Rozhodli sa. Neúspešná koalícia PS/Spolu podala sťažnosť na ÚS

TA3 TASR SITA
11.3.2020 15:56

Koalícia PS/Spolu, ktorej len o pár stoviek hlasov unikla účasť v NR SR, podala pre množstvo zistených nezrovnalostí vo výsledkoch volieb sťažnosť na ústavný súd. Ten má teraz 90 dní na rozhodnutie. Podľa šéfa komisie pre voľby majú šancu uspieť.

Rozhodli sa. Neúspešná koalícia PS/Spolu podala sťažnosť na ÚS
TASR/Jaroslav Novák

1135 podnetov od voličov

"Chceme sťažnosťou na Ústavný súd SR dosiahnuť spravodlivosť pre všetkých voličov, ktorých hlasy neboli započítané alebo prepadli. Za 10 dní sme získali 1135 podnetov od voličov rôznych politických strán, na základe ktorých mohol byť volebný výsledok odlišný," vysvetlila koalícia svoje rozhodnutie na Facebooku. V 631 okrskoch podľa nej voliči nahlásili nezarátanie minimálne 872 preferenčných hlasov.

"Minimálne v 189 prípadoch došlo k porušeniu Ústavy a volebného zákona v súvislosti s umožnením a realizáciou poštového hlasovania zo zahraničia," tvrdia v PS/Spolu a žiadajú ÚS o zaujatie stanoviska, či bolo pravidlo o koalíciách aplikované rovnakým princípom pre všetky kandidujúce subjekty a či bola dodržaná zásada rovného prístupu. 

"Považujeme za nespravodlivé, že hlas viac ako dvesto tisíc voličov by v parlamente nemal byť počuť kvôli chýbajúcim hlasom, ktoré neboli z viacerých dôvodov započítané. Každý hlas musí byť zarátaný do konečného výsledku volieb, najmä ak dokáže zásadne ovplyvniť výkon politických práv státisícov občanov Slovenska. Z tohto dôvodu žiadame, aby súd prijal našu sťažnosť,”
dodal v mene PS/Spolu Martin Dubéci.

Kedy by mali šancu uspieť

„Nerobíme to preto, že by som si robil nádeje, že to môže zásadne ovplyvniť výsledok a nebodaj posunúť PS/Spolu do parlamentu. Úprimne, myslím si, že šanca na také niečo je mizivá,“ priblížil odchádzajúci líder PS Michal Truban. Voľby sú podľa jeho slov základom demokracie, preto musia prebiehať tak, aby o ich priebehu a výsledku neboli pochybnosti. „Inak sa zahrávame s dôverou v celý náš politický systém. Ak sú naozaj vo volebných procesoch diery, ktoré spôsobujú, že výsledky volieb neodrážajú reálnu vôľu ľudí, potrebujeme ich identifikovať a opraviť. Ak nie kvôli týmto voľbám, tak kvôli tým, ktoré nás ešte čakajú,“ ozrejmil Truban. 

Podľa ústavného právnika a doterajšieho šéfa Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduarda Báránya majú šancu uspieť, ak by dokázali, že sčítaním hlasov alebo označením miest, kde boli ukrátení na hlasoch, v skutočnosti boli tieto hlasy v ich prospech odovzdané. Na Slovensku sa ešte neudial zásah súdu do celoštátnych výsledkov parlamentných volieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok