Našli sa rúška a respirátory. Polícia zasiahla proti špekulantom

TA3 TASR
18.3.2020 06:54

Českí colníci objavili počas kontroly v sklade v priemyselnej zóne v meste Lovosice na severozápade Čiech až 680.000 respirátorov, 25.000 rúšok a ďalšie ochranné pomôcky. Je podozrenie, že mali byť vyvezené z Českej republiky. Teraz si ich prevezme štát: časť pomôcok si nechá Ústecký kraj a zvyšok pôjde do Prahy. Uviedol to hajtman tohto kraja Oldřich Bubeníček, ktorého citoval portál Novinky.cz.

Našli sa rúška a respirátory. Polícia zasiahla proti špekulantom
SITA/AP

"Zistilo sa, že v Lovosiciach v skladoch sú ochranné pomôcky, pri ktorých bolo podozrenie, že by mohli byť vyvezené z Českej republiky," povedal hajtman za KSČM (Komunistickú stranu Čiech a Moravy). Minister vnútra Jan Hamáček na Twitteri potvrdil, že išlo o zásah polície proti špekulantom s rúškami. Na jeho podnet hajtman spolu s políciou, v súlade s krízovým zákonom, zadržali takmer 700.000 rúšok od firmy, ktorá ich mala dodať zdravotníkom, ale v poslednej chvíli sa snažila zvyšovať cenu.

Časť ochranných pomôcok dostanú policajti a hasiči. Česko trpí nedostatkom rúšok a ďalších ochranných pomôcok už od začiatku krízy s nákazou novým koronavírusom. Ľudia si šijú rúška z látky aj sami. České ministerstvo vnútra zaplatilo od soboty 14. marca za dodávky, ktoré majú ešte len prísť, 1,065 miliardy korún (39,46 milióna eur), napísal spravodajský portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok