Extrémne mrazy komplikujú dopravu, časť mesta odstavili od vody

TA3 TASR
2.1.2018 23:06

Spojené štáty stále trápi extrémne chladné počasie. Teploty na niektorých miestach dosiahli -40 stupňov Celzia. Mráz si vyžiadal za uplynulý týždeň už najmenej deväť ľudských životov.

Omrzliny a podchladenie

V meste Chicago v americkom štáte Illinois zaznamenali najchladnejší Nový rok od začiatku vedenia záznamov, keď teplota dosiahla len mínus 17 stupňov Celzia. Informovala o tom v utorok agentúra AP s odvolaním sa na americkú Národnú meteorologickú službu.

Mimoriadne chladné počasie pretrvávalo v oblasti Chicaga aj v utorok, keď sa v priebehu dňa pocitová teplota pohybovala od mínus 20 do mínus 37 stupňov Celzia. Meteorológovia varujú pred omrzlinami a podchladením, pričom obyvateľom oblasti postihnutej chladným počasím odporúčajú teplo sa obliekať do viacerých vrstiev odevov a nezabúdať na čiapky a rukavice.

Zamrzol zdroj vody

Veľmi chladné počasie zavládlo aj v susednom štáte Iowa, kde v jednej zo štvrtí mesta Evansdale zamrzol v pondelok vodojem a jej obyvatelia zastali nejaký čas bez dodávok pitnej vody. Ortuť teplomeru tam klesla hlboko pod bod mrazu a dosiahla mínus 29 stupňov Celzia. Starosta Evansdale Doug Faas uviedol, že dodávky vody sa podarilo obnoviť len vďaka tomu, že voda sa čerpá zo zásobníkov priamo do vodovodnej siete a nie cez vodojem, ktorý pravdepodobne upchal ľad.

Podobne nízke teploty zavládli aj v štáte Indiana, keď na letisku v meste Lafayette namerali mínus 16 stupňov Celzia a podobné mrazy sa očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch. Varovanie pred mimoriadne nízkymi teplotami vydala Národná meteorologická služba pre rozsiahlu oblasť od južného Texasu po Kanadu a od štátu Montana po Nové Anglicko. Mráz zasiahol aj juh Spojených štátov, keď ortuť teplomera klesla v meste Atlanta v štáte Georgia na mínus desať stupňov Celzia a v meste New Orleans v štáte Louisiana na mínus tri stupne Celzia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok