Vydali odporúčania pre tehotné ženy. Môže im vírus uškodiť?

TA3 SITA
16.3.2020 09:08

Množstvo naliehavých otázok vyvolal prípad z Veľkej Británie, keď krátko po pôrode zistili koronavírus matke aj jej novonarodenému dieťaťu. Britskí lekári tvrdia, že tak, ako ešte veľmi veľa nevieme o samotnom koronavíruse a o tom, ako sa správa, nevieme zatiaľ spoľahlivo povedať ani to, či je možné, že sa prenáša na plod tehotnej matky.

Vydali odporúčania pre tehotné ženy. Môže im vírus uškodiť?
TASR/František Iván

Britská Kráľovská spoločnosť pôrodníkov a gynekológov vydala odporúčania pre tehotné ženy a čerstvé mamičky, podľa ktorých "to nevyzerá, že by tehotné ženy mali po nakazení koronavírusom vážnejšie ťažkosti v porovnaní s celkovou situáciou". Naopak, podľa RCOG "je predpoklad, že veľká väčšina tehotných žien pocíti iba ľahké alebo stredne ťažké príznaky podobné chrípke či nachladnutiu".

Hoci sa možnosť, že koronavírus sa môže na dieťa preniesť už v brušku, zatiaľ nedá spoľahlivo vylúčiť, podľa RCOG nie je veľmi pravdepodobná. V súvislosti so spomenutým prípadom sa pritom snažia zistiť, či sa dieťa nakazilo pred narodením alebo až po ňom. "Zatiaľ nie sú dôkazy o tom, že by vírus mohol napadnúť vaše vyvíjajúce sa dieťa počas vášho tehotenstva. Je preto nepravdepodobné, že to, že tento vírus máte, môže spôsobiť nejaké abnormality u vašich detí," uvádza spoločnosť.

Britskí gynekológovia tiež ubezpečujú, že ženy, ktoré majú koronavírus, môžu kojiť, keďže jeho prenos na dieťa cez materské mlieko nebol dokázaný. Mali by sa však pri kojení vyvarovať kašľania a pred ním aj po ňom by si mali umyť ruky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok