Truban a Beblavý po volebnej tragédii PS/Spolu končia

TA3 TASR SITA
2.3.2020 11:09

Lídri koalície PS/Spolu, ktorá sa po víkendovej volebnej dráme nedostala do parlamentu o pár hlasov, po neúspechu oznámili, že vyvodzujú zodpovednosť. Počas volebnej noci sa zdalo, že PS/Spolu bude pohodlne v parlamente, nakoniec sa doňho nedostala napriek výsledku takmer sedem percent. Dôvodom je, že oficiálnym koalíciám nestačí prekročiť päťpercentnú hranicu.

Obe strany zvolávajú snem

"Úprimne sme očakávali, že to bude viac," priznal Michal Truban, ktorý poďakoval všetkým voličom, ktorí ich vraj prosia, aby vydržali a nevzdávali sa. Podľa neho však treba urobiť sebareflexiu. PS v najbližšom čase zvoláva snem a Truban už nebude kandidovať za predsedu. Miroslav Beblavý pogratuloval víťazom volieb, ktorými sú podľa neho Igor Matovič a Boris Kollár. "Nie je nás málo, ale je nás menej, ako sme verili, že nás bude," uviedol. Poďakoval všetkým, ktorí "nezištne prispievali k lepšiemu Slovensku". Aj strana Spolu uskutoční snem a Beblavý nebude kandidovať "na žiadnu funkciu".

Beblavý je rozhodnutý, že z politiky definitívne odchádza.

Beblavý je rozhodnutý, že z politiky definitívne odchádza. Vzhľadom na výsledok si Beblavý myslí, že je potrebné prevziať zaň zodpovednosť. "Potrebujeme nový štart aj nové tváre," uviedol Beblavý. Na margo svojho odchodu z politiky hovorí, že ľuďom slúžil, kým vládal a bol o to záujem. "Bolo by pošliapaním vecí, ktoré som vždy hovoril, keby som sa snažil z toho vykľučkovať," poznamenal Beblavý.     

Koalícia v spolupráci pokračovať nebude, keďže dohoda bola iba do volieb, vysvetlil Beblavý. Táto otázka podľa neho ani nie je na "programe dňa". "Dnes je po voľbách, musíme to celé prehodnotiť. V oboch stranách prebehne veľká diskusia na úrovni celej členskej základne," poznamenal. Koalícia zatiaľ hlasy vo voľbách nechce dať prepočítať. Obaja lídri si zhodli, že politické subjekty, akými sú PS a Spolu, budú v slovenskej politike potrebné.

Vážia si podporu a nevzdávajú sa

Truban po voľbách uviedol, že ho veľmi mrzí, že koalícia nebude môcť reprezentovať ľudí v parlamente. „Zamyslíme sa, opravíme veci a budeme aj naďalej bojovať za také Slovensko, aké si predstavujeme. Ďakujeme všetkým ľuďom, ktorí nám v kampani pomáhali a vyjadrovali podporu po celom Slovensku," uvádzalo sa v stanovisku lídrov koalície. Koalícia tiež podotkla, že ich mrzí, že hlasy 200-tisíc voličov, ktorí im prejavili dôveru, nebudú zastúpené v parlamente.

Viacerí predstavitelia a zástupcovia oboch strán na sociálnej sieti poďakovali voličom za ich dôveru. Europoslanec za PS Michal Šimečka skonštatoval, že si vážia podporu a nevzdávajú sa. Programový líder koalície Miroslav Beblavý sa ospravedlnil za to, že nebudú môcť svojich voličov zastupovať. "Veľmi nás mrzí, že vás nebudeme môcť reprezentovať v parlamente. Prepáčte," napísal.


PS/Spolu podľa zverejnených výsledkov získala 6,96 percenta hlasov, čo jej ako koalícii na mandát do parlamentu nestačilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok