Aké údaje dostane štát? Remišová vysvetlila schválený zákon

TA3 TASR
25.3.2020 17:48

Mobilní operátori poskytnú Úradu verejného zdravotníctva len dáta o pohybe bez akýchkoľvek správ, hovorov alebo prepojení na iné telefónne čísla. Médiá o tom informovala vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

Aké údaje dostane štát? Remišová vysvetlila schválený zákon
TASR/Jaroslav Novák

Infikovaných kontaktujú telefonicky

"Počet nakazených novým koronavírusom narastá a táto vláda robí maximum a prijíma viacero opatrení v boji proti ochoreniu COVID-19. Jedným z nich je aj návrh zákona, ktorý včera schválila vláda a ktorý, bohužiaľ, opoziční poslanci absolútne nesprávne interpretujú, aby si nahnali aj v týchto ťažkých časoch politické body," uviedla Remišová.

Samotné riešenie má podľa Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu fungovať tak, že operátori call centra budú telefonicky kontaktovať už infikované osoby. Na základe ich súhlasu použijú lokalizačné dáta operátorov a pomôžu im spomenúť si, kde sa vo vymedzenom časovom intervale pohybovali a s kým sa stretli. "Vytvorí sa tak zoznam potenciálne infikovaných osôb, ktorý bude poskytnutý ÚVZ SR a tieto osoby budú následne prednostne testované," vysvetlil úrad.

Dáta sa uchovávajú len nejaký čas

Ako ďalej zdôraznil ÚPVII, návrh zákona sa netýka zberu prevádzkových údajov ani obsahu prenášaných údajov, ktoré sú predmetom telekomunikačného tajomstva. "Dáta sa budú využívať a uchovávať len počas maximálne nevyhnutého času. V Českej republike boli vymazané po šiestich hodinách," dodal úrad.

"Toto opatrenie robíme s cieľom zbierať údaje na to, aby sme dokázali identifikovať chorých a ochrániť potenciálne nakazených. Touto úpravou zavádzame špecifikáciu, na aký účel ideme využívať lokalizačné dáta pri mimoriadnej situácii v zdravotníctve. V žiadnom prípade nie je toto opatrenie nástrojom na sledovanie ľudí, ako sa to snažili opoziční poslanci "prekrútiť," zdôraznila Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok