Zasadal krízový štáb. Núdzový stav sa má rozšíriť, tvrdí Pellegrini

TA3 TASR SITA
16.3.2020 17:25

Núdzový stav, ktorý od pondelka platí pre štátne nemocnice, sa má rozšíriť na všetky segmenty, ktoré sa týkajú zdravotníctva, bez ohľadu na vlastníctvo. Rozhodnúť sa má o tom v stredu. Uviedol to predseda vlády Peter Pellegrini po rokovaní ústredného krízového štábu.

Čo môže byť otvorené?

"Núdzový stav sa teda bude vzťahovať aj na súkromných zdravotníckych poskytovateľov, záchranky, jednoducho  všetko, čo súvisí so zdravotníctvom," oznámil premiér. Informoval tiež, že po rokovaní krízového štábu boli modifikované opatrenia dočasného uzatvorenia pre obchodné prevádzky a poskytovateľov služieb. Po novom môžu byť otvorené práčovne a čistiarne, takisto budú môcť fungovať autoservisy, pneuservisy, ale i odťahové služby. "Takisto budú môcť fungovať taxislužby, no nie na prevoz ľudí, ale na prevoz tovaru, donáškovú službu,“ osvetlil Pellegrini.

Premiér informoval, že na základe pondelkového telefonátu medzi ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a jeho tureckým náprotivkom by mali v utorok prísť na Slovensko z Turecka ochranné pomôcky, v státisícových počtoch by malo ísť o respirátory FFP3, FFP2, rovnako ochranné návleky a obleky. "Hoci Turecko údajne malo 23 záujemcov, Slovensko bude zrejme jediné, komu túto dodávku povolí," uviedol premiér.

Štát sa pripravuje na výplatu sociálnych dávok

Krízový štáb takisto odporúča samosprávam a prevádzkovateľom verejnej hromadnej dopravy, aby zakázali vstupovať do prostriedkov MHD bez ochranných rúšok, prípadne ich alternatívy. "Ďakujem už samosprávam, ktoré tak urobili," dodal Pellegrini. Pripomenul taktiež, že štát sa pripravuje na výplatu sociálnych dávok, ktoré majú byť od stredy vyplácané na poštách, prípadne prostredníctvom poštových doručovateľov. "Na priebeh budú dozerať jednak pracovníci súkromných bezpečnostných služieb, ktoré využíva pošta, takisto príslušníci polície a na najexponovanejších miestach aj vojaci," spresnil Pellegrini.

Informoval tiež, že orgány evidujú 992 žiadostí Slovákov, ktorí sú v zahraničí a chcú sa vrátiť do vlasti. "Pripravujeme plán ich repatriácie," uistil premiér. Dodal tieť, že prebieha diskusia s našimi susedmi o tom, ako sa vysporiadať s ľudmi, ktorí na jednej strane hraníc bývajú a na druhej pracujú. Ide napríklad o ošetrovateľky alebo zdravotníkov. "V tomto je však zdravie a ochrana obyvateľov na prvom mieste, až potom sú záujmy rakúskych seniorov. Ale budeme rokovať, ako s touto situáciu naložiť," konštatoval.

Pribudlo 11 prípadov

Na Slovensku pribudlo v pondelok 11 prípadov nákazy novým koronavírusom, celkový počet evidovaných prípadov ochorenia Covid-19 teda stúpol na 72, oznámil to Pellegrini po zasadnutí ústredného krízového štábu. Doteraz 1523 vyšetrených ľudí má negatívny nález. Premiér tiež uviedol, že počet chorých bude podľa Inštitútu zdravotnej politiky len mierne prevyšovať kapacity našich nemocníc. Nakaziť by sa u nás nemalo viac ako 40% obyvateľstva.

Pellegrini zdôraznil, že slovenské zdravotníctvo nápor v súvislosti s novým koronavírusom zatiaľ zvláda. Väčšina z doteraz potvrdených nakazených je v domácej liečbe. Na lôžku podľa neho nie je z tejto skupiny ťažko chorý pacient a ani nikto, kto by musel byť na umelej pľúcnej ventilácii. SR však podľa premiéra musí zvládnuť kapacitne laboratórne vyšetrenia.

Ako Pellegrini konštatoval, akonáhle sa ukáže, že ľudia neobmedzujú svoj pohyb, vláda môže kedykoľvek zasadnúť a prijať rozšírenie núdzového stavu na územie celého Slovenska. Občania by sa tak mohli pohybovať iba v prípade neodkladnej potreby, napríklad, keď pôjdu do práce alebo na nákup potravín. Zatiaľ je obmedzenie pohybu obyvateľov len v rovine odporúčaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok