V Košiciach chcú vzorky testovať sami, doba čakania sa predĺžila

TA3 SITA
10.3.2020 12:31

Koronavírus potvrdili u 26-ročného Košičana, ktorého hospitalizovali v univerzitnej nemocnici. Aká je aktuálna situácia v košickej nemocnici a aké opatrenia prijali? V metropole východu sú problémy s čakaním na výsledky testov.

Vyšetrili 77 ľudí, pozitívny je jeden

V Univerzitnej nemocnici L. Pasteura v Košiciach doteraz vyšetrili 77 ľudí s podozrením na koronavírus, hospitalizovaných bolo 20 pacientov a pozitívny je jeden nález. Informoval o tom na stretnutí s novinármi primár kliniky infektológie a cestovnej medicíny Martin Novotný. „V tomto momente čakáme na výsledky troch pacientov a mám informáciu o príchode ďalších dvoch, ktorí majú teploty a budeme ich izolovať,“ informoval Novotný.

Prvý prípad koronavírusu v Košiciach potvrdili v pondelok u 26-ročného pacienta - zamestnanca U. S. Steel Košice (USSK), ktorý sa nedávno vrátil z Francúzka. „Pacient je v stabilizovanom stave, skôr s tendenciou k zlepšeniu. Je to mladý muž, ktorý nemá žiadne ďalšie koinfekcie, takže nepredpokladáme ťažký priebeh,“ uviedol Novotný. Ako ďalej dodal, pacient po návrate zo zahraničia nebol v práci ani na spoločenských podujatiach, takže je pomerne úzky okruh ľudí, ktorí sú prešetrovaní v spolupráci s epidemiológom.

Spúšťajú testovaciu prevádzku

Z dôvodu predĺženia času čakania na výsledky testov na koronavírus z Bratislavy z pôvodných 48 hodín na tri až štyri dni, sa plánuje od budúceho týždňa zavedenie metodiky testovania aj v Košiciach. „V tomto momente sa spúšťa testovacia prevádzka, takže posielame vzorky duálne aj do Bratislavy, aj do Košíc, aby sme potvrdili, že naša metodika je správna. V priebehu jedného týždňa by sme mali mať funkčnú metodiku, ktorú budeme mať bežne v praxi,“ uviedol Novotný.

Novinkou, ktorá sa zavedie, je tiež odoberanie vzoriek na koronavírus doma u pacienta. „Ak nemá veľké ťažkosti, je lepšie sa dohodnúť s epidemiológom a on zabezpečí odber v domácich podmienkach. Pokiaľ sa pacient cíti dobre, nie je nutné za každých okolností chodiť k lekárovi,“ dodal Novotný.

V košickej nemocnici sú pacienti s podozrením na koronavírus izolovaní na jednolôžkových izbách na vyhradenom poschodí. Spolu je k dispozícii 50 lôžok, v prípade potreby sú k dispozícii aj ďalšie lôžka na ďalších oddeleniach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok