Koronavírus ovplyvnil aj školy, polícia vyzvala k zodpovednosti

TA3 TASR SITA ČTK
7.3.2020 09:04

Koronavírus je už aj na Slovensku. Celkovo sú nakazení traja ľudia - 52-ročný muž zo Záhoria, jeho syn a manželka. Štát aj bratislavská župa prijali viaceré opatrenia. Podarí sa vírus udržať pod kontrolou? Udalosti okolo šírenia sa nebezpečnej nákazy sme s vami sledovali online.

Koronavírus ovplyvnil aj školy, polícia vyzvala k zodpovednosti
SITA/Peter Rusko ilustračné

Sobotňajší online článok ku koronavírusu sme uzatvorili. Tému budeme pozorne sledovať aj v nedeľu. Viac informácií o nákaze sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:43 Počet prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 vo svete vzrástol na 104.901, keď bolo od piatku popoludnia zaznamenaných 4059 nových prípadov a sto nových úmrtí. Počet obetí sa tak celosvetovo zvýšil na 3556 a vírus vyčíňa v 95 krajinách sveta, vyplýva zo súhrnnej štatistiky za uplynulých 24 hodín.

20:27 V Bratislave prerušuje vyučovanie ďalšia škola. Chodili do nej deti z rodiny, ktorá žije v susednom Rakúsku a u ktorej sa potvrdil koronavírus. Cambridge International School v bratislavskom Starom Meste bude predbežne zatvorená od pondelka 9. marca až do 22. marca.

20:16 Koronavírus ovplyvnil život nielen na Slovensku, ale aj vo svete. Pozrite sa, aké je to z pohľadu lekárov.

18:58 Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave pracuje v pohotovostnom režime a zabezpečuje všetky potrebné preventívne opatrenia s dôrazom na maximálnu ochranu ľudí a s dôrazom na elimináciu rizika šírenia ochorenia. Národné referenčné centrum pre chrípku na Úrade verejného zdravotníctva SR, ktoré zatiaľ ako jediné vykonáva laboratórnu diagnostiku vzoriek od osôb s podozrením na toto ochorenie, vyšetruje ďalšie klinické vzorky aj počas víkendu.

18:45 Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ hlási 389 negatívnych vzoriek na nový koronavírus. Počas soboty bolo prešetrených 50 vzoriek. Naďalej sú tak potvrdené tri prípady ochorenia.

"Ako úzky kontakt potvrdených prípadov bolo identifikovaných a preverených 31 ľudí, ich vzorky boli odoslané na odber biologického materiálu na kliniku infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava," priblížila hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

17:48 Svetová zdravotnícka organizácia v súvislosti so šírením koronavírusu odporúča ľuďom, aby obmedzili manipuláciu s bankovkami a namiesto toho prešli na bezkontaktné platby. Tie boli dlhodobo považované za bezpečnejšie ako používanie hotovosti. Revolúciu však priniesli platby mobilom či hodinkami, ktoré využívajú ešte vyššiu úroveň zabezpečenia ako bežné kartové transakcie. Používanie hotovosti navyše môže prinášať aj ďalšie riziká, keďže bankovky prechádzajú rukami obrovského množstva ľudí.

17:00 Krízový štáb v Malackách rozhodol napríklad aj o prerušení prevádzky základných škôl, centra voľného času, materskej školy a základnej umeleckej školy. V domácej karanténe je podľa primátora desať osôb z mestského centra sociálnych služieb, ktoré boli v blízkom kontakte s nakazenou ženou, u ktorej v sobotu potvrdili nový koronavírus.

16:41 V Malackách zasadol pre koronavírus krízový štáb, práve v tomto meste pracovala manželka infikovaného 52-ročného muža.

malacky_ac1100ae-c17b-b073.jpg

16:11 Preventívne opatrenia vo svojich pobočkách a na vysunutých pracoviskách prijala aj Sociálna poisťovňa. V každej pobočke pri vstupe do budovy boli umiestnené viditeľne označené schránky na odovzdávanie dokladov, aby sa obmedzil pohyb návštev na týchto pracoviskách.

"Žiadame poistencov, ktorí navštevujú pobočky, aby všetky doklady, ako napríklad žiadosti o nemocenské dávky, úrazové dávky, dávku v nezamestnanosti a dávku garančného poistenia, preukazy o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti, doklady o ukončení dočasnej pracovnej neschopnosti, prípadne o ukončení potreby ošetrovania a iné doklady potrebné na posúdeniu nároku na niektorú z uvedených dávok vhadzovali do týchto schránok bez ďalšej návštevy pobočky, ak to nie je nevyhnutné. Všetky takto odovzdané doklady budú riadne spracované bez toho, aby to malo vplyv na dĺžku vybavovania dávky alebo inej záležitosti," uvádza poisťovňa. Ak poistenci potrebujú ďalšie informácie k jednotlivým dávkam alebo k riešeniu svojho problému, odporúča poisťovňa telefonický kontakt.

15:49 Na koronavírus reaguje aj polícia, ktorá prijala viaceré opatrenia, aby tak eliminovala jeho prenos a šírenie. Na sociálnej sieti vyzvala k zodpovednosti.

15:36 Medzinárodný veľtrh Nábytok a bývanie v Nitre sa pre koronavírus presúva na iný termín. Rozhodlo o tom vedenie štátneho podniku agrokomplex Národné výstavisko. Pôvodne sa mal veľtrh konať od 10. do 15. marca. „Náhradný termín veľtrhu bude zverejnený po upokojení situácie v súvislosti so šírením vírusu COVID-19,“ informoval Martin Lužbeťák z nitrianskeho výstaviska.

15:24 Počas víkendu sa na hraniciach s Rakúskom realizuje letáková informačná kampaň. Cieľom je informovať všetkých slovenských občanov, ktorí sa vracajú z miest zasiahnutých koronavírusom, o možnej prevencii, prípadne o prejavoch ochorenia, a o tom, kam telefonovať, ak už človek pociťuje zdravotné problémy.

Kampaň sa začala v piatok 6. marca od 16.00 h. Pokračuje v sobotu od 6.00 h do 24.00 h. a vyvrcholí v nedeľu 8. marca v čase od 6.00 h do 24.00 h.

15:00 Epidemiológovia obyvateľov žiadajú, aby boli trpezliví, keď nestíhajú hneď zdvihnúť telefón. "Včera po potvrdení prvého prípadu sme mali za 15 minút 67 neprijatých hovorov, čo bolo nereálne v našej situácii poriešiť," uvádza Epidemiologický informačný systém na sociálnej sieti s tým, že popri odpovedaní na otázky sa snažia epidemiológovia riešiť, okrem iného, aj prípady a epidémie ostatných infekčných ochorení.

14:55 Verejnosť môže v prípade akýchkoľvek otázok v súvislosti s novým koronavírusom kontaktovať odborníkov podľa miesta svojho bydliska. Infolinky na regionálne úrady verejného zdravotníctva sú funkčné 24 hodín sedem dní v týždni.

14:35 Priebeh ochorenia COVID-19 v prípade štvorčlennej slovenskej rodiny, ktorá sa momentálne nachádza v karanténe v rakúskej obci Kittsee, ležiacej v spolkovej krajine Burgenland neďaleko slovenských hraníc, je stabilný s príznakmi podobnými chrípke. Informovali o tom na tlačovej konferencii riaditeľ burgenlandského krajinského úradu Ronald Reiter a Brigitte Novoselová z koordinačného štábu pre koronavírus.

14:25 K riešeniu problému s novým koronavírusom odchádzajúca vláda zatiaľ Igora Matoviča, ako možného budúceho premiéra, nepozvala. Uviedol to líder hnutia OĽANO v diskusnej relácii Sobotné dialógy.

14:10 Všetky SMS správy, ktoré štát rozposiela občanom v súvislosti s potvrdením nového koronavírusu na Slovensku, by mali byť v priebehu dnešného dňa doposielané. Ide o správy, v ktorých ministerstvo zdravotníctva odporúča kontaktovať pri podozrení na nákazu lekára telefonicky a v prípade potreby predpísania liekov nejsť k lekárovi osobne, využiť elektronické recepty.

SMS správy dostali aj Slováci nachádzajúci sa v zahraničí. Išlo o dva typy SMS správ. Jeden z nich dostali občania na území Rakúska a Talianska a druhý tí, ktorí sa nachádzajú vo zvyšných krajinách sveta.

13:35 Zabezpečiť vyšetrenie vzoriek pacientov, ktorí by mohli byť nakazení novým koronavírusom, chce Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura Košice vo svojom ústave lekárskej mikrobiológie a klinickej mikrobiológie. Ako povedala hovorkyňa UNLP Ivana Vaněková, vedenie nemocnice sa o to bude snažiť v najbližších dňoch. Podľa nej by sa uvedeným krokom výrazne skrátila doba čakania na výsledky.

13:10 Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch podpísal výnimku z mimoriadneho opatrenia v súvislosti s koronavírusom, ktoré sa týka karantény pre osoby vracajúce sa z Talianska. Karanténa podľa jeho slov nebude platiť pre vodičov nákladnej dopravy, vodičov zdravotnej služby a pilotov dopravných lietadiel.

12:50 Na šíriaci sa koronavírus reagujú aj dopravcovia.

12:25 V bratislavskej arcidiecéze dočasne dovolili pre šíriaci sa koronavírus podávanie svätého prijímania na ruku.

12:10 Mesto Malacky preventívne uzatvorilo mestské centrum sociálnych služieb. Pracovala v ňom manželka nakazeného 52-ročného muža, u ktorej bol taktiež potvrdený nový koronavírus. Informuje o tom primátor Malaciek Juraj Říha, ktorý na 14.00 h zvolal zasadnutie krízového štábu.

11:45 Slováci sa pri riešení dovoleniek správajú racionálne. Pri nákupe zájazdov je cítiť určitú opatrnosť, ľudia však skôr zvažujú výber destinácie a dovolenky naďalej nakupujú. Uviedla to externá tlačová hovorkyňa cestovnej agentúry Invia Helena Tomková v súvislosti s aktuálnou situáciou na trhu cestovného ruchu, ktorý do istej miery ovplyvňuje aj šírenie koronavírusu.

11:35 Bratislavská Karlova Ves je ďalšou mestskou časťou, ktorá pre riziko súvisiace s novým koronavírusom ruší až do odvolania viaceré svoje podujatia. Nariadenie vstúpilo dnes do platnosti a týka sa všetkých spoločenských, kultúrnych i športových podujatí. Samospráva o tom informuje na sociálnej sieti.

11:20 Laboratórna diagnostika, ktorá odhalí možnú nákazu koronavírusom, sa bude čoskoro vykonávať aj v Banskej Bystrici a Košiciach, píše ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti.

10:30 Všetci traja sú hospitalizovaní na izolovaných izbách, kde sú pod stálym dohľadom lekárov. "Otec rodiny je v stabilizovanom stave a bola mu nasadená liečba. Jeho dvaja príbuzní -  manželka a syn - doposiaľ nevykazovali príznaky nákazy, ich stav je monitorovaný, sú pod neustálym dozorom lekárov a podľa vývoja ich klinického stavu im bude nasadená prípadná liečba," povedala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

10:25 V Malackách dnes o 14:00 zasadne v budove Mestského úradu na Bernolákovej 5188/1A krízový štáb.

9:55 Štvorčlenná rodina, ktorá je nakazená novým koronavírusom a nachádza sa v karanténe v Rakúsku, sa počas nakazenia nachádzala aj na území Slovenskej republiky. Potvrdil to riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Tomaga.

9:50 "Na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava sú už hospitalizovaní všetci traja pacienti - otec, syn a takisto aj manželka 52-ročného muža," informovalo ministerstvo zdravotníctva.

9:25 O pozitívnych výsledkoch testov informovalo ministerstvo zdravotníctva aj na sociálnej sieti.

9:20 "Hospitalizovaní sú na Klinike infektológie a geografickej medicíny Univerzitnej nemocnice Bratislava otec a syn; manželka zostáva v domácej izolácii," povedal predseda vlády SR Peter Pellegrini, poverený riadením rezortu zdravotníctva.

9:00 Výsledky testov na nový koronavírus sú na Slovensku pozitívne u ďalších dvoch ľudí - celkovo ide o tri prípady. Po tom, čo v piatok potvrdili prvý prípad u 52-ročného muža zo Záhoria, ministerstvo zdravotníctva v sobotu informovalo, že výsledky testov sú pozitívne aj u jeho manželky a syna, ktorý bol v Benátkach.

8:25 Karanténa v súvislosti s koronavírusom sa nevyhla ani českej armáde. Podľa generálneho štábu rastú počty vojakov, ktorí po dovolenke či služobnej ceste museli zostať v domácej izolácii.

7:50 Dobre na tom nie je ani Taliansko. Krajina zaznamenala najväčší počet úmrtí na koronavírus za jeden deň.

7:20 V Rakúsku potvrdili koronavírus u štvorčlennej slovenskej rodiny. Momentálne by sa mali nachádzať v karanténe v chate pri Neziderskom jazere v spolkovej krajine Burgenland.

6:15 Nebezpečné ochorenie, ktoré sa šíri po celom svete, sa prejavuje viacerými príznakmi podobnými chrípke.

6:00 Udalosti okolo koronavírusu na Slovensku sme s vami sledovali aj v piatok. Pozrite si článok:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok