Trumpa India uchvátila, ohlásil miliardovú dohodu o zbraniach

TA3 TASR
25.2.2020 12:02

Americký prezident Donald Trump označil svoju návštevu Indie za "nezabudnuteľnú" a "jedinečnú". Oznámil zároveň, že Naí Dillí nakúpi moderné americké vojenské vybavenie. Šéf Bieleho domu to uviedol počas spoločného vyhlásenia s indickým premiérom Naréndrom Módím v Naí Dillí.

Trump uviedol, že India podpísala dohodu o nákupe americkej vojenskej techniky vrátane vrtuľníkov v hodnote viac než tri miliardy dolárov, pričom rokovania oboch lídrov zároveň vytvorili predpoklady pre uzatvorenie "komplexnej obchodnej dohody"Americký prezident zároveň zdôraznil, že jeho manželka Melania "bola v úžase z majestátnosti Indie" a bude si navždy pamätať "veľkolepé privítanie" v tejto juhoázijskej krajine.

Módí na margo Trumpovej návštevy dodal, že obaja lídri spolu absolvovali produktívne rokovania týkajúce sa najmä obrannej spolupráce, energetiky a technológií. Ako informovala agentúra Reuters, v indickej metropole medzitým vypukli násilné demonštrácie proti spornému zákonu o občianstve, ktoré si vyžiadali najmenej päť obetí na životoch a 90 zranených.

Predmetná legislatíva, ktorá vstúpila do platnosti 10. januára, uľahčuje získanie občianstva imigrantom z Pakistanu, Afganistanu a Bangladéša. Kritici však považujú zákon za diskriminačný, pretože sa nevzťahuje na moslimov. Donald Trump navštívil Indiu po prvý raz od svojho nástupu do úradu v roku 2017.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok