Ako voliť v parlamentných voľbách. Veľký manuál pre voliča

TA3 TASR SITA
28.2.2020 19:58

Kedy a ako mám voliť? S akými dokladmi, stačí mi pas? Čo ak sa pomýlim? Kedy sa dočkám výsledkov? Prinášame vám prehľadný súhrn všetkých informácií, ktoré potrebujete vedieť o parlamentných voľbách.

1. Kedy sa voľby začínajú a kedy končia?

Volebné miestnosti sú otvorené v sobotu ráno od 7:00 do 22:00 večer. Ak si to vyžiadajú špeciálne okolnosti, môžu sa volebné miestnosti otvoriť aj skôr, najviac však o dve hodiny.

2. Kto môže voliť?

Právo voliť má každý občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov. Na Slovensku je približne 4 445 000 oprávnených voličov, voličskú premiéru absolvuje približne 213-tisíc. Hlasovať môžu aj občania Slovenska s trvalým pobytom v zahraničí a tí, ktorí sú v čase volieb mimo Slovenska. O voľbu poštou zo zahraničia požiadalo vyše 55-tisíc Slovákov.

3. Koho volíme?

Vo voľbách kandiduje 24 politických subjektov. Pôvodne ich bolo 25, Hlas pravice však odstúpil. Z volebného boja vypadlo aj niekoľko kandidátov, na volebných lístkoch však ostávajú. Strany mohli ešte 48 hodín pred začatím volieb vziať späť celú svoju kandidátnu listinu, odstúpiť mohli aj samotní kandidáti. Ak sa kandidát vzdal alebo bol odvolaný po zaregistrovaní kandidátky, údaje o ňom na listine zostali, ale pri prideľovaní mandátov sa na neho neprihliada. Štátna volebná komisia má zabezpečiť, aby sa zoznam týchto ľudí zverejnil vo volebných miestnostiach.

Informácie o aktuálnom volebnom dianí, prieskumy, kandidátky, diskusie a praktické informácie nájdete na webe TA3.

4. Aké doklady potrebujeme?

Vo volebnej miestnosti nám stačí platný občiansky preukaz. Pas sa na hlasovanie použiť nedá, pretože v ňom nie je uvedené trvalé bydlisko. Ak volič požiadal o vydanie nového občianskeho preukazu a v deň volieb ho ešte nemá, predloží komisii žiadosť o vydanie občianskeho preukazu z polície. Ak volíme mimo trvalého bydliska, potrebujeme voličský preukaz. Vo volebnej miestnosti predložíme komisii spoločne s týmto dokladom aj občiansky preukaz. Voličský preukaz nám komisia následne odoberie.

5. Čo robiť vo volebnej miestnosti?

Po vstupe do volebnej miestnosti si prevezmeme od komisie sadu hlasovacích lístkov. Za plentou si vyberieme však len jeden, ktorý patrí nášmu favoritovi. Buď lístok vložíme do obálky bez úprav, alebo zakrúžkujeme preferovaných kandidátov. Hlasovací lístok vložíme do obálky a obálku hodíme do schránky. Pozor, v hlasovacej miestnosti budú dve schránky, jedna pre hlasovanie, druhá pre nepoužité hlasovacie lístky.

6. Ako krúžkovať favoritov?

Máme možnosť posunúť do parlamentu svojich favoritov na vybratej kandidátke. Najviac však môžeme odovzdať štyri preferenčné krúžky. Toleruje sa len vyznačenie krúžkom, žiadne krížiky. Ak volič odovzdá prednostný hlas viac ako štyrom kandidátom, hlasovací lístok sa zaráta v prospech celého kandidujúceho subjektu a na prednostné krúžkované hlasy sa nebude prihliadať.

Až do uzatvorenia volebných miestností je spustená volebná infolinka. Verejnosť sa môže zodpovedných pracovníkov pýtať na otázky ohľadom volieb na telefónnych číslach 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312.

7. Kedy je hlas platný a kedy neplatný?

Aby bol lístok platný, musí z neho byť jasné, ako volič hlasoval. Voľba je platná, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Ministerstvo vnútra upozorňuje, že do obálky nesmie volič vložiť viac ako jeden hlasovací lístok, pretože v tom prípade by bol jeho hlas neplatný.

8. Čo ak sa pomýlime?

Ak spravíme pri úprave hlasovacieho lístka chybu, musíme vrátiť celú sadu lístkov a komisia nám vydá novú sadu. Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musíme odložiť do zapečatenej schránky, ktorá slúži špeciálne na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. V opačnom prípade by sme sa dopustili priestupku, za ktorý hrozí sankcia 33 eur.

9. Čo ak máme zdravotné problémy?

Občania, ktorí pre závažné, najmä zdravotné dôvody nemôžu prísť voliť do volebnej miestnosti, môžu požiadať, aby im priniesli prenosnú volebnú schránku. Volič môže o prenosnú schránku požiadať obec alebo okrskovú komisiu sám alebo prostredníctvom inej osoby v deň konania volieb. Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi to pred hlasovaním okrskovej volebnej komisii, môže vziať so sebou za plentu inú osobu, ktorá za neho lístok vyplní podľa jeho pokynov. Takouto osobou nesmie byť člen okrskovej volebnej komisie.

10. Aké bezpečnostné opatrenia nás čakajú počas volieb?

V mestách a obciach budú na verejný poriadok dohliadať motorizované aj pešie hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície. Zvýšený počet hliadok sa bude venovať priamo volebným miestnostiam, aby nedošlo k ich poškodzovaniu. V budovách, kde budú prebiehať voľby, vykonajú policajti pyrotechnické prehliadky, pod drobnohľadom budú aj sídla okrskových, okresných volebných komisií a sídlo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Policajti budú úzko spolupracovať aj s predsedami volebných komisií.

11. Ako upozorniť na narušenie priebehu volieb?

Akékoľvek poznatky smerujúce k prípadom možného narušenia prípravy a priebehu volieb, informácie o volebnej korupcii či korupčnom správaní je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na číslo polície 158.

12. Kedy budú prvé výsledky?

Prvé priebežné výsledky volieb budú zverejnené postupne po uzavretí volebných miestností, teda po 22. hodine. Dáta budú podľa Štatistického úradu aktualizované približne každých desať minút a budú zverejňované ihneď po doručení spracovaní a potvrdení okrskových zápisníc vo volebnom informačnom systéme. Priebežné aj definitívne výsledky volieb sa dozviete na našom webe, ktorý bude prinášať najaktuálnejšie informácie počas celej volebnej noci. Oficiálne výsledky budú známe až po tom, ako ich odobrí štátna volebná komisia. To by malo byť v nedeľu 1. marca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok