Vo voľbách triumfoval Matovič. Mali sme dva ciele, vyhlásil

TA3 TASR SITA
1.3.2020 04:37

Líder OĽANO Igor Matovič nadránom oficiálne oznámil víťazstvo svojho hnutia v parlamentných voľbách. „Po 12 rokoch sme porazili vládu Smeru. Mali sme dva ciele, poraziť mafiu Smeru a vziať voličov Marianovi Kotlebovi. Už je zrejmé, že sa nám to podarilo,“ skonštatoval Matovič.

OĽANO chce ústavnú väčšinu

Volebný výsledok hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti prekvapil aj Igora Matoviča. Za najväčší úspech považuje porážku strany Smer-SD a Kotlebovcov-Ľudovej strany Naše Slovensko. Matovič vylúčil z povolebných rokovaní Smer-SD. S mafiou sa podľa jeho slov nevyjednáva.

Matovič chce spolupracovať aj so Sme rodina, hoci predbežné neoficiálne výsledky dávajú šancu na vytvorenie vlády aj bez hnutia Borisa Kollára. "Ako prvého oslovím práve Borisa Kollára, aby do toho šiel. Je tu objednávka od ľudí, aby sme upratali Slovensko,“ vyhlásil Matovič. Matovič chce v parlamente ústavnú väčšinu, teda aspoň 90 hlasov. Tá je podľa jeho slov potrebná na nevyhnutné zmeny, napríklad aj v justícii. Ako zdôraznil, OĽaNO je schopné zložiť vládu. „Dokážeme to aj bez Borisa Kollára, ale ja ho chcem vo vláde."

„Parlamentné voľby sme vyhrali. Po 12 rokoch sme porazili mafiu, ktorú prezentuje strana Smer-SD. Dá sa hovoriť o dvojitej výhre pre naše hnutie. Chceli sme zastaviť vládu zlodejov a dosiahnuť to, aby Marian Kotleba mal čo najmenej percent. Oba ciele sme splnili.“ povedal Matovič na záver svojho volebného štábu. Líder hnutia potvrdil svoj záujem o post premiéra.

Rokovania čo najskôr

Líder víťaznej strany zároveň potvrdil, že je pripravený byť premiérom. Jeho cieľom bude vytvorenie koalície so stranami Sme rodiny, Sloboda a Solidarita a Za ľudí, s ktorými by v parlamente celkovo dosiahli 95 poslaneckých kresiel, čiže ústavnú väčšinu. Do rokovaní sa chce pustiť čím skôr. Matovič potvrdil aj záujem hnutia OĽANO obsadiť straníckym nominantom post ministra vnútra. Na ministerskej stoličke si vie predstaviť rovno piatich ľudí zo svojho hnutia.

Na otázku, či by bolo v poriadku, aby mal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár silový rezort, neodpovedal priamo. V minulosti sa dostali do médií fotky Kollára s členmi bratislavského podsvetia na spoločnej dovolenke vrátane odsúdeného bosa skupiny piťovcov Juraja Ondrejčáka. „Fotka s mafiánom je problém, ale títo ľudia (súčasná vláda) priamo s mafiánmi robili biznis,“ reagoval Matovič.

„Je potrebné na Slovensku zaviesť dôležité a ústavné zmeny. Chceme zmeniť justíciu, aby ľudia dostali istotu, že spravodlivosť u nás platí pre všetkých rovnako. Vždy, keď som sa s Borisom Kollárom na niečom dohodol, tak to platilo. Máme vyrovnaný vzťah,“ dodal šéf hnutia. Matoviča mrzí neúspech PS/Spolu: „Očakával som, že to dajú, niekde na hranici osem a deväť percent. Mrzí ma to. Možno sa im vrátilo to, že sami vylučovali a sami sú napokon vylúčení,“ zhodnotil výsledok PS/Spolu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok