Ako bude vyzerať vláda a parlament? Črtajú sa prvé mená

TA3 TASR SITA
10.3.2020 15:23

Budúci premiér a líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič by mohol mená členov vlády predstaviť už v stredu. Povedal to líder hnutia Sme rodina Boris Kollár po štvorhodinovom rokovaní s Matovičom. Začali sa črtať prvé pozície vo vláde a v parlamente.

Krištúfková nebude ministerkou

„Dnes som s Igorom Matovičom rokoval štyri hodiny. Ak to, na čom sme sa dohodli, schvália aj ostatní partneri, myslím si, že by zajtra mohol predstaviť konkrétne mená budúcej koalície,“ priblížil Kollár. Podľa jeho slov mal ísť Matovič po ich vzájomnom stretnutí za predsedom strany SaS Richardom Sulíkom. Predseda hnutia Sme rodina zároveň potvrdil, že kandidát hnutia Štefan Holý je „stále v hre“ o post ministra dopravy. Niektorí partneri s nomináciou Holého nesúhlasia pre jeho napojenie na podnikateľa Vladimíra Poóra.

Kollár taktiež uviedol, že jeho hnutie má záujem o post ministra práce, sociálnych vecí a rodiny. Petra Krištúfková, ktorá sa s obsadením tohto postu najčastejšie spomína, však podľa jeho slov nie je kandidátkou na túto funkciu, pretože nechce ísť do exekutívy. Alternatívne sa v súvislosti s postom ministra práce podľa zdrojov SITA z prostredia budúcej koalície zvažuje aj Vladimír Ledecký zo strany Za ľudí. Ako druhý post pre Ledeckého zdroje SITA uviedli tiež rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Ledecký bol dlhé roky starostom Spišského Hrhova.

Kolíková to má takmer isté

Z celej budúcej vládnej zostavy by malo byť podľa informácií agentúry SITA takmer isté meno novej ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej zo strany Za ľudí. V minulom volebnom období bola štátnou tajomníčkou tohto rezortu, keď ho viedla Lucia Žitňanská z Mostu-Híd. Post ministra vnútra by mal patriť OĽaNO. Dva zdroje agentúre SITA povedali, že šéfom tohto rezortu by mal byť poslanec Gábor Grendel. Pri nominantovi na post ministra obrany sa najčastejšie spomína bezpečnostný analytik Jaroslav Naď z Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OĽaNO), prípadne Milan Krajniak zo Sme rodina.

Podľa zdroja blízkeho OĽaNO by na post šéfa jednej zo spravodajských služieb SIS alebo Vojenského spravodajstva malo nominovať svojho kandidáta Matovičovo hnutie. Otázniky sú nad postom ministra financií. Nie je zrejmé, či bude ministrom predseda strany SaS Richard Sulík alebo bude ministrom nominant OĽaNO Eduard Heger.

Zdravotníctvo prischne matovičovcom

Obsadenie ďalších vládnych postov sa môže posúvať podľa vývoja koaličných rozhovorov. Igor Matovič ešte v pondelok v súvislosti s podobou vlády tvrdil, že je dohodnuté „veľmi veľa“. Rezort zdravotníctva asi zostane OĽaNO. Na jeho čelo sa pravdepodobne postaví poslanec a lekár Marek Krajčí. Igor Matovič sa cez víkend vyjadril, že ho mrzí, že o tento rezort nemá nikto záujem. Za ministra školstva podľa zdroja blízkeho SaS majú liberáli navrhnúť Branislava Gröhlinga.

Nebolo zrejmé, kto bude ministrom zahraničných vecí. Niekoľko volebných období bolo zvykom, že na čele rezortu stáli kariérni diplomati. Výnimkou bolo krátke obdobie vlády Ivety Radičovej, kedy diplomacii šéfoval politik, a to predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Podľa informácií SITA by mohla tento post obsadiť strana Za ľudí, a to bývalým slovenským veľvyslancom pri NATO Tomášom Valáškom. Druhou alternatívou údajne mala byť podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Treťou možnosťou je, že ministrom zahraničia sa predsa len stane kariérny diplomat, ktorého nominuje OĽaNO.

Ministerkou kultúry by podľa informácii blízkych koalícii mala byť poslankyňa za OĽaNO Natália Milanová. V minulom volebnom období bola členkou výboru pre kultúru a médiá.


Kollár predsedom parlamentu

Predsedom parlamentu by sa mal stať práve Boris Kollár. Sám pritom po stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou krátko po voľbách vyhlásil, že hnutiu ako druhej najsilnejšej strane koalície tento post patrí. „Na tom sa už asi nič nezmení,“ uviedol zdroj z prostredia budúcich vládnych strán. Vedenie parlamentu by malo fungovať so štyrmi podpredsedami. Tak to bolo aj v minulom volebnom období. Tri miesta podpredsedov si rozdelí budúca koalícia OĽANO, SaS, Za ľudí. Štvrtá koaličná strana Sme rodina má obsadiť už spomínaný post šéfa snemovne. Jedno miesto podpredsedu parlamentu pripadne opozícii.

Hnutie OĽANO má navrhnúť za podpredsedu parlamentu poslanca Jána Budaja. Pre OĽANO bude mimoriadne dôležitá pozícia predsedu klubu. Zatiaľ nie je známe, kto ho bude viesť. Ide o najväčší klub novej koalície, v parlamente bude mať OĽANO 53 poslancov. Jedným z kandidátov na post predsedu klubu by mal byť podľa zdrojov OĽANO Michal Šipoš. Bol jeden z organizátorov protestov pred komplexom Bonaparte, v ktorom si prenajímal byt aj bývalý premiér Robert Fico.

Smer presadzuje Pellegriniho

Podpredsedom parlamentu za stranu SaS by mal byť Martin Klus. Strana po voľbách oznámila, že bude jej nominantom na tento post. Pozíciu podpredsedu snemovne Klus zastával aj v minulom volebnom období. Nahradil Luciu Ďuriš Nicholsonovú, ktorá sa stala europoslankyňou. Zatiaľ je otázne, kto bude podpredsedom snemovne za stranu Za ľudí.

Post štvrtého podpredsedu pripadne opozícii. Mala by ho obsadiť najsilnejšia opozičná strana Smer-SD. Volebný líder strany Peter Pellegrini sa tesne po voľbách vyjadril, že ak túto možnosť dostane, bude sa o funkciu podpredsedu parlamentu uchádzať. Fico už potvrdil, že strana ho na túto pozíciu nominuje.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok