Mŕtvymi dušami vo voľbách sa bude zaoberať prokuratúra

TA3 SITA
6.3.2020 13:58

Prítomnosťou mien zosnulých osôb vo voličských zoznamoch počas parlamentných volieb by sa mala zaoberať prokuratúra. Vyplýva to z uznesenia o podaní podnetu na Generálnu prokuratúru SR, ktorý ešte v deň volieb prijala Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Mŕtvymi dušami vo voľbách sa bude zaoberať prokuratúra
SITA/Ivan Kopčáni

Ako uviedol tlačový odbor rezortu vnútra, GP by na základe podnetu mala preveriť zákonnosť postupu mestskej časti Bratislava – Petržalka pri príprave volieb do NR SR. „List, ktorým boli tieto podnety postúpené, bol expedovaný dňa 4. marca," informovalo ministerstvo. Dodalo, že podnety komisia postúpila aj mestskej časti Bratislava – Petržalka ako orgánu zodpovednému za vedenie stáleho zoznamu voličov.

Médiá počas konania sobotňajších parlamentných volieb upozornili na údajnú prítomnosť mien mŕtvych osôb v zoznamoch voličov. Týkalo sa to volebných okrskov v bratislavskej Petržalke. Predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány v reakcii uviedol, že takéto prípady sú zodpovednosťou mestskej časti, ktorá má mať k dispozícii všetky potrebné podklady. „V tejto chvíli nechcem veštiť, aké sú dôvody tejto nepríjemnosti," povedal s tým, že prítomnosť takýchto mien nemôže nijakým spôsobom ovplyvniť výsledok volieb. „Jediné, čo môžu ovplyvniť, je percento účasti," dodal v sobotu Bárány.

Voliči si na zoznamoch spoznávali zosnulých blízkych - v jednom prípade išlo o 15 rokov mŕtvu matku, v druhom údajne o štyri roky zosnulého syna.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok