Zákaz letov a návštev. Pre nákazu v SR začali platiť prísne opatrenia

TA3 SITA TASR
6.3.2020 15:41

Pre koronavírus na Slovensku zasadol krízový štáb. Rozhodol o prísnych opatreniach - zákaze príletov a odletov všetkých letov do Talianska (od pondelka), aj zákaze návštev vo všetkých nemocniciach na Slovensku. Rovnako sa zakazujú všetky školské exkurzie mimo územia Slovenska, všetky návštevy v domovoch sociálnych služieb, platí zákaz návštev vo všetkých väzniciach na Slovensku aj v detských domovoch.

Cestu treba zvážiť

Premiér Peter Pellegrini odporúča aj Konferencii biskupov Slovenska, aby zvážila obmedzenie bohoslužieb, na ktorých sa zúčastňuje väčšie množstvo ľudí. Na tlačovej besede informoval o novoprijatých opatreniach spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou.

Pellegrini informoval, že manželku a syna prvého nakazeného previezli do nemocnice a testujú ich. Syn 52-ročného muža, ktorý je v karanténe na bratislavských Kramároch, bol nedávno v Benátkach a môže byť potenciálnym zdrojom nákazy. Premiér potvrdil, že nakazený pochádza z obce Kostolište a pracoval vo firme vo Vysokej pri Morave.

Premiér ďalej odporúča zvážiť zahraničné cesty aj do krajín, kde vírus ešte nebol identifikovaný. Zvážiť by mali občania aj návštevu športových podujatí. "Aj napriek tomu, že sa budú konať niektoré športové podujatia, odporúčame občanom zvážiť ich návštevy. Zvážte návštevu kultúrnych podujatí a požiadame konferenciu biskupov Slovenska, aby zvážili možnosť obmedzenia organizovania bohoslužieb. Veriaci zvážte či pôjdete alebo nepôjdete na omše tak, aby sa zamedzilo koncentrácií ľudí na jednom mieste. Vyzveme aj starostov a primátorov, aby obmedzili diskotéky a iné podujatia," dodal Peter Pellegrini.

Upozornenie! Od 6. marca 2020 vyhlásil krízový štáb Slovenskej republiky zákaz návštev v nemocniciach, domovoch sociálnych služieb i väzniciach. Odporúča občanom, aby podstúpili dobrovoľnú karanténu a nenavštevovali verejné podujatia, nákupné centrá či bohoslužby. V tejto situácii je v záujme vlastného zdravia najlepšie ostať doma. Viac informácií nájdete na www.health.gov.sk alebo 0800 221 234.

Ovplyvní aj priechody

Prvý výskyt koronavírusu na Slovensku ovplyvní aj hraničné priechody. "Od piatku od 16:00 budeme kontrolovať a spomaľovať hraničné priechody Berg, Kittse a Jarovce dobrovoľníkmi zo záchranných služieb. Tí budú kontrolovať u cestujúcich symptómy koronavírusu," doplnila Saková. Slovensko potrebuje podľa Petra Pellegriniho eliminovať, aby občania navštevovali verejné zariadenia. "Čím menej sa občania budú stretávať na verejných miestach, tým menej sa bude šíriť vírus," pokračoval Pellegrini.

Zachovajte pokoj, vyzval obyvateľov Záhoria primátor Malaciek Juraj Říha. Samospráva zároveň vyzvala obyvateľov, aby dôsledne dodržiavali hygienické pravidlá. Podľa Pellegriniho sa však obyvatelia obcí nemusia obávať radikálnych reštrikčných opatrení zo strany štátu. "Dnes nie je identifikované, že by sme museli brať celú obec do karantény, obmedziť pohyb obyvateľov," povedal Pellegrini. "Platí, že zatiaľ mimoriadne opatrenia nejdeme robiť, je dôležité a vyzývame obyvateľov, aby dôsledne sledovali svoj zdravotný stav, obmedzili účasť na miestach s väčšou koncentráciou ľudí," dodal Pellegrini, ktorý zdôraznil, že nemožno podľahnúť panike.

Situáciu vo Vysokej pri Morave a opatrenia potrebné prijať konzultuje podľa premiéra Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Bratislave so starostom obce Dušanom Dvoranom. Starosta uviedol, že žiadne mimoriadne opatrenia sa zatiaľ nechystajú. "Infikovaný muž podľa doterajších informácií v predchádzajúcich 14 dňoch nebol vo firme, nedostal sa do kontaktu s ľuďmi v obci," uviedol Dvoran. V piatok večer však podľa jeho slov zasadne krízový štáb. "Pripravíme sa na prípadné opatrenia, zatiaľ robíme osvetu," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok