohodu podpíše. Ak nie, budeme sa rozprávať, kde vidí poslanec dôvod, prečo to nepodpísať,“ reagoval tak na otázku, čo v prípade, ak niekto podpis odmietne.

Kollár: Je to akt zodpovednosti

Líder Sme rodina vníma podpis poslancov pod dohodu ako akt zodpovednosti. Nevidí na tom nič zlé. „Keď to podpíšete, ste akosi viac zodpovedný ku koalícii. V každom človeku sa vytvorí silnejšie puto a zodpovednosť,“ podotkol.

Pre bývalého predsedu parlamentu Pavla Hrušovského je podpisovanie koaličnej dohody „niečo nové“, s čím sa nestretol. Ak má ísť podľa neho o morálny záväzok poslancov, na to podľa neho nie je potrebný ich podpis. Ako ďalej uviedol, ak je poslanec členom koaličného klubu, ide o dostatočný morálny záväzok, aby koaličnú dohodu dodržiaval. „Neviem, kto komu neverí a načo má vlastne ten podpis slúžiť,“ dodal.

Politológ Lenč označil podpisovanie dohody všetkými vládnymi poslancami za „zvláštne, lebo sa to tak nerobí“. Podľa neho ide o „pripútanie poslancov ku koalícii“ tak, aby boli k nej lojálni. Lenč pripomenul, že koaličná dohoda nie je právne vymožiteľný dokument. Myslí si, že sa podpismi poslancov môže vybudovať dojem jednoty, ale vidí aj možné negatíva takéhoto „teatrálneho prístupu“.

„Nie je to nič proti demokratickým pravidlám. Každý môže odmietnuť podpísať. Ak dohodu podpíšu všetci poslanci, bude to ukazovať silu koalície. Ak sa nájde niekto, kto ju nepodpíše, tak hneď na začiatku pôjde o zjavnú nejednotnosť, aj keď to neznamená, že koalíciu nebude podporovať,“ zhodnotil politológ.

Vládne strany OĽANO, Sme rodina, Sloboda a Solidarita, Za ľudí disponujú v parlamente 95 hlasmi poslancov zo 150-členného parlamentu. Lídri vládnych strán podpísali koaličnú dohodu 21. marca. Doteraz sa zvyčajne koaličná zmluva zverejnila hneď po podpise lídrami vládnych strán. Pred štyrmi rokmi štvorkoalícia Smer- sociálna demokracia (Smer-SD), Slovenská národná strana (SNS), Most-Híd, Sieť zmluvu dala k dispozícii verejnosti po troch týždňoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok