Vírus môže zabiť milióny ľudí, varujú v nákazou postihnutom Iráne

TA3 TASR
17.3.2020 15:27

Irán vydal zatiaľ najvážnejšie varovanie pred epidémiou koronavírusu, ktorá vo veľkom vyčíňa v tejto krajine. Podľa neho môžu zomrieť "milióny" ľudí, pokiaľ bude verejnosť aj naďalej cestovať a ignorovať zdravotné odporúčania.

Vírus môže zabiť milióny ľudí, varujú v nákazou postihnutom Iráne
SITA/AP

Varovanie prišlo len niekoľko hodín po tom, čo si radikálni šiitskí veriaci predchádzajúcu noc vynútili cestu na nádvoria dvoch hlavných mešít, ktoré sú pre obavy z vírusu zatvorené. Najvyšší vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí medzičasom vydal náboženské nariadenie, ktoré zakazuje "nepotrebné" cestovanie.

Štátna televízia zverejnila štúdiu prestížnej Technologickej univerzity v Teheráne, ktorá hovorí, že ak sa ľudia nebudú riadiť stanovenými pravidlami, iránsky systém zdravotníctva skolabuje. Pokiaľ by sa tak stalo, "budú štyri milióny prípadov a 3,5 milióna ľudí zomrie," vyplýva zo štúdie.

Zhruba deväť z desiatich z celkového počtu 18-tisíc potvrdených prípadov na Blízkom východe pochádza z Iránu, kde úrady dlho odmietali akceptovať riziko, ktoré ochorenie predstavuje. V súčasnosti zavádzajú kontroly pre ľudí, ktorí chcú pred perzským Novým rokom pripadajúcim na piatok opustiť veľké mestá, stále však váhajú so zavedením karantény. Podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva sa koronavírusom v islamskej republike nakazilo už viac než 16-tisíc ľudí, pričom 988 ochoreniu COVID-19 podľahlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok