Parlament zvolil Dankovho nástupcu, vzniklo šesť klubov

TA3 SITA TASR
20.3.2020 14:01

Parlament v starom zložení skončil, jeho šéfa Andreja Danka čakala posledná povinnosť - viesť ustanovujúcu schôdzu novej parlamentnej garnitúry. Pre zúriacu pandémiu zaviedli prísne opatrenia. Novým šéfom NR SR sa stal Boris Kollár, vzniklo šesť poslaneckých klubov. Schôdzu parlamentu sme s vami sledovali online.

Online, ktorý sledoval dianie na ustanovujúcej schôdzi v parlamente, sme ukončili.

15:00 Poslanci si zvolili dvoch podpredsedov parlamentu. Sú nimi Gábor Grendel z OĽANO) a Juraj Šeliga zo Za ľudí. Zvyšných dvoch by si mali zvoliť na nasledujúcej schôdzi. Kandidovať má Peter Pellegrini (Smer-SD), za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

14:30 Poslanci volia v tajnom hlasovaní nových podpredsedov parlamentu. Kandidujú Gábor Grendel z OĽaNO a Juraj Šeliga zo Za ľudí. Zvyšných dvoch podpredsedov by mali poslanci voliť na ďalšej schôdzi. Mal by kandidovať Peter Pellegrini a za SaS sa spomína Milan Laurenčík.

14:20 Slovensko podľa Kollára čelí ohrozeniu, aké nezažilo od druhej svetovej vojny, a preto musia všetci obyvatelia spolupracovať, byť zodpovední, disciplinovaní a spolupatriční. Slovenský národ podľa Kollára tieto cnosti má.

„Ľudia od nás očakávajú zmenu a čo si pod tou zmenou predstavujú? Aby konečne po 30-ich rokoch prišla taká vláda, ktorá sa bude pozerať na obyčajných päť miliónov ľudí a nie na oligarchov v pozadí, ktorí nikdy nerešpektovali vôľu ľudí. Sme na jednej lodi a čelíme zdravotníckej a hospodárskej kríze, preto sa musíme spojiť. Vyzývam vás, nepozerajme sa na to, kto daný zákon predkladá, ale pozerajme na to, čo predkladá," vyhlásil Kollár. Len v takom prípade môže Slovensko podľa jeho slov vyjsť z tejto krízy bez veľkých strát. „Z ázijských krajín totiž prichádza správa, že sa s týmto vírusom bojovať dá," doplnil Kollár.

Nový predseda parlamentu sa v závere poďakoval končiacej vláde Petra Pellegriniho za to, čo všetko v boji proti koronavírusu urobili.

14:00 Andrej Danko odovzdal Kollárovi vedenie schôdze a zaželal mu všetko dobré. Kollár následne vystúpil s príhovorom, v ktorom sa zameral najmä na ťažkú situáciu v súvislosti s nákazou.

13:55 Parlament zvolil svojho predsedu, stal sa ním Boris Kollár. Hlasovalo zaňho 106 poslancov.

13:25 Poslanci volia v tajnom hlasovaní nového predsedu parlamentu. Kandiduje líder Sme rodina Boris Kollár. Na zvolenie potrebuje aspoň 76 hlasov. Kollár nahradí Andreja Danka.

13:20 V NR SR vzniklo šesť poslaneckých klubov. Predsedom klubu OĽANO s 53 poslancami je Michal Šipoš, klub Sme rodina povedie Peter Pčolinský, tvorí ho 17 poslancov. Na čelo klubu SaS sa postavila Anna Zemanová. V klube je 13 poslancov. Predsedníčkou klubu Za ľudí je Jana Žitňanská, tvorí ho 12 členov.

Predsedom klubu strany Smer-SD je šéf tohto politického subjektu Robert Fico. Klub má 38 poslancov. Predsedom klubu strany Kotlebovci-ĽSNS je Marian Kotleba. Klub reprezentuje 17 poslancov.

13:05 Smer-SD nebude voliť lídra Sme rodina Borisa Kollára za predsedu Národnej rady SR. Oznámil to predseda Smeru-SD Robert Fico s tým, že Kollár by bol bezpečnostné riziko.

13:02 Nová vláda by mohla zasadnúť ešte v sobotu po svojom vymenovaní a po tom, ako si líder OĽaNO a nový premiér Igor Matovič prevezme úrad vlády. Zasadnúť by mohol ešte v ten deň aj krízový štáb. Predpokladajú to budúci ministri Branislav Gröhling a zdravotníctva Marek Krajčí.

13:00 Poslanci zo strany Za ľudí nepodporia kandidátov ĽSNS na posty predsedov výborov. Nezahlasujú ani za poslancov Roberta Fica a Ľuboša Blahu, ak ich Smer-SD navrhne na predsedu výboru. Oznámili to v stanovisku poslaneckého klubu, v ktorom odmietajú, aby poslanci ĽSNS boli predsedami ktoréhokoľvek parlamentného výboru. O zložení výborov a o ich predsedoch rozhoduje plénum na aktuálnej ustanovujúcej schôdzi parlamentu.

12:10 Danko zaželal novému vedeniu parlamentu, aby sa mu darilo v práci a dokázalo sa sústrediť na zákony, ktoré riešia problémy ľudí. Danko sa zároveň poďakoval všetkým podpredsedom a poslancom zákonodarného orgánu a vyjadril podporu tým, ktorí dnes bojujú s koronavírusom.

„Slovensko čakajú ťažké mesiace, no verím tomu, že Slováci to zvládnu. Prišiel čas, keď opozícia, ktorá nás štyri roky kritizovala, dnes preberá moc. Hodnotiť nás môžete o štyri roky, keď budete porovnávať našu vládu s ich vládou. Nakladať s mocou je veľmi zložité a ja im želám, aby to zvládli. Politika totiž musí byť o riešení problémov,“ uviedol Danko.

11:50 Snemovňa zároveň zriadila Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Predsedu tohto výboru bude voliť plénum na ďalšej schôdzi.

11:40 Predsedníčkou Mandátového a imunitného výboru sa stala poslankyňa Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Anna Andrejuvová. V tajnej voľbe získala 132 hlasov, proti bolo osem poslancov, traja sa zdržali.

11:35 Poslaneckého mandátu sa vzdal bývalý prezident a šéf strany Za ľudí Andrej Kiska. Namiesto neho si mandát poslanca prevzal Tomáš Lehotský. Kresla poslancov za stranu Sloboda a Solidarita sa vzdali bratislavský župan Juraj Droba a europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Namiesto nich do parlamentu nastúpili ako poslanci Jarmila Halgašová a Karol Galek. Mandátu poslankyne sa vzdala Danica Mikovčáková zo strany ĽSNS. Namiesto nej si mandát prevzal Miroslav Suja.

11:30 Za siedmich členov Pellegriniho vlády za stranu Smer-SD nastúpili náhradníci. Dočasné budú poslancami Augustín Hambálek, Vladimír Jánošík, Ján Kvorka, Zdenko Svoboda, Branislav Ondruš, Pavol Goga a Mária Janíková.

Keď premiér Pellegrini podá večer demisiu do rúk prezidentky Zuzany Čaputovej, doterajší ministri zvolení do parlamentu za Smer-SD si poslanecké mandáty automaticky uplatnia. Konkrétne Peter Pellegrini, Richard Raši, Denisa Saková, Ján Richter, Ladislav Kamenický, Peter Žiga a Ľubica Laššáková.

11:20 Jedným z poslancov, ktorí neprišli, je Andrej Stančík z OĽANO. Je v 14-dňovej karanténe po tom, ako sa vrátil zo zahraničia.

10:45 "Pán poslanec, netelefonujte!" napomenul Béla Bugár jedného z nových zákonodarcov a pripomenul, že v pléne je to zakázané.

10:40 NR SR schválila volebný poriadok ôsmeho volebného obdobia.

10:40 Dvaja poslanci za OĽaNO Mária Šofranko a Andrej Stančík podľa Danka požiadali o ospravedlnenie, jeho dôvod neuviedol. Poslankyňa Šofranko má, pravdepodobne, podľa medializovaných informácií zdravotné problémy. Uvedení poslanci zložia sľub na schôdzi, na ktorej sa zúčastnia prvý raz.

10:33 Sľub zložili aj náhradníci za tých, ktorí si neuplatnili poslanecký mandát - prvý bol Miroslav Suja.

10:25 Všetci prítomní poslanci zložili sľub poslanca. Béla Bugár informuje o pokračovaní schôdze a o tom, že vláda po ustanovujúce schôdzi podá demisiu.

09:55 Sľub zložili aj Robert Fico a Igor Matovič. Niektorí poslanci si pri podpise skladajú rúško, niektorí ochranné opatrenia dodržujú dôkladnejšie.

09:40 Skladanie sľubov pokračuje, zložili ho už Ľuboš Blaha, Ján Benčík i Marian Kotleba.

09:20 Kandidátom na predsedu Výboru pre ľudské práva za Smer-SD bude Ľuboš Blaha. Šéf SaS Richard Sulík potvrdil, že klub SaS túto nomináciu nepodporí. Nepodporí ho ani líder OĽaNO a budúci premiér Igor Matovič. Matovič deklaroval, že každý poslanec OĽaNO bude hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia. On sám podľa vlastných slov Blahu voliť nebude.

Blaha skonštatoval, že ak nová koalícia nepodporí jeho nomináciu, bude to "totalitný valec".

09:15 Strana Za ľudí navrhne na post podpredsedu NR SR Juraja Šeligu. Svoju kandidatúru potvrdil pri príchode na ustanovujúcu schôdzu parlamentu.

09:10 Poslanci idú skladať ústavou predpísaný slub. Pribudla im jedna povinnosť - dezinfekcia rúk po jeho zložení. Prvý zložil sľub Martin Klus zo SaS.

09:10 Danko otvoril ustanovujúcu schôdzu NR SR ôsmeho volebného obdobia. Prítomný je aj končiaci premiér Peter Pellegrini a členovia vlády.

09:05 Šéf NR SR Andrej Danko posledný raz oslovil poslancov, zaznela slovenská štátna hymna.

09:00 Schôdza by sa mala čoskoro začať, poslanci v rúškach sú už v pléne. Schôdzu s nami môžete sledovať naživo na našej podstránke so streamom z NR SR.

08:50 Začalo sa volebné štúdio TA3. Uvidíme, ako poslanci zložia sľub aj zvolenie nového predsedu NR SR. Stane sa ním Boris Kollár.

08:35 Novozvolení poslanci si vo štvrtok za prísnych bezpečnostných opatrení v priestoroch parlamentu prevzali hlasovacie karty, poslanecké preukazy a vyplnili potrebné administratívne náležitosti. Okrem toho si vyzdvihli osobné počítače či tlačiarne, na ktoré majú nárok.

08:30 Pre pandémiu platia prísne opatrenia, poslanci budú mať rukavice a masky. Verejnosť nim nepustia, obmedzebý je aj vstup pre novinárov. "Verejnosť, aj napriek enormnému záujmu, prosíme, aby si ustanovujúcu schôdzu vychutnala z pohodlia a bezpečia domova," zdôraznil Tomáš Kostelník z Kancelárie NR SR.

08:00 Ustanovujúca schôdza sa začne o deviatej hodine. Od 08:50 sa na TA3 začína špecialne štúdio s politologičkou Anetou Világi a odborníkom na ústavné právo Mariánom Gibom. Naši hostia budú komentovať priebeh schôdze.

Ruka na ústave

Poslanci na ustanovujúcej schôdzi zložia ústavou predpísaný sľub a zvolia si tiež vedenie parlamentu a šéfov výborov. Úvod schôdze bude viesť doterajší predseda parlamentu Andrej Danko, kým snemovňa nezvolí jeho nástupcu. Mal by sa ním stať predseda strany Sme rodina Boris Kollár.

Rokovanie sa uskutoční za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení pre šíriaci sa koronavírus. Do budovy sa okrem poslancov, zamestnancov Kancelárie NR SR a ochranky nedostane nikto. Na začiatku schôdze budú poslanci skladať sľub. Po prečítaní textu ústavy začnú zákonodarcovia postupne pristupovať k pultu, na ktorom bude položená ústava. Položia na ňu ruku, povedia slovo „sľubujem“ a podajú ruku doterajšiemu predsedovi parlamentu. Následne zložia sľub náhradníci na neuplatňované poslanecké mandáty členov dosluhujúcej vlády Petra Pellegriniho.

Nasledovať bude schválenie volebného poriadku a voľba overovateľov. Poslanci zriadia Mandátový a imunitný výbor NR SR, Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií a určia počty členov týchto výborov. Následne zvolia predsedov mandátového a imunitného výboru a výboru pre nezlučiteľnosť funkcií ako aj ďalších členov spomínaných výborov.

Ďalším bodom programu je overenie platnosti voľby poslancov zvolených vo voľbách z 29. februára tohto roka. Nasledovať bude voľba vedenia parlamentu. Najskôr poslanci zvolia predsedu parlamentu, ktorým by mal byť Boris Kollár. Po zvolení si prvý raz sadne na stoličku predsedu a Andrej Danko opustí rokovaciu sálu. Zákonodarcovia následne zvolia podpredsedov parlamentu. Koaličné strany OĽANO, SaS a Za ľudí nominujú svojich kandidátov. Štvrtým podpredsedom by sa za opozíciu mal stať Peter Pellegrini zo Smeru-SD. Toho však bude parlament voliť až na nasledujúcej schôdzi, pretože bude ešte vo funkcii premiéra.

Budú merať teplotu

Snemovňa tiež rozhodne o zriadení Výboru NR SR pre európske záležitosti a navrhne zriadenie ďalších parlamentných výborov. Následne poslanci zvolia predsedov jednotlivých parlamentných výborov.

Ku koncu schôdze zriadia zvolení zástupcovia kontrolné výbory parlamentu a zvolia ich predsedov a členov. Ide o Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Národného bezpečnostného úradu, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby, Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva a Výbor NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ.

V rokovacej sále sa stretnú poslanci z celého Slovenska. Ustanovujúca schôdza sa uskutoční za prísnych bezpečnostných a hygienických opatrení pre šíriaci sa koronavírus. Podľa hovorcu parlamentu Tomáša Kostelníka sa každému pri vstupe do budovy NR SR zmeria telesná teplota, dostane otázky o cestovateľskej anamnéze a o tom, či neprejavuje príznaky ochorenia na koronavírus. Poslanci si pred vstupom do rokovacej sály budú musieť vydezinfikovať ruky, navliecť rukavice a nasadiť ochranné rúška.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok