Víťaz pokračuje v skladaní vlády. Od Čaputovej dostane poverenie

TA3 TASR SITA ČTK
3.3.2020 09:44

Igor Matovič nezaháľa. Po víťazstve vo víkendových parlamentných voľbách sa už stretol s lídrami ďalších strán a prijala ho aj prezidentka Zuzana Čaputová. Poverí ho zostavením vlády? Vyskladá Matovič koalíciu bez väčších problémov? Povolebný vývoj sme s vami sledovali online aj v utorok.

Víťaz pokračuje v skladaní vlády. Od Čaputovej dostane poverenie
SITA/Jakub Julény

Online sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. Viac si môžete pozrieť na našej volebnej podstránke.

22:14 Parlamentné voľby sa ani tento rok nezaobišli bez menších komplikácií. V bratislavskej Petržalke riešili niekoľko prípadov zosnulých zapísaných vo voličských zoznamoch. Štátna volebná komisia tento prípad posunula prokuratúre. Podľa experta na ústavné právo to ale neovplyvní výsledky parlamentných volieb.

21:10 Pozrite si dnešnú Tému dňa, do ktorej prijali pozvanie Richard Sulík a Veronika Remišová, ktorí hovorili aj o prvých povolebných rokovaniach a ich predstavách o novej slovenskej vláde.

20:32 Pozrite si aj naše Hlavné správy, v ktorých sme zhrnuli to najpodstatnejšie z prvých povolebných rokovaní.

20:25 "Chcem štvorkoalíciu, ale chcem sa podpísať pod reálnu uskutočniteľnú koaličnú zmluvu a najmä programové vyhlásenie vlády. Ale nemôžem sa červenať od hanby, ak tam bude môj podpis," hovorí Sulík na margo navrhovaných Kollárových opatrení.

20:19 "25-tisíc bytov je voda v koši. Je to nerealizovateľné. Neviem, ako na to Boris prišiel, ale nie je to fyzicky možné. Je to, ako by sme sa išli rozprávať, že postavíme desaťtisíc kilometrov diaľnic," kritizoval v Téme dňa Kollárove slová o výstavbe nájomných bytov Sulík.

20:05 "Ústavnú väčšinu budete potrebovať možno na dva alebo tri zákony - pri previerkach sudcov alebo zmene prokuratúry. Počas štyroch rokov ju budete potrebovať na dve popoludnia v parlamente," vyjadrila sa v relácii Téma dňa podpredsedníčka Za ľudí Veronika Remišová s tým, že pri ústave ide vždy o zásadné zmeny. Strana Za ľudí chce podporiť dobré zákony, ktorú by slúžili Slovensku.

td_ac1100ae-ac17-b2e3.jpg

20:04 "Prispôsobím sa tomu, čo bude Matovič navrhovať. Budeme spolupracovať. Nepreceňoval by som ústavnú väčšinu, radšej mať vládu bez pofidérnych ľudí," povedal v našej relácii Téma dňa Richard Sulík.

19:54 Matovič postavil do pozoru bezpečnostné zložky. Možný budúci premiér totiž nemá záujem o stálu ochranku. Tvrdí, že si to nevie predstaviť a príde tak o slobodu. Zo zákona ju ale musí mať pridelenú. Dôvodom sú riziká, na ktoré poukazuje aj bývalý riaditeľ ochrankárov. Výnimkou môže byť jedine podpísaný reverz.

19:00 Povolebné udalosti nabrali spád a lídri úspešných strán vedú rozhovory o novej vládnej koalícii. Ako si rozdelia ministerské posty? V dnešnej Téme dňa privítame predsedu SaS Richarda Sulíka a podpredsedníčku strany Za ľudí Veroniku Remišovú. Boris Kollár sa za neúčasť ospravedlnil.

18:45 Zvolená kandidátka do parlamentu za stranu Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko Danica Mikovčáková ponúkla svoj mandát predsedovi Marianovi Kotlebovi. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku jej manžel Ján sa zároveň v pondelok dobrovoľne vzdal funkcie krajského predsedu strany a členstva v ĽSNS. Podľa medializovaných informácií pár čelil sexuálnemu škandálu.

Počas volebného moratória zverejnil bloger Radovan Bránik informácie o tom, že Mikovčáková spolu s manželom, predsedom stredoslovenského krajského klubu ĽSNS, v minulosti vyhľadávali na internetovej zoznamke páry na skupinový sex a tvrdili o sebe, že sú bisexuáli," napísal v tejto súvislosti Denník N.

18:37 Most-Híd povedú do zvolania snemu strany László Sólymos, Attila Agócs, Peter Krajňák a Karol Pataky. Rozhodlo o tom predsedníctvo strany na svojom utorkovom zasadnutí. Informovala o tom hovorkyňa strany Klára Magdeme.

"Vzhľadom na zlý výsledok, ktorý strana v parlamentných voľbách dosiahla, po demisii predsedu Bélu Bugára na dnešnom zasadnutí odstúpilo aj predsedníctvo strany," uvádza sa v stanovisku. Jeho členovia však zo strany neodchádzajú, všetci ostávajú členmi Mosta-Híd. Úlohou členov dočasného vedenia je príprava nových stanov a snemu, ktorý zvolí aj nástupcu odchádzajúceho predsedu strany.

17:50 Prezidentka Čaputová na Facebooku napísala, že Igora Matoviča po dnešných rokovaniach s predstaviteľmi Sme rodina, SaS a Za ľudí zajtra poverí zostavením novej vlády. "Dnes som rokovala s predstaviteľmi strán, ktoré dostali ponuku od Igora Matoviča, aby sa stali súčasťou budúcej vládnej koalície. Boris Kollár, Richard Sulík aj Andrej Kiska mi tlmočili svoju pripravenosť ďalej rokovať spolu s predsedom hnutia OĽANO o vytvorení novej vlády. Na základe výsledkov dnešných rozhovorov môžem oznámiť, že sa zajtra znovu stretnem s Igorom Matovičom a poverím ho zostavením vlády," napísala na Facebooku.

17:22 Dosluhujúci premiér Peter Pellegrini sa v utorok stretol s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Potvrdila to hovorkyňa predsedu vlády Patrícia Macíková. "Môžeme potvrdiť, že pán premiér bol dnes na stretnutí s pani prezidentkou, v súvislosti s ďalším ústavnoprávnym postupom po parlamentných voľbách," priblížila hovorkyňa. Ďalšie podrobnosti nateraz nechcela konkretizovať.

16:55 Medzi Richardom Sulíkom a Borisom Kollárom sa strhol spor o výstavbe nájomných bytov. My sme túto politickú rovinu opustili, a o nájomných bytoch sme sa v štúdiu porozprávali s analytikom Národnej asociácie realitných kancelárií Martinom Lazíkom.

15:55 Zdá sa, že Igor Matovič nie je príliš nadšený z toho, že budúci koaliční partneri rozoberajú svoje požiadavky na verejnosti. Napríklad Boris Kollár vymenoval posty, o ktoré má záujem.

15:40 K stretnutiu s prezidentkou sa Richard Sulík vyjadril aj na sociálnej sieti.

15:10 Strana Za ľudí vo štvrtok na svojom predsedníctve väčšinovým hlasovaním rozhodne, či sa stane súčasťou vlády pod vedením Igora Matoviča.

14:45 Pozrite si brífing lídra strany Sme rodina po stretnutí s prezidentkou.

14:25 Kollár trvá na poste predsedu parlamentu. "Patrí nám to," zdôraznil. Za ministra obrany by chcel Milana Krajniaka, za ministra dopravy Štefana Holého a v riešení je aj obsadenie úradu vicepremiéra, ktorý mal doteraz na starosti Richard Raši. Matovičovi Kollár odkázal, že môže počítať so 17 poslancami za Sme rodina.

Šéf Sme rodina pred novinármi obhajoval svoj megaprojekt výstavby nájomných bytov aj plány na zbavenie ľudí "dlhového otroctva".

14:20 Kollár si na začiatku neodpustil poznámku, že Čaputová je "krásna žena". V úvode stretnutia sa jej vraj usiloval vysvetliť, kým je v skutočnosti na rozdiel od svojho mediálneho obrazu.

14:18 Rokovanie Borisa Kollára s prezidentkou sa skončilo, líder Sme rodina sa postavil pred novinárov.

14:15 Pozrite si tlačovú besedu lídra hnutia OĽANO a predsedu strany Za ľudí po spoločnom rokovaní. Vyjadrili sa aj k otázkam rozdelenia rezortov a priblížili priority budúcej vlády.

14:10 Dosluhujúci predseda strany Most-Híd Béla Bugár nechce dopustiť, aby v budúcnosti nemala maďarská menšina na pôde NR SR svoje zastúpenie. Do parlamentu sa totiž po voľbách nedostala ani jedna strana reprezentujúca maďarskú menšinu. Bugár za týmto účelom pozval lídra Strany maďarskej komunity Józsefa Menyhárta na spoločné rokovanie.

14:00 Pozrite si fotografie z tlačovej besedy Matoviča a Kisku.

13:50 Mimovládna organizácia Via Iuris očakáva, že na budúcim ministrom spravodlivosti sa stane zorientovaný odborník. Za favoritov považuje tri mená: Máriu Kolíkovú (Za ľudí), Alojza Baránika (SaS) či Milana Vetráka (OĽANO). Najviac skúseností podľa Via Iuris zrejme ponúka Kolíková, ktorá na rezorte pôsobila aj v uplynulom volebnom období na poste štátnej tajomníčky. Vetrák sa predstaví v NR SR premiérovo, ale nie je to preňho celkom neznáme prostredie, pôsobil ako poslanecký asistent. Baránik má tiež skúsenosti s pôsobením v parlamente na poste poslanca. Najviac sa v zákulisí zatiaľ skloňuje meno Kolíkovej, no ani zvyšní menovaní nie sú úplne bez šance.

13:35 Kiskovi sa pozdáva Matovičov nápad zostaviť akúsi protikorupčnú jednotku, ktorá by pozorne sledovala nominantov budúcej vlády. Exprezident pripomenul aj zahraničnopolitickú prozápadnú orientáciu Slovenska, ktorá by mala "vyžarovať" z každého člena vlády. "Máme spoločnú ambíciu, aby vznikla prvá vláda s nulovou toleranciou voči korupcii," dodal Matovič.

13:33 Matovič a Kiska po spoločnom rokovaní vystúpili pred médiami. "Bol to príjemný obed," zhodnotil stretnutie s Kiskom víťaz volieb. Obaja podľa lídra OĽANO hovorili o prioritách budúcej vlády. "Sme pripravení vojsť do koalície, ale máme veľké nároky na morálny a odborný kredit budúcich členov vlády," nadviazal Kiska. S Matovičom sa rozprával o tom, ako vládnuť.

13:30 Zuzana Čaputová prijala v Prezidentskom paláci Borisa Kollára, aby s ním prerokovala predstavy o budúcej vládnej koalícii.

13:00 Vzhľadom na volebné výsledky príde Smer-SD o svoju finančnú hegemóniu medzi politickými stranami. Konštatuje to v príspevku na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko s tým, že Smer-SD vďaka jasnému víťazstvu vo voľbách a o pol milióna lacnejšej kampani dobehlo hnutie OĽANO. V nasledujúcich štyroch rokoch budú podľa TIS obe strany hospodáriť so sumou mierne nad 20 miliónmi eur. „Všetci ostatní hráči na tom budú oveľa horšie. Aktuálny zákon navyše výrazne zväzuje schopnosť politických strán vyrovnať túto situáciu v ďalších štyroch rokoch," konštatuje TIS.

12:15 Cieľom pri zostavovaní vlády je dať dokopy ústavnú väčšinu, potvrdil líder OĽANO pred stretnutím s predsedom strany Za ľudí. V súvislosti so slovami Kisku po rokovaní s prezidentkou, že by preferoval budúcu vládu bez hnutia Sme rodina, Matovič uviedol, že "niečo v médiách počul, no nevie, či to bol oficiálny postoj". "Budeme sa rozprávať, slobodne,“ uzavrel.

12:05 Kiska sa stretol s Matovičom, spoločne budú diskutovať o podobe novej vlády.

11:50 Sulík sa vyjadril, že v SaS súhlasia s rozdelením rezortov, ktoré už zaznelo, a to osem pre OĽANO, tri pre Sme rodina, dva pre SaS a dva pre Za ľudí. Podľa Sulíka existuje zaužívaný postup pri prerozdeľovaní rezortov a funkcií. "Ak si Boris Kollár vyberie post predsedu NR SR, budeme to rešpektovať a potom, samozrejme, si tretí najväčší partner, ktorým je SaS, taktiež vyberie pozíciu pre seba."

Pozrite si celý brífing lídra SaS.

11:40 Po stretnutí s prezidentkou vystúpil pred novinármi aj Richard Sulík a priblížil, o čom spolu diskutovali. "V SaS sme prístupní všetkým konšteláciám, nechceme vyrábať komplikácie pre vznik vlády." Sulík odpovedal aj na otázku, ako vidí spoluprácu so Sme rodina Borisa Kollára, o ktorej sa predtým vyjadroval aj Andrej Kiska: "Ak sú pochybnosti, treba sa pozrieť na minulosť ľudí, lebo existuje niečo ako reputačné riziko, a to táto slušná pravicová vláda potrebuje najmenej," zhrnul Sulík.

11:05 Zuzana Čaputová prijala v paláci aj Richarda Sulíka.

10:50 Pozrite si brífing Andreja Kisku po stretnutí so Zuzanou Čaputovou.

10:38 Kisku "zamrzelo", keď sa dozvedel, že Matovič o ňom uvažuje ako potenciálnom ministrovi zdravotníctva či sociálnych vecí. Preferoval by diskusie, nie verejné vyjadrenia.

10:35 Kiska na stretnutí v paláci informoval Čaputovú, že sú si "vedomí obrovskej zodpovednosti", ktorú majú, a to aj za voličov strán, ktoré sa nedostali do parlamentu. Sú pripravení byť v novej vláde, ale očakávajú, že vláda bude mať silný "odborný a morálny" kredit. Kiska bude mať na stretnutí s Matovičom otázky na štýl vládnutia, na aplikovanie prvkov priamej demokracie a Kiska sa bude pýtať aj na nominantov novej garnitúry.

Podľa Kisku môže o vstupe do vlády rozhodnúť až predsedníctvo strany. Kiska by osobne chcel vládu bez Borisa Kollára, ale priznáva, že je to na Matovičovi. Kiska však vníma veľkú zodpovednosť, ktorú im dali do rúk voliči.

10:30 Pozrite si tlačovú besedu strany SaS o zložení ich nového poslaneckého klubu.

10:19 Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová uviedla, že bolo pre ňu "cťou" zúčastniť sa kampane a priznala, že mala záujem byť šéfkou parlamentu. Zatiaľ to však nevyzerá tak, že odíde z Bruselu, keďže tento post zrejme pripadne strane Borisa Kollára.

10:15 Strana Sloboda a solidarita predstavila svoj nový poslanecký klub a stihla si zvoliť jeho šéfku - Annu Zemanovú. Sulík predstavil aj vyjednávací tím do rodiacej sa vlády. Nominantom na podpredsedu NR SR bude Martin Klus.

10:03 Bývalý prezident Andrej Kiska sa vrátil do svojho niekdajšieho pôsobiska. Súčasného šéfa strany Za ľudí privítala v prezidentskom paláci Zuzana Čaputová. Prezidentka sa chce predtým, ako poverí Igora Matoviča zostavením vlády, uistiť, že bude mať v parlamente väčšinu.

9:45 Prezidentka sa dnes postupne stretne s šéfmi strán Za ľudí, SaS a Sme rodina, s ktorými by OĽANO mohlo vytvoriť vládnu koalíciu.

Matovič sa dnes chystá rokovať s lídrom Za ľudí Andrejom Kiskom, ktorý bol doteraz v Poprade. Stretnúť by sa mali okolo poludnia v bratislavskom Hoteli Devín.

9:30 Predseda Strany maďarskej komunity József Menyhárt a členovia republikového predsedníctva strany jednotne odstúpili zo svojich funkcií. Spravili tak v dôsledku neúspešného volebného výsledku Maďarskej komunitnej spolupatričnosti. Na kandidátke MKS boli aj predstavitelia SMK.

9:20 Pripomeňte si s nami výsledky parlamentných volieb:

9:15 Dianie po voľbách sme s vami sledovali aj v pondelok. Pozrite si ho tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok