Vláda naberá kontúry. Kiska vynechá rokovania pre zdravotné problémy

TA3 SITA
9.3.2020 16:45

Politici budúcej koalície zatiaľ nechcú hovoriť, ako obsadia jednotlivé ministerské posty vo vláde. Zatiaľ len zhodne tvrdia, že „keď nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič“. Na stretnutiach sa zúčastňujú lídri strán, Andrej Kiska však informoval o tom, že pre problémy so srdcom nepríde.

Vláda naberá kontúry. Kiska vynechá rokovania pre zdravotné problémy
SITA/Branislav Bibel

Mená ešte prezradiť nechcú

„Dohodli sme sa, že už nebudeme hovoriť žiadne mená,“ povedal predseda Sme rodina Boris Kollár krátko pred stretnutím v centrále Národnej banky Slovenska, kde predstavitelia štyroch strán tvoriacej sa koalície diskutujú o zámere strany Sme rodina postaviť ročne 25-tisíc štátnych nájomných bytov. Podľa Kollára sa lídri koalície stretávajú každý deň.

Poslanec Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Eduard Heger o skladaní vlády uviedol, že „nejaké tie kontúry sú jasné“. Odmietol však povedať, či bude ministrom financií. „V prvom rade sa bavíme o programových prioritách a s tým súvisia aj jednotlivé mená. Nechcem ísť do debaty o jednotlivých menách,“ poznamenal.

Kiska sa rokovaní zatiaľ nezúčastní

Predseda strany Za ľudí Andrej Kiska vynechá rokovania o zostavovaní novej koalície po parlamentných voľbách. Dôvodom sú zdravotné problémy so srdcom. Exprezident to uviedol na svojom účte na sociálnej sieti, pričom informoval aj budúceho premiéra Igora Matoviča. Kisku bude zastupovať na stretnutiach podpredsedníčka strany Veronika Remišová.

Podľa Igora Matoviča by podoba novej vlády mala byť známa v najbližších dňoch. „Je dohodnuté veľmi veľa, sme pred finále,“ uviedol Matovič. Dodal, že číta v médiách rôzne zaručené informácie o zložení budúcej vlády a „tak polovica je pravdivá“.

Podľa Matoviča treba dohodnúť ešte „nejaké kompetencie jednotlivých ministerstiev". Odmietol povedať, či sa napríklad niektoré z existujúcich ministerstiev rozčlení na dve.

„Žiaľ, problému so srdcom som sa stále nezbavil. Dnes som v kardiocentre podstúpil kontrolu srdca, ktoré ani po minuloročnej operácii na odstránenie arytmie nefunguje tak, ako by malo. Zákrok mi pomohol len čiastočne a problém sa mi v poslednom čase opakovane vracia. Na základe odporúčania lekárov tak na najbližšie obdobie upravím svoj pracovný program,“ napísal exprezident.

Kiska verí, že strany vytvoria stabilnú vládu. „Verím, že spoločne vytvoríme stabilnú vládu, a aj strana Za ľudí bude môcť naplniť program na základe ktorého jej ľudia vo voľbách dali dôveru,“ uzavrel.

Problémom kandidátov môže byť aj politická minulosť

Jedným z kandidátov na post ministra dopravy má byť expert Sme rodina Štefan Holý. Časti koalície prekážajú medializované informácie, že Holý má blízko k podnikateľov Vladimírovi Poórovi. Ten sa v minulosti politicky angažoval v HZDS a spomína sa, že bol v pozadí strany Smer - sociálna demokracia. „Toto sú veci, ktoré patria za zatvorené dvere. Diskusia za uzatvorenými dverami je veľmi korektná a otvorená,“ dodal Heger.

Od minulého týždňa pokračujú rokovania o vytvorení koalície štyroch politických subjektov - OĽANO, Sme rodina, Sloboda a Solidarita, Za ľudí. Štvorkoalícia má obsadiť v parlamente 95 kresiel zo 150. Prezidentka Zuzana Čaputová očakáva od Igora Matoviča, ktorého poverila zostavením vlády, že ju predstaví do dvoch týždňov. To znamená, že by mala byť známa na budúci týždeň v stredu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok