Koronavírus je už v Česku, hlásia prvé prípady nákazy

TA3 TASR SITA
1.3.2020 16:24

V Českej republike sú traja ľudia s potvrdenou nákazou novým koronavírusom. Dvaja pozitívne testovaní sú v pražskej Nemocnici Na Bulovce a jeden je v Ústí nad Labem. Na mimoriadnej tlačovej konferencii to oznámil český minister zdravotníctva Adam Vojtěch.

"Všetky prípady sú na infekčnom oddelení. Pokiaľ ide o Bulovku, je to muž, ročník 1952, ktorý bol na konferencii na univerzite v Udine. Po návrate bol v domácej karanténe. U jedného z talianskych kolegov bol potvrdený covid-19, preto bolo vykonané vyšetrenie," uviedol minister s tým, že vyšetrenie bolo pozitívne a priebeh jeho ochorenia nie je vážny.

Na Bulovke je hospitalizovaná aj Američanka. "Je to slečna zo Spojených štátov amerických, ročník 1999, ktorá študuje v Miláne," opísal Vojtěch s tým, že mladá žena bola v Prahe ako turistka, keď sa jej zhoršil zdravotný stav. Američanka cestovala spolu s kamarátkou z Ekvádoru, u ktorej bol test negatívny, no budú ho opakovať.

V Masarykovej nemocnici v Ústí nad Labem leží muž, ročník 1976. Podľa ministra bol spolu s rodinou na lyžiarskej dovolenke v Benátsku, ktoré je rizikovým regiónom. Jeho manželka a štyri deti sú v domácej karanténe, zatiaľ bez príznakov. Všetky vykonané testy ešte preskúma laboratórium v Berlíne. Vo všetkých troch prípadoch tiež podľa ministra overujú, s kým boli v kontakte.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok